Hovedinnhold

Må gå før pengesekken åpnes

VIL FJERNE: Kulturminister Trond Giske ser helst at Geir Lundestad takker for seg som styreleder i Fredssenteret. Til venstre direktør Bente Erichsen. Foto: Scanpix. Foto:
VIL FJERNE: Kulturminister Trond Giske ser helst at Geir Lundestad takker for seg som styreleder i Fredssenteret. Til venstre direktør Bente Erichsen. Foto: Scanpix. Foto:
Styreleder Geir Lundestad i Nobels Fredssenter må gå av før senteret kan håpe på statlige ekstrabevilgninger.

VG kjenner til at kulturminister Trond Giske (Ap) mangler tillit til at den nåværende ledelsen av senteret vil ta økonomisituasjonen på alvor, etter at Lundestad gjentatte ganger ikke har fulgt departementets anmodninger om å lage mer nøkterne budsjetter.

Giske er så provosert av den dårlige økonomistyringen til ledelsen at det for ham virker uaktuelt å gi det prestisjefylte senteret en eneste krone i ekstrabevilgninger før Lundestad går av.

Regnet med støtte

Geir Lundestad hadde så sent som i mai i år et møte med Giskes statssekretær Randi Øverland. Der fikk han klar beskjed om at han ikke kunne påregne mer penger.

På det møtet skal Lundestad ha gitt uttrykk for at han regnet med at andre politikere ville sørge for mer penger til senteret.

Nobels Fredssenter skal allerede ha brukt opp 85 millioner sponsorkroner, midler som er bundet opp til sponsorkontrakter som går over flere år.

VGs kilder både i Regjeringen og i regjeringspartienes storfraksjon på Stortinget frykter at en tilleggsbevilgning eller økte rammer til fredssenteret med Lundestad ved roret bare vil føre til enda større overforbruk.

Ga blaffen

Giske kokte over av raseri foran åpne mikrofoner etter et møte med Lundestad og direktøren for Nobels Fredssenter, Bente Erichsen, mandag.

På møtet skal Lundestad ha innrømmet at han ga blaffen i signalene som kom fra Kulturdepartementet i mai om at senteret ikke kunne regne med noen økning i støtten neste år.

Giske sto derimot ved advarslene han hadde gitt, og bevilget 17,3 millioner kroner.

Og han har full støtte blant de rød-grønne i kulturkomiteen.

- Jeg støtter Giske fullt ut. Det virker som de har gamblet på at de kan bruke opp pengene og få mer av staten. Slik kan vi ikke ha det, sier nestleder Gunn Karin Gjul (Ap).

Erling Sande (Sp) sier:

- Lundestad har fått seg en alvorlig ripe i lakken. Jeg oppfatter ikke noen anger eller innrømmelser av betydning.

Espen Johnsen (Ap) synes saken er pinlig for Geir Lundestad.

- Økonomistyringen har vært lite tillitvekkende. Nå får de ordne opp i dette selv. Jeg har sagt til kulturministeren at han ikke må gi etter en millimeter, sier Johnsen.

Reagerer

Geir Lundestad reagerer på truslene fra VGs kilder i regjeringssystemet.

- Fredssenteret er en selvstendig stiftelse der styret utnevnes av Nobelstiftelsen i Stockholm etter innstilling fra den norske Nobelkomiteen. Jeg reagerer negativt på at staten gjør forsøk på å påvirke styresammensetningen, sier Geir Lundestad til VG.

- Du føler ikke at din person nå står i veien for økte bevilgninger til senteret?

- Det har jeg ingen kommentar til. Vi setter nå vår ære i å styre etter de 17,3 millioner kronene som vi har fått, svarer Lundestad.

- Vil du vurdere din stilling som styreleder i Fredssenteret?

- Det er blant de tingene vi skal drøfte i styret, svarer Lundestad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks