Hovedinnhold

Kjæresten på vei til Trandum ventemottak:

Kjæresten: - Frykter Maria Amelie kan bli sendt ut i natt

(VG Nett) Kjæresten Eivind Trædal sier Maria Amelie ikke har fått noe informasjon fra politiet. Han frykter hun vil bli sendt ut av landet allerede i natt.

Denne saken handler om:

- Jeg har det ikke bra nå. Måten Maria Amelie ble arrestert på, tyder på at hun skal kastes ut med en gang, sier kjæresten til VG Nett i natt.

Onsdag kveld ble Maria Amelie pågrepet ved Nansenskolen på Lillehammer. Hun er arrestert for ulovlig opphold i Norge, ifølge kommunikasjonsrådgiver ved Politiets utlendingsenhet Monica Thorud.

BAKGRUNN: Her blir Maria Amelie pågrepet

Trædal var ved 01-tiden natt til torsdag på vei til Trandum ventemottak i håp om å få treffe kjæresten.

Han har ennå ikke fått snakket med Maria Amelie selv, men har vært i kontakt med henne via en venninne etter at hun ble pågrepet.

- Hun er selvsagt i sjokk, men har bedt oss om å ikke være bekymret. Mest av alt vil hun ha informasjon om det som skjer. Politiet har ikke sagt noen ting om hva som vil skje videre, sier han.

Heller ikke advokaten til 25-åringen, Brynjar Risnes, har fått noe informasjon fra politiet onsdag kveld.

- Jeg får ikke noe som helst informasjon fra PU. Det er oppsiktsvekkende at jeg som advokaten hennes ikke får noe som helst informasjon. Dette minner om noe som kunne skjedd i helt andre land enn Norge, sa han til VG Nett ved 01-tiden natt til torsdag.

Informasjonssjef i PU Roar Hanssen la onsdag kveld ut følgende melding på Twitter:

«Arrestasjonen av Maria Amelie foregikk uten dramatikk. PU tar sikte på snarlig fengsling og uttransportering.»

- Asylsøknaden ikke behandlet

Kjæresten er opprørt over måten kjæresten har fått asylsøknaden sin behandlet på.

- Maria Amelie kom til Norge som barn, uten viten og vilje. Hun har levert inn en ny søknad om asyl hvor hun ber om å bli behandlet som et individ, men frem til nå har vi ikke hørt noe som helst.

Han mener pågripelsen ble gjennomført på en unødvendig dramatisk måte.

- Hun ble pågrepet av åtte politimenn sent på kvelden, helt uten forvarsel. Man gjør det ikke på den måten hvis man bare skal ha et forhør. Men Storberget har tydeligvis bestemt at selv godt integrerte mennesker skal behandles som kriminelle, sier han.

Ingen i politisk ledelse i Justisdepartementet hadde anledning til å kommentere saken overfor VG Nett onsdag natt.

- Jeg var kjent med pågripelsen i forkant. Flere i regjeringen var også kjent med det, sier statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet til Dagbladet.

- PU varsler via Politidirektoratet når det er saker som de regner med vil vekke offentlighetens interesse, sier Lønseth.

Lønseth snakket om Maria Amelie-saken til VG Nett i september. Da sa han at saken «ikke var et typisk tilfelle».

Men Maria Amelies advokat mener politiets Twitter-melding har gitt dem fornyet håp om at Maria Amelie kan få bli i Norge.

- Jeg har ikke hørt noe fra politiet. Men i meldingene jeg har fått referert fra dere i media, står det at hun skal fremstilles for fengsling. Det kan bety at vi får tid til å få saken vår behandlet på en ordentlig måte, sier advokat Brynjulf Risnes til VG Nett.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks