Hovedinnhold

Krangler om begrepet «papirløs»

PAPIRLØS: Maria Amelie ble omtalt som papirløs i norske medier. Nå diskuteres det hva ordet virkelig betyr. Foto: Magnar Kirknes
PAPIRLØS: Maria Amelie ble omtalt som papirløs i norske medier. Nå diskuteres det hva ordet virkelig betyr. Foto: Magnar Kirknes
Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Med Maria Amelie og de sultestreikende etiopierne har ordet papirløs i år for alvor festet seg i det norske språket. Kritikerne mener begrepet tilslører og forskjønner.

Denne saken handler om:

Et søk på ordet «papirløse» viser klart at 2011 var året da ordet papirløs virkelig ble en del av dagligtalen. Google gir 288.000 treff, og bare i årets snaue to første måneder er det registrert 773 treff i norske aviser hos medieovervåkingsselskapet Retriver mot bare et par hundre forekomster i årene før. Begrepet brukes i dag jevnlig i mediene, av politikere og hos toneangivende organisasjoner. I fjor høst lanserte 26 organisasjoner papirløs-kampanjen, der søkelys ble satt på livssituasjonen til denne gruppen.

Hva mener du om ordet «papirløs»? Delta i debatten nederst i artikkelen!

Papirløs er imidlertid ikke et offisielt begrep. Det brukes verken av utlendingsmyndighetene eller av andre offentlige instanser.

- Vi opererer ikke med dette begrepet. Vi snakker enten om personer med avslag på sin asylsøknad som velger å oppholde segulovligi landet, eller personer med uavklart identitet.I enkelte tilfeller velger de å ikke samarbeide med politiet med å klargjøre hvem de er, sier fungerende kommunikasjonssjef i Politiets utlendingsenhet (PU), Monica Thorud.

- Uhederlig ord

Men papirløs er langt ifra et nyord, kan seniorforsker Marit Hovdenak i Språkrådet fortelle.

- Papirløs ble brukt allerede på 1960- og 1970-tallet, men da i betydningen samboende par uten vielsesattest. Fra 1980-tallet og utover begynte vi å snakke om det papirløse samfunn. Det er først på 2002 vi ser at begrepet i økende grad knyttes til innvandrere og asylsøkere, forteller hun.

Hovdenak sier at fra Språkrådets ståsted så fremstår ordet nøytralt, og at det verken gir negative eller positive assosiasjoner.

UHEDERLIG: Stortingsrepresentant fra Fremskrittspartiet, Per Willy Amundsen, mener ordet «papirløs» brukes naivt av norske medier og er et uhederlig ord. Foto: Kristian Helgesen
UHEDERLIG: Stortingsrepresentant fra Fremskrittspartiet, Per Willy Amundsen, mener ordet «papirløs» brukes naivt av norske medier og er et uhederlig ord. Foto: Kristian Helgesen

Det er imidlertid ikke Frps stortingsrepresentant Per Willy T. Amundsen enig i. Han mener begrepet inngår i en retorisk kamp fra dem han kaller «asyllobbyen» på venstresiden i norsk politikk.

- Papirløs er et uhederlig begrep. For den tilslører realiteten. De prøver å normalisere og si at det er greit å være ulovlig innvandrer, sier Amundsen til NTB.

- Det er helt klart med på å forme debatten når du ikke har med det utgangspunktet at det dreier seg om mennesker som befinner seg ulovlig på norsk territorium, sier han.

Han kritiserer mediene for det han kaller å naivt ha tatt begrepet i bruk uten å skjønne at de blir brukt av en politisk kampanje.

Misforstått

Rune Berglund Steen i Papirløse-kampanjen mener reaksjonene mot begrepet kommer av at folk misforstår og tror de snakker om personer uten identifikasjonspapirer.

- Det vi mener er folk som oppholder seg i Norge uten norske oppholdspapirer, sier han.

Han forteller at navnet ble valgt fordi begrepet allerede er godt innarbeidet internasjonalt, og at det også var brukt i Norge i flere år før kampanjen startet.

Han er samtidig enig med Frp at hvilket begrep man bruker om denne gruppen har politiske implikasjoner.

- Frp står for den inhumane avstanden til disse menneskene ved å kalle dem ulovlige innvandrere. Vårt begrep er preget av at vi ikke vil at mennesker skal gå til grunne i våre gater. Vi har en nærhet til dem, og vi ser at det eneste som skiller dem fra en verdig eksistens, er fravær av norske oppholdspapirer.

- Dette viser jo at de som står bak kampanjen, prøver å definerer seg selv som de snille og de som er uenig med dem, som de slemme, men dette handler ikke om være snill eller slem, det handler om å være realistisk eller naiv, etter mitt skjønn, sier Amundsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks