Hovedinnhold

Mistet sikkerhetsklaringen etter 33 år i Telenor:

Måtte flytte 2300 km for å beholde jobben - nå er bilen hennes hjem

<p>BOR I BILEN: I denne gamle Chrysleren bor  May-Britt Fjeld (55) for å kunne beholde jobben sin i Telenor. Snart runder hun hundre netter på parkeringsplassen i Bergen.</p>

BOR I BILEN: I denne gamle Chrysleren bor  May-Britt Fjeld (55) for å kunne beholde jobben sin i Telenor. Snart runder hun hundre netter på parkeringsplassen i Bergen.

Foto: Hallgeir Vågenes, VG
BERGEN (VG) Norske myndigheter fryktet at May-Britt Fjeld (55) skulle bli fristet til å bli en utro tjener. Dermed måtte hun forlate jobben ved Vardø Radio, etter 33 år som Telenor-ansatt.

Etter å ha blitt suspendert fra jobben i Vardø ble hun tilbudt en ny stilling ved Telenor Kystradio i Bergen, over 2300 kilometer unna hjemstedet i Finnmark.

Nå bor og sover 55-åringen i sin egen bil, på en parkeringsplass i gåavstand til Telenor-hovedkvarteret på Kokstad.

– Jeg har ikke råd til å leie bolig i Bergen. Med stor gjeld og redusert årsinntekt går regnskapet mitt i minus nå, sier hun.

Ti kuldegrader i bilen

Snart runder den diabetessyke 55-åringen hundre netter i den gamle Chrysleren. På de kaldeste nettene i vinter har temperaturen vært nede i ti minusgrader.

– Dette er ikke noe liv.  Man er jo på et vis fratatt alt menneskeverd, forteller Fjeld da VG møter henne etter endt arbeidsdag.

May-Britt Fjeld har jobbet i Telenor siden 1982, det aller meste av tiden som telegrafist ved Vardø Radio.

Fratatt sikkerhetsklarering: Diplomater fant kjærligheten - ble sendt hjem

I august 2014 ble hun fratatt sikkerhetsklareringen, etter å ha kommet i økonomiske vanskeligheter og pådratt seg stor inkassogjeld.

<p/> <p>MÅTTE FLYTTE: I 33 år har May-Britt Fjeld (55) jobbet i Telenor. I august 2014 ble hun fratatt sikkerhetsklareringen sin, og suspendert fra jobben ved Vardø Radio. Nå bor hun i bilen sin i Bergen.</p>

MÅTTE FLYTTE: I 33 år har May-Britt Fjeld (55) jobbet i Telenor. I august 2014 ble hun fratatt sikkerhetsklareringen sin, og suspendert fra jobben ved Vardø Radio. Nå bor hun i bilen sin i Bergen.

Foto: Hallgeir Vågenes, VG

PST: Ber om sjekk av russiske ansatte

Gift med to utlendinger

Det – og at Fjeld tidligere har vært gift med en russer og en iraner – var nok til at norske sikkerhetsmyndigheter så på henne som en potensiell sikkerhetsrisiko.

Norsk Kommunikasjonsmyndighet (NKOM), det tidligere Post- og teletilsynet, begrunnet vedtaket med at den høye inkassogjelden i ytterste konsekvens kunne innvirke på hennes sikkerhetsmessige skikkethet.

Observasjonstiden ble satt til tre år, og Fjeld ble suspendert fra jobben i Vardø.

– Var helt uvirkelig

– Det som skjedde var helt uvirkelig. Jeg har aldri jobbet med noe som har vært skjermingsverdig, og de fleste arbeidsverktøyene vi bruker ligger i gratisversjoner på internett, åpent for alle. En stor del av jobben min har vært å skaffe redningshjelp til fiskefartøy som har fått garn i propellen.

Hun skjønner ikke myndighetenes bekymring.

– Ikke var det penger å stjele på stasjonen, og ikke har jeg hatt tilgang på noe materiale som kunne selges til fremmede makter. Da jeg ble suspendert hadde jeg også lagt frem regnskap som viste at overskuddet var stort nok til å ha en komfortabel levestandard.

Les også: Sparket etter å ha giftet seg med russer

– Kan friste til utroskap

Fjeld klaget på vedtaket til Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), uten at det førte frem. NSM la i stedet avgjørende vekt på sikkerhetslovens bestemmelse om  «økonomiske forhold som kan friste til utroskap».

Spion-frykt i UD: Strammer innsikkerhetsregler

Det ble også vist til hennes «tilknytning til andre stater», gjennom tilknytningen hun har til sin eksmann og sin fraseparerte mann.

May-Britt Fjeld sier at hun i 33 år har vært en lojal og trofast Telenor-medarbeider, og at hun aldri er blitt tatt for å bryte lover og regler av noe slag. Det argumentet ble ikke vektlagt hos Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.

En sikkerhetsklarering er en tillit man får og ikke en rettighet man har krav på, presiserte NSM i avslaget.

<p>LANG VEI HJEM: - Denne saken har ødelagt livet mitt, sier May-Britt Fjeld (55). Kontakten med familien er blitt vanskelig etter overflyttingen til Bergen.</p>

LANG VEI HJEM: - Denne saken har ødelagt livet mitt, sier May-Britt Fjeld (55). Kontakten med familien er blitt vanskelig etter overflyttingen til Bergen.

Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Sykmeldt i ett år

Etter at klareringen ble inndratt, ble 55-åringen sykmeldt i ett år. 9. desember i fjor hadde hun sin første arbeidsdag i Bergen.

Les også: 3000 soldater i sikkerhetskø

Ifølge 55-åringen har ikke Telenor vist noen vilje til å legge til rette for at hun kunne få fortsette å jobbe i Vardø.

– De kunne skaffet meg andre oppgaver utenfor hemmelige soner, som ikke gjorde det nødvendig med sikkerhetsklarering. Eller de kunne lånt meg ut til en annen avdeling. Men det var de ikke interessert i. Beskjeden jeg fikk var at det var Bergen eller sluttpakke, sier hun.

Fjeld søkte om å få dekket boutgifter, mens Telenor tilbød fire gratis hjemreiser med fly i året og dekning av flytteutgifter.

– Dyktig og pålitelig

Fjelds tidligere sjef ved Vardø Radio, Bjørn Sundkvist, omtaler 55-åringen i rosende ordelag.

– Hun er veldig dyktig, veldig pålitelig og veldig arbeidsom, sier han til VG.

Fjeld synes det er merkelig at hun fikk være i full jobb da hun sto midt oppe i de økonomiske problemene, hvis hun ble sett på som er sikkerhetsrisiko.

– Da klareringen ble inndratt hadde jeg fått ting under kontroll, og inngått betalingsavtaler med kreditorene. Jeg jobbet 18 måneder med å rydde opp, sier hun.

<p>KALDE NETTER: - Det blir mye ekstrajobbing på kontoret, for å få dagene til å gå, sier May-Britt Fjeld (55).</p>

KALDE NETTER: - Det blir mye ekstrajobbing på kontoret, for å få dagene til å gå, sier May-Britt Fjeld (55).

Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Varslet arbeidsgiveren

Fjeld sier at hun tidlig varslet arbeidsgiveren sin om at hun slet økonomisk, slik reglene krever.

– Jeg la frem detaljerte regnskap, og tok alle grep som var nødvendige.

– Men ser du at myndighetene – i lys av de økonomiske problemene du har hatt –  kan være urolige over at du har vært gift med menn fra Russland og Iran?

– Jeg ble skilt fra min første ektemann i 1994. Vi har ikke sett hverandre på 21 år.  Min andre ektemann har jeg vært separert fra i tre år.

Fjeld sier at jobbskiftet har ført henne opp i en svært vanskelig økonomisk situasjon.

– Går i minus

– Med ny jobb i Bergen forsvant mange av skifttilleggene jeg hadde ved Vardø Radio, og årslønnen min er redusert med rundt 300.000 kroner. Det gjør at regnskapet mitt går i minus, og jeg er ikke i nærheten av å kunne leie bolig i Bergen.

– Men du har tjent godt, og har selv et ansvar for å holde orden i økonomien?

– Ja, men mye av dette skyldtes ting utenfor min kontroll, blant annet i forbindelse med etablering da jeg i en periode jobbet i Bodø.

Fjeld sier hun har fått sterk støtte både lokalt på Vardø radio, og blitt godt mottatt ved sitt nye arbeidssted i Bergen.

– Det har vært veldig viktig for meg, sier hun.

<p>DIREKTØR: - Telenor har oppfordret kvinnen til å finne seg et bedre egnet losji, skriver Terje Hammer, direktør ved Telenor Kystradio, i en e-post til VG.</p>

DIREKTØR: - Telenor har oppfordret kvinnen til å finne seg et bedre egnet losji, skriver Terje Hammer, direktør ved Telenor Kystradio, i en e-post til VG.

Foto: Telenor

Direktør for Telenor Kystradio, Terje Hammer, sier at Telenor ikke har tatt initiativ til å frata 55-åringen noen sikkerhetsklarering.

– Alle kystradiooperatører som innehar sikkerhetsklarering, må reklameres hvert femte år. Telenor har ansvar for å påse at ansatte har sikkerhetsklarering, men er ikke ansvarlig for selve godkjenningen. Det er det norske myndigheter som har, skriver han i en e-post til VG.

Eneste alternativ

Hammer hevder Bergen var eneste alternativ som nytt arbeidssted for 55-åringen.

– Det var kun en ledig jobb i Telenor Kystradio, som medarbeider i sertifikatfunksjonen i Bergen.

– Hun hevder at Telenor ikke gjorde noe for å tilrettelegge for videre arbeid i Vardø?

– Hun fikk tilbud om fortsatt arbeid i sertifikatfunksjonen og denne er lokalisert i Bergen. I Vardø er det kun Vardø Kystradiostasjon som holder til.

Når det gjelder grunnlaget for vurdering av sikkerhetsklareringen, viser Hammer til norske sikkerhetsmyndigheter.

Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (NKOM) vil ikke kommentere saken overfor VG.

Seksjonsleder John Arne Gisnås i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) sier at NSM ikke kan kommentere enkeltsaker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks