Hovedinnhold

Oda Moes foreldre: - Meningsløst med strafferabatt

I SORG: Arvid og Heidi Moe mener de er dømt til et liv i sorg, mens gjerningsmannen slipper mye billigere unna. Foto: Øyvind Nordahl Næss
I SORG: Arvid og Heidi Moe mener de er dømt til et liv i sorg, mens gjerningsmannen slipper mye billigere unna. Foto: Øyvind Nordahl Næss
(VG Nett) Drapsmannen i Skaun (19) fikk fem års strafferabatt fordi han tilsto drapet på venninnen Oda Moe (15). - Drapet ble ikke mindre brutalt selv om han tilsto, mener offerets foreldre.

Denne saken handler om:

Den 15-årige jenta ble brutalt drept av nabogutten i Sør-Trøndelag 1. november i fjor.

- Vi er dømt til et liv i sorg. Gjerningsmannen, som skulle hatt lovens strengeste straff, fikk rabatt fordi han tilsto. Det er helt uforståelig, sier de etterlatte foreldrene til drapsofferet Oda.

Straffelovens paragraf 59 annet ledd sier at det skal gis tilståelsesrabatt i straffeutmålinger. Praksis er opp mot 30 prosent.

Nå ber Heidi og Arvid Moe justispolitikere ta fradragsordningen opp til debatt.

LES OGSÅ:Tenker på Oda som en engel

- Ikke mildere ved tilståelse

Datteren Oda Moe (15) ble drept i november i fjor, av nabogutten som tilsto samme kveld.

- Drapet blir ikke mildere om en tilstår. Tvert imot beviser det at han har drept med viten og vilje. Det burde vært skjerpende, sier Heidi og Arvid Moe.

Ekteparet mener drapet burde vært straffet med lovens strengeste straff, 21 år. Ikke 16, som gjerningsmannen ble dømt til etter at anken til Høyesterett ble avvist.

- Uten tilståelsen ville straffen ha ligget opp mot fengsel i 21 år. Drapet var en henrettelse, fastslår dommen fra Frostating lagmannsrett.

SE VGTV:Se det siste videoopptaket med Oda

Domstolen kom til at gjerningsmannen burde få en vesentlig tilståelsesrabatt fordi han tilsto drapet før det var oppdaget. Han fortalte uoppfordret hvor liket lå, og kan ha spart familien fra å leve i uvisshet i flere dager.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes mener 16 års fengselsstraff er riktig i denne saken. Dommen er i tråd med aktors påstand.

- Han sparte familien for en ventetid med unødig lidelse, politiet kunne bruke begrensede ressurser, og rettssaken kunne komme raskt i gang. I sum mener jeg dette taler for et betydelig straffefradrag, sier Soknes, som aktorerte begge rettsrundene tidligere i år.

- Selv om drapet kunne blitt oppklart uten tilståelsen, kunne overlegget vært vanskelig å bevise uten den detaljerte tilståelsen. Det underbygger også dommen.

EKSPERT:- Dreper for maktbehov

- Provoserer

Det etterlatte foreldreparet Moe mener tvert imot at tilståelsen burde være skjerpende.

- Tilståelsen viser at det er fare for gjentakelse hos 19-åringen. Hvordan kan man være så sikker på at en gutt som dreper i edru og frisk bevissthet ikke gjør det igjen? Han har drept i sin normaltilstand.

19-åringen ville ha lavere straff på grunn av sin lave alder, og anket til Høyesterett.

- Han anket på straffeutmålingen for å få rettferdighet i forhold til sin alder. Hvilken rettferdighet fikk Oda? Det provoserer meg, kommenterer Arvid Moe.

SAMLESIDE:Artikkelserien «Med lyst til å drepe»

Ekteparet skulle gjerne hatt krefter til å poengtere det under rettssaken.

- Når en hendelse som dette skjer, er vi så langt nede at vi ikke kommer lenger ned. En rettssak blir en uoverkommelig belastning, og vi har ikke ork til å svare på rettens spørsmål. Samtidig ser vi at rabatten i denne saken ble for stor. Dette systemet må endres.

VG Nett har vært i kontakt med gjerningsmannens foreldre og forsvarer Torfinn Svanem på vegne av den domfelte 19-åringen. Verken foreldrene eller 19-åringen ønsker å bidra til artikkelserien «Med lyst til å drepe».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks