Hovedinnhold

Utvises av innvandringspolitiske hensyn

Frykter asyl-flom hvis Amelie får bli

(VG Nett) Derfor vil ikke Utlendingsnemnda la Maria Amelie få bli i Norge.

Denne saken handler om:

Tips oss

Dette er Maria Amelie (25)

  • Foreldrene til Maria Amelie (25) tok henne med seg da de flyktet fra Russland til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002.
  • I over åtte år har 25-åringen levd uten lovlig opphold i landet. Likevel snakker hun norsk og lever på flere måter et vanlig liv. Men som tusenvis av papirløse asylsøkere har hun verken rett til opphold, å ta seg arbeid eller å ha en fastlege.
  • I 2004 fikk hun og familien endelig avslag på asylsøknaden. Myndighetene trodde ikke på dem, og mente det var best de ble sendt tilbake til Russland.
  • Trass i dette har hun likevel greid å fullføre norsk skole, og tatt både bachelor- og mastergrad uten verken personnummer, bankkort eller andre identifikasjonspapirer.
  • I høst kom 25-åringen ut med boken «Ulovlig norsk», der hun forteller en åpenhjertig og dramatisk historie om sitt liv som papirløs flyktning uten lovlig opphold i Norge.
  • Etter boklanseringen søkte Amelie om å få saken behandlet på nytt. Torsdag 12. januar ble denne avslått og hun ble arrestert samme kveld.

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet er krystallklar. Hvis den profilerte asylsøkeren Marie Amelie (25) skulle få bli i landet, ville det ført til en flom av asylsøkere til landet.

- Jeg frykter at at mange tusen flere ville komme, sier Lønseth til VG Nett.

FORSVARER AVGJØRELSEN: Statssekretær Pål Lønseth (Ap). Foto: VG
FORSVARER AVGJØRELSEN: Statssekretær Pål Lønseth (Ap). Foto: VG

- Det ville vært snakk om å gi henne et lovlig opphold. Da må man ha en omfattende liberalisering som ville innebære at personer som har holdt seg skjult i lang tid ville fått bli.

Innvandringsregulerende hensyn er også grunnen til at Amelie ikke får bli.

- Det vises til at klageren aldri har hatt oppholdstillatelse i Norge, står det i vedtaket fra UNE, signert nemndleder Synve Fosse Opsahl.

At hun gjennom åtte år har bodd i Norge hjelper ikke:

- Utlendingsloven forutsetter at man forlater riket etter et endelig avslag, og unnlater man å gjøre dette vil det innebære et brudd på utlendingsloven.

Av vedtaket går det frem at asylbyråkratene frykter en signaleffekt, slik at andre asylsøkere kan tro at de får bli hvis de gjemmer seg for politiet.

- Et slikt signal vil kunne føre til at andre utlendinger velger å se bort fra utreiseplikten i håp om å på sikt oppnå en tillatelse som følge av det ulovlige oppholdet, står det i vedtaket.

Pågrepet

SKAL UT: Med dette pennestrøket blir Marie Amelie (25) kastet ut av landet. Foto:
SKAL UT: Med dette pennestrøket blir Marie Amelie (25) kastet ut av landet. Foto:

VG Nett kunne onsdag vise bildene av at forfatteren Maria Amelie (25) ble pågrepet av politiet. Hun ble kjent etter at hun sto frem med en bok om sitt liv som ulovlig innvandrer i Norge.

Utlendingsnemnda (UNE) bekrefter overfor VG Nett at de avslo søknaden hennes om å få saken behandlet på nytt onsdag. Deretter ble hun pågrepet samme kveld.

- Dette er en person som ikke har beskyttelsesbehov og rettsapparatet har ikke hatt noe å innvende mot dette. Da er det vanlige at man søker fra hjemlandet, hvis det finnes andre grunner til at opphold bør gis, sier direktør Terje Sjeggestad.

Men UNEs fagfolk har i tillegg på ny vurdert spørsmålet om det i saken er sterke menneskelige hensyn som tilsier at det er riktig å gi opphold på humanitært grunnlag.

- Der er det langvarig og konsistent praksis for at langvarig, ulovlig opphold ikke er et argument for at opphold skal gis, slik de politisk fastsatte reglene har vært, og er.

Les også: - Fengsles i dag, så kastes hun ut av landet

- Ikke beskyttelsesbehov

FORKLARER: Utlendingsnemndas direktør, Terje Sjeggestad. Foto: Scanpix
FORKLARER: Utlendingsnemndas direktør, Terje Sjeggestad. Foto: Scanpix

Utlendningnemndas direktør Terje Sjeggestad viser til at saken til Amelie har blitt behandlet to ganger i Utlendingsdirektoratet, én gang i UNE og i rettsapparatet i 2003.

- Siden har ikke UNE hatt noen befatning med saken og ikke fått noen henvendelser fra familien eller hun som opptrer under pseudonymet "Maria Amelie" før nå i høst, da vi mottok en omgjøringsanmodning fra henne, sier Sjeggestad.

- Den innebærer ikke at oppholdet dermed blir lovlig. Politiet har hatt fullmakt til å sende henne ut siden 2003.

Les også: «Årets nordmann» pågrepet

Reagerer

UNE-direktøren reagerer på fremstillingen til Amelies advokat om at man ikke har vurdert hennes sak spesielt.

- Det er ikke riktig at UNE ikke har vurdert hennes sak eller hennes situasjon før avgjørelsen ble tatt. Det er nokså spesielt å hevde dette, sier Sjeggestad.

- Medfører det riktighet at UNE informerte Justisdepartementet da vedtak var fattet?

- Når Justisdepartementet ber om info, gir UNE info. UNE har truffet avgjørelsen i 2003 helt på egen kjøl, og har gjort det samme nå, men det er vanlig å orientere departementet i etterkant av vedtak når det kan forventes spesiell offentlig oppmerksomhet om en sak.

- Gjør ikke det at hun har hatt arbeid og utdanning her at hun burde få bli?

- Når dette har skjedd under ulovlig opphold er det i praksis ikke et argument for ytterligere opphold i Norge, men tilsier at utlendingen har et bedre grunnlag for å etablere seg i hjemlandet.

- Har man vurdert at det har tatt så lang tid å sende henne ut?

- Hvorfor det har tatt så mange år må PU svare på. Jeg understreker altså igjen at vi siden i 2003 ikke har hatt noen befatning med saken før nå i høst.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks