Hovedinnhold

Fjerdemann i retten for Manglerud-drapet

DREPT: Mohammad Arshad var innehaver på Waldemars café på St. Hanshaugen i Oslo.
DREPT: Mohammad Arshad var innehaver på Waldemars café på St. Hanshaugen i Oslo. Foto: OLAV OLSEN, AFTENPOSTEN
  • Send en melding til
For snart to år siden døde Mohammad Arshad (52) etter et brutalt angrep. Tre menn er dømt, mens saken til den fjerde tiltalte behandles i tingretten til uka.

Denne saken handler om:

Under saken mot de tre dømte i Oslo tingrett i mars ble fjerdemann (29) utpekt som hovedmann og den som sto for de dødelige slagene mot Arshads hode. Fordi 29-åringen var på rømmen fikk påstandene stå uimotsagt i retten.

Via sin advokat Svein Holden benektet 29-åringen imidlertid befatning med saken og sa han skulle melde seg for politiet innen to måneder. I mai ble han pågrepet da han ankom Gardermoen flyplass, og han har sittet i varetekt siden.

– Min klient benekter fremdeles å ha vært til stede da drapet ble begått. Han ser fram til rettssaken og å til å gi sin forklaring, sier Holden til NTB.

Bakgrunn: Mann funnet livløs på gaten - døde på sykehus

Familien vil vite

I tillegg til 29-åringen skal alle de tre som er dømt i saken, forklare seg i retten til uka. Så langt tyder alt på at det er snakk om ulike versjoner av hva som hendte drapsnatten. Også Arshads ene sønn, som var det opprinnelige målet for angrepet, står på vitnelista.

– I tillegg til ham vil minst en av de andre sønnene overvære saken, sier advokat Vibeke Knapstad, som representerer familien til avdøde.

Etter et møte med familien sist uke kom det fram at de er forberedt på en ny gjennomgang av drapet, selv om de var gjennom en tøff rettsbehandling i mars:

– De ønsker å høre den fjerde tiltaltes forklaring. De er opptatt av å få vite sannheten og håper de nå får vite hva som skjedde.

Les også: Meglet i konflikt - ble drept

ÅSTEDET: Mohammad Arshad (52) ble funnet livløs på Manglerud i Oslo i 2013.
ÅSTEDET: Mohammad Arshad (52) ble funnet livløs på Manglerud i Oslo i 2013. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX

Skulle ikke drepe

Mohammad Arshad var en respektert restauranteier. Da han kjørte fra jobben og hjem til Manglerud sent fredag 27. september for to år siden, ble han forfulgt av en bil. I bilen satt fire personer, og da han kom hjem, ble han angrepet av tre av dem.

Under etterforskningen og rettssaken kom det fram at de tiltalte trodde de angrep sønnen til Arshad. Far og sønn disponerte samme bil, og sønnen hadde en konflikt gående med en av angriperne. 52-åringen ble funnet hardt såret og døde kort etter at han kom til Ullevål sykehus.

De tre som sto tiltalt i mars har forklart at de skulle «irettesette» Arshads sønn, og at det aldri var snakk om å drepe. To av dem erkjente å ha deltatt i volden, mens den tredje, som satt i bilen under angrepet, innrømmet å ha vært med på forberedelsene.

Den fjerde tiltalte, som da var på flukt i Pakistan, hadde ifølge de andre slått offeret gjentatte ganger med en fastnøkkel og dermed påført ham de alvorligste skadene.

Les også: Fikk elleve års fengsel for Manglerud-drapet

Dømt

Alle fire tiltalte i saken er tidligere dømt for vold, ran eller andre alvorlige forbrytelser og hadde tilknytning til gjengmiljøer i Oslo. I Oslo tingrett ble to av dem dømt til henholdsvis elleve års fengsel og ti og et halvt års fengsel for medvirkning til drapet, mens en tredje tiltalt ble dømt til sju års fengsel for legemsbeskadigelse med døden til følge.

«I skjerpende retning vektlegges det at handlingen ble planlagt i forholdsvis lang tid. De tiltalte la igjen mobiltelefonene sine for ikke å kunne knyttes til hendelsen, og de hadde hansker for å hindre DNA-spor. De hadde også med seg redskaper. Handlingen synes velregissert og gjennomtenkt», het det i tingrettsdommen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks