Hovedinnhold

- Fengsles i dag, så kastes hun ut av landet

Amelie fikk avslag på ny asylsøknad onsdag

(VG Nett) Forfatter og asylsøker Maria Amelie (25) skal fengsles i dag, så blir hun satt på et fly ut av landet.

Denne saken handler om:

Tips oss

VG Nett kunne onsdag vise bildene av at forfatteren Maria Amelie (25) ble pågrepet av politiet. Hun ble kjent etter at hun sto frem med en bok om sitt liv som ulovlig innvandrer i Norge.

Kjæresten til VGTV: - Hun ble arrestert som en farlig kriminell

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) opplyser at Justisdepartementet i går fikk vite at Amelie skulle ut av landet.

- Hun fikk avslag på søknaden om å få saken opp på nytt fra Utlendingsnemnda i går, sier Lønseth til VG Nett.

- Er det vanlig at man da så raskt går til pågripelse av personer som oppholder seg ulovlig i landet?

- Utlendingsnemnda mottok søknaden om å få saken opp på nytt, og sa at det ikke var grunnlag for å gi henne oppsettende virkning. Heller ikke i søknaden oppgir hun bosted eller opplysninger om sin identitet. Allerede da hadde politiet et oppdrag om å foreta en tvangmessig utsendelse. Det står ved lag etter at Utlendingsnemnda har realitetsbehandlet saken, sier statssekretæren.

Kjæresten rystet: - Jeg har det ikke bra nå

Til retten

25 år gamle Maria Amelie ble pågrepet av åtte politifolk etter at hun hadde holdt et foredrag på Nansen-skolen onsdag kveld.

- Jeg sitter og skriver fengslingsbegjæringen nå, og sender den til retten så raskt som mulig. Det er opp til Oslo tingrett når hun fremstilles, men jeg går ut fra at det skjer i dag, sier politiadvokat Rolf Odner i Politiet Utlendingstjeneste (PU) til VG Nett like før klokken 09 torsdag morgen.

Dermed blir 25-åringen fremstilt for en dommer i Oslo tingrett, der det blir avgjort om hun skal holdes på Trandum inntil hun kan settes på et fly ut av landet.

- Jeg har ikke fått avslaget fra nemda, og har heller ikke blitt kontaktet av politiet. Men jeg registrerer at dette har skjedd raskt, sier Marias advokat Brynjulf Risnes til VG Nett.

LES OGSÅ: Flere demonstrasjoner planlagt for Maria Amelie

- Skal kastes ut

Amelie ble et kjent navn i den norske offentligheten etter at hun skrev boken «Ulovlig Norsk», om hvordan det oppleves å være ulovlig innvandrer i Norge.

ARRESTERT: Papirløse Maria Amelie sitter fanget ved Politiets utlendingsinternat på Trandum. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
ARRESTERT: Papirløse Maria Amelie sitter fanget ved Politiets utlendingsinternat på Trandum. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix


I over åtte år har 25-åringen levd uten lovlig opphold i landet. Til tross for at hun snakker og skriver flytende norsk, har hun verken rett til opphold, til å ta seg arbeid eller å ha en fastlege - i likhet med tusenvis av andre papirløse asylsøkere i Norge i dag.

Hun blir fremstilt for fengsling i dag etter utlendingsloven, før hun skal kastes ut av landet.

- Hun har ikke lovlig opphold i Norge, og vil bli uttransportert, sier Odner.

LES OGSÅ: - Hun er i sjokk

Regjeringen visste

Ifølge statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet var regjeringen kjent med at pågripelsen skulle skje i kveld.

- Jeg var kjent med pågripelsen i forkant. Flere i regjeringen var også kjent med det, sier han til Dagbladet.

VG Nett har vært i kontakt med flere av Maria Amelies nære venner, som er sjokkerte og redde etter pågripelsen.

En av dem er Thor Richard Isaksen, som kjenner Maria Amelie fra studietiden og også gjorde pressearbeidet i forbindelse med boken hennes.

- Vi er veldig bekymret nå. Vi frykter at hun vil bli sendt ut allerede i kveld, sa han til VG Nett sent onsdag kveld.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks