Hovedinnhold

Tenker på Oda som en engel

For første gang snakker foreldrene om drapet på datteren

BØRSA (VG Nett) Da politiet sikret spor på åstedet hvor Oda Moe (15) lå drept, begynte mobilen hennes å ringe. På displayet blinket det: «Mamma».

Denne saken handler om:

Tips oss


Innspill til artikkelserien?

Da de rutinerte politibetjentene så hvem som forsøkte å få tak i offeret, begynte de å gråte.

Hjemme i Gråbakkan i Børsa ryddet Heidi og Arvid Moe opp etter bursdagsselskapet til eldstegutten John Birger. Klokken passerte 21. Oda skulle ha kommet hjem.

Moren Heidi ringte datteren, men fikk ikke svar. Hun la igjen beskjeder på telefonsvareren, og sendte meldinger. De satt seg i stua, det ble midnatt. Hvor var Oda?

- Jeg husker at jeg frøs så mye at jeg skalv. Jeg var sikker på at noe hadde skjedd, sier Heidi Moe (51).

- Det var en forferdelig ventetid, forteller faren, Arvid Moe (51).

Presten ringte på

For første gang lar de seg intervjue etter drapet som rystet hele Norge i fjor høst.

Mens foreldrene ventet hjemme, ble 15 år gamle Oda Moe funnet drept bak et rødt hus på Høiseth travbane i Børsa. Så ringte det på døren. Utenfor sto politiet sammen med presten.

- Kom dere ut, ropte Heidi gråtkvalt. Storebror John Birger (21) gikk ut på trappa. Han hylgråt.

- Jeg husker at jeg la et ullteppe rundt han. Vi bare satt der. Det gjorde så fryktelig vondt, forteller faren Arvid.

KUTTET TRÆR: Arvid og Heidi Moe parkerer ved kirken når de skal på søndagstur, og tøyer ut ved datterens grav når de kommer tilbake. De har også ryddet hagen for trær, for å få utsikt til kirkespiret. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS
KUTTET TRÆR: Arvid og Heidi Moe parkerer ved kirken når de skal på søndagstur, og tøyer ut ved datterens grav når de kommer tilbake. De har også ryddet hagen for trær, for å få utsikt til kirkespiret. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS

Ble bedt på kino

Kvelden Oda Moe ble drept, søndag 1. november 2009, startet med en helt vanlig tekstmelding. Klokken 17.02 fikk hun følgende sms fra nabogutten:

«Heia... bli du me ut å skyt litt me luftgevær? Åsså på kino (Fame) kl 18.45? Æ kjøre...»

- Hver dag ser jeg henne for meg. Hun tar på seg jakka, og vimser litt rundt. Hun er så glad for at hun skal på kino, forteller Odas mor.

Datteren rundet hjørnet på gangstien, smilte og vinket til en nabo, før hun gikk ut av morens syne for godt.

Slik skjedde drapet på Oda

Nabogutten kjørte henne opp til travbanen for å skyte med luftgevær. Der - fullstendig uten motiv - kvalte han henne til døde.

- Oda ble et offer for hans eksperiment, fastslår Arvid Moe. Tanken er vond, og han gråter.

Kona Heidi deler de samme tankene. De to støtter seg på hverandre, fullfører setninger for hverandre, deler tårer, sorg og smil. Siden drapet har de hentet trøst og støtte i sorggruppa i Heimdal menighet, familie, venner og Odas venner. Men hver dag er fortsatt vanskelig.

Trekker for gardinene

I stua til Heidi og Arvid Moe er gardinene alltid trukket for. Utenfor er hjemmet til 19-åringen som tok livet fra deres 15 år gamle datter.

- Vi har kjøpt litt lysere stoff nå, som jeg skal sy nye gardiner av for å få det litt lysere inne i stua, forteller Heidi.

Utsikten fra stuevinduene til Heidi og Arvid går rett inn i stua til drapsmannens familie.

- Tanken på å møte ham lar seg ikke beskrive. Så lenge det huset er hjemmet til 19-åringen, gir det oss en følelse av utrygghet. Vi vet hva han er i stand til å gjøre, sier Arvid Moe bittert.

Drapet på Oda Moe (15) rammet hele det lille tettstedet med 1.200 innbyggere. Prestens datter spilte håndball med Oda. Politietterforskere hadde barn på samme skole. Gjerningsmannen sto oppført som nummer to på Odas liste over bestevenner.

Aktiv familie

Foreldrene Heidi og Arvid Moe møttes på fest på 1970-tallet, giftet seg og flyttet inn i huset som ble barndomshjemmet til John Birger og Oda. Familien på fire brukte marka flittig, barna ble lokket ut på søndagsturer med løfter om sjokoladetrær på toppen.

Nå er kirkegården utgangspunkt for treningsturene. Heidi og Arvid Moe parkerer ved kirken, og kommer tilbake for å tøye ut ved datterens grav. Hjemme har de ryddet hagen for trær, for å få utsikt til kirkespiret.

- Oda var så glad i livet. Hun ville gå tre år på musikklinjen ved Heimdal videregående skole i Trondheim, så ville hun bli makeup-artist. Hun hadde planene klare, forteller foreldrene.

Under minnestunden etter begravelsen leste de opp et brev Oda hadde skrevet. 15-åringen hadde lagt fremtidsplaner for de neste 20 årene. Hun fikk ikke oppfylt noen av drømmene.

Aktive Oda fulgte storebrorens trygge fotspor og ble idrettsjente med fotball, friidrett, håndball, korps og sang.

I flere videoopptak foreldrene deler med VG Nett, synger den 15 år gamle jenta med klokkeklar stemme mens hun smiler mot kamera.

Se det siste videoopptaket med Oda

- Jeg har flere ganger tenkt: «Om jeg mister ungen min vet jeg ikke om jeg klarer å leve videre». Men, det er helt utrolig hvilke krefter man får. Åpenheten har hjulpet oss, sier Heidi.

Nå vurderer de å flytte. De vet ikke hvor lenge de klarer å bo med hjemmet hans som nabo. Valget er vanskelig, huset er fullt av minner om datteren som er borte. Jenterommet står fortsatt urørt. Hit går de inn hver kveld og kysser bildet av datteren god natt.

- Vi har to barn. En gutt som er 20, og en datter. Hun er 15 år og en engel.

VG Nett har vært i kontakt med gjerningsmannens foreldre, og forsvarer Torfinn Svanem på vegne av den domfelte 19-åringen. Verken foreldrene eller 19-åringen ønsker å bidra til artikkelserien.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks