Hovedinnhold

Mann omkom etter kanovelt

(VG Nett) En tysk turist ble sittende fast med hodet under vann etter en kantringsulykke i Stor-Elvdal i Hedmark.

Tips oss

Store redningsmannskaper rykket ut etter melding om drukning i elven Setning i Sollia, Stor-Elvdal, lørdag kveld.

- Mannen, en tysk turist, er erklært død, sier operasjonsleder Jørn Akre i Hedmark politidistrikt til VG Nett klokken 18.30.

Seks tyske turister padlet i kano på elven da ulykken skjedde.

- Det er stor vannføring og mye stein i elven som man ikke ser på overflaten. Mannen har kjørt på en stein, kantret og blitt sittende fast, sier Akre.

Politiet tar nå kontakt med kommunens kriseteam for å samle reisefølget på en gjestegård i nærheten.

Under vann i 40 minutter

- Vi fikk melding klokken 16.50 om en båt som hadde kantret. I den forbindelse var det flere personer som hadde havnet i elven. Én person lå fastklemt med hodet under vann, sier Johan Mannsåker, redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til VG Nett.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?
2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000 

De øvrige personene som hadde vært med på å ulykken prøvde å få mannen løs, men han lå fastklemt under en stein og de slet med å få han opp.

Mannen skal ha ligget under vann i om lag 40 minutter før han ble hentet opp. Også redningsmannskapene slet med å få tak i ham fordi han lå svært vanskelig til.

Forsøkte livreddende førstehjelp

Klokken 18.01 lyktes redningsmannskaper med å få mannen opp av elven, og det ble satt i gang livreddende førstehjelp på stedet. Livet til mannen sto imidlertid ikke til å redde.

Luftambulanse fra Dombås og Lørenskog med dykkere, brannvesen, ambulanser og frivillige bisto politiet på stedet. Også Brann- og redningsetaten i Oslo rykket ut med helikopter.

Advarer mot å ferdes på elven

Politiet vil nå advare andre mot å padle på elven.

- Elven ser fredelig og fin ut, men ifølge kjentfolk er den lunefull på grunn av stor vannførsel, sier Akre.

Operasjonslederen forteller til NTB at gruppen med turister tas hånd om, og at både leger, prest og ordfører har vært på stedet. Det var til sammen et følge på åtte turister som hadde satt opp en teltleir ved elva. To av disse ble igjen på land, mens de seks andre skulle padle nedover i kajakk.

Alle seks brukte både redningsvest og hjelm, men fordi mannen lå kilt fast under en stein, var det svært vanskelig å få han opp av elva.

Utsatt gruppe

Frem til juni i år har 20 personer druknet. Sju av disse var utenlandske statsborgere, skriver NTB.

- Vi ser en kraftig oppgang i antallet utenlandske statsborgere som har druknet det siste året. Stadig flere kommer til Norge for å oppleve norsk natur, men de kan ikke reglementer og faller oftere utenfor denne typen informasjon på grunn av språkbarrierer sa rådgiver i Norsk Folkehjelp til NTB i begynnelsen av juli.

Christiansen legger også vekt på hvor viktig kunnskap om lokale forhold er dersom man skal legge ut på turer i norske elver.

- Når aktiviteter som rafting blir mer populært er det en økt fare for at folk drukner, fordi mesteparten av disse aktivitetene foregår i farlige elver og fossestryk. Turister har jo ikke den samme kunnskapen som de lokale, sa Christiansen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks