Hovedinnhold

Kvarme raser mot regjeringens asylpolitikk

DEMONSTRERTE: Biskop Ole Christian Kvarme benyttet demonstrasjonen utenfor Justisdepartementet til å rette sterk kritikk mot regjeringens asylpolitikk. Foto: Scanpix
DEMONSTRERTE: Biskop Ole Christian Kvarme benyttet demonstrasjonen utenfor Justisdepartementet til å rette sterk kritikk mot regjeringens asylpolitikk. Foto: Scanpix
(VG Nett) Oslo-biskop Ole Christian Kvarme langer ut mot regjeringens asylpolitikk, og stempler den som uverdig og inhuman.

Denne saken handler om:

Dette er Maria Amelie

  • Foreldrene til Maria Amelie (25) tok henne med seg da de flyktet fra Russland til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002.
  • I over åtte år har 25-åringen levd uten lovlig opphold i landet. Likevel snakker hun norsk og lever på flere måter et vanlig liv. Men som tusenvis av papirløse asylsøkere har hun verken rett til opphold, å ta seg arbeid eller å ha en fastlege.
  • I 2004 fikk hun og familien endelig avslag på asylsøknaden. Myndighetene trodde ikke på dem, og mente det var best de ble sendt tilbake til Russland.
  • Trass i dette har hun likevel greid å fullføre norsk skole, og tatt både bachelor- og mastergrad uten verken personnummer, bankkort eller andre identifikasjonspapirer.
  • I høst kom 25-åringen ut med boken «Ulovlig norsk», der hun forteller en åpenhjertig og dramatisk historie om sitt liv som papirløs flyktning uten lovlig opphold i Norge.
  • Etter boklanseringen søkte Amelie om å få saken behandlet på nytt. Onsdag 12. januar ble denne avslått og hun ble arrestert samme kveld.
  • Torsdag møtte Maria Amelie til fengslingsmøte i Oslo Tingrett. Der ble det fastslått at hun vil varetektsfengsles i to uker, og at hun skal deporteres i løpet av den tiden. Hun anket dommen på stedet. Mandag omgjorde lagmannsretten varetektsvedtaket, men dette er igjen anket av politiet

Toppolitikere, artister, kjendiser og menneskerettighetsforkjempere har allerede engasjert seg hardt for å la Maria Amelie få bli i Norge. Nå har også kristen-Norge kastet seg inn i debatten. I spissen står ingen ringere enn biskopen i Oslo.

VGTV: - En oppmuntring for Maria Amelie

Da Maria Amelies støttespillere og nærmeste venner demonstrerte foran Justisdepartementet mandag kveld, var Kvarme en av de første til å holde appell for den 25 år gamle forfatteren, som de siste dagene har figurert som et ansikt utad for landets mange papirløse asylsøkere og flyktninger.

LES OGSÅ: - Får ikke forlate Trandum nå

- Den restriktive asylpolitikken som er blitt ført i Norge de siste to årene, har ført til at systemet er blitt mer viktig enn menneskene. De papirløse i landet er blitt ignorert. De har falt utenfor, og blir sett på som et problem i stedet for enkeltmennesker, sier Kvarme til VG Nett.

HAR DU TIPS OG INNSPILL OM NORSK ASYLPOLITIKK? Kontakt VG Netts journalist her 

Han viser til at Den norske kirke lenge har vært opptatt av situasjonen til papirløse i Norge, og at de allerede i fjor sluttet seg til oppropet om de papirløses situasjon.

På spørsmål om han mener at det må et politisk skifte til for å få en asylpolitikk som han kan stå inne for, er derimot ikke biskopen like bastant.

- Nå har regjeringen en gyllen mulighet til å gjøre noe med den uverdige asylpolitikken de fører. Regjeringen må la Maria Amelie og andre papirløse få en mulighet til å leve i frihet og bli behandlet med verdighet, sier Kvarme.

Rasende nesteledere

Han oppfordret regjeringen til å gi Maria Amelie et Nansenpass.
- Det er Nansen-år. Må bør regjeringen og UDI vise om de fortsatt ønsker et Norge basert på kristne og medmenneskelige verdier, sa Kvarme.

Også en rasende KrF-nestleder Inger Lise Hansen var på plass på podiet foran fakkelhavet utenfor departementets høyblokk. Hun er ikke enig i statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sitt argument om at man må behandle asylsøkerne likt, og at Maria Amelie dermed ikke kan få opphold.

- Jeg er sint på at det går an å behandle folk på denne måten. Det er rett og slett skammelig. Dette handler om mer enn bare en enkelt kvinnes sak. I omtankens navn, Jens Stoltenberg: Nå må du la Maria Amelie bli, tordner Hansen til VG Nett.

Stoltenberg har hittil ikke signalisert at hverken han eller UDI ønsker å snu i denne saken. Også Utlendingsnemnda (UNE) har holdt fast ved at de mener at Maria Amelie ikke har noe beskyttelsesbehov som tilsier at hun skal få innvilget asyl i Norge.

MARIA AMELIE-SAKEN: Derfor flyktet de

- Dette må ta slutt

Nestlederen i Venstre var ikke mer nådig enn KrF-nestlederen i sin kritikk av den sittende regjeringen.

- Dette må ta slutt. Systemet skal ikke settes over menneskene. Det er der for å hjelpe dem. Kjære regjering: Hjelp Maria Amelie, ba Venstre-nestleder Helge Solum Larsen.

Også SVs ordførerkandidat i Oslo, Marianne Borgen, var krass i sin kritikk.

- Maria Amelie valgte ikke å komme selv, men kom sammen med foreldrene. Hun har vært her i åtte år, og det er urimelig, uverdig og uanstendig å sende henne tilbake, sa Borgen.

Les mer under bildet...

FAKKELHAV: Mange hadde møtt opp for å få med seg appellene foran Justisdepartementet. For Maria Amalies kjæreste, Eivind Trædal (nummer to fra høyre), var appellene både gode og vanskelige å høre på. Foto: Scanpix
FAKKELHAV: Mange hadde møtt opp for å få med seg appellene foran Justisdepartementet. For Maria Amalies kjæreste, Eivind Trædal (nummer to fra høyre), var appellene både gode og vanskelige å høre på. Foto: Scanpix

LES OGSÅ: Nordmenn i Moskva i kø for å hjelpe

- Trodde Maria skulle få komme hjem

Maria Amelies kjæreste, Eivind Trædal, slet med følelsene mens den ene etter den andre gikk opp for å gi sin støtte. Fire timer tidligere hadde han fått beskjed om at lagmannsretten mente at Maria Amelie burde løslates.

- Jeg ble så lykkelig. Jeg trodde med det at Maria ville få komme hjem til meg. En time senere kom beskjeden om at hun trolig må bli sittende på Trandum mens anken blir behandlet. Det er veldig, veldig tøft å tenke på. Hun hadde hatt det så mye bedre hjemme, sammen med meg, sier en beveget Trædal.

Han kan ikke forstå hvorfor hun ikke kunne få tilbringe det som trolig blir de siste dagene i landet, hjemme i leiligheten deres i Oslo.

- Jeg begriper det rett og slett ikke. De har ydmyket henne og behandlet henne uverdig mens hun har vært på Trandum. Hun burde fått dra hjem, sier Trædal oppgitt.

VG Nett møtte en tydelig sliten Maria Amelie på Trandum bare få minutter før det ble kjent at lagmannsretten fattet sin beslutning om at hun burde bli løslatt. Mens fly stadig letter fra Gardermoens rullebane like ved, sitter Maria Amelie mandag kveld fortsatt isolert.

- Jeg vet ikke hvor mye lenger jeg orker dette. Jeg er redd for å miste meg selv her inne. Jeg føler at jeg allerede kan ha begynt å gjøre det, sa Amelie gråtkvalt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks