Hovedinnhold

Postfly har styrtet ved grensen - knust i småbiter

** Flyselskapet: Savnede er en spansk kaptein og fransk styrmann
** Flyet falt 6000 meter på ett minutt

Det er bare små fragmenter igjen av flyet som styrtet på vei fra Gardermoen til Tromsø. Redningslederen tror det er liten mulighet for at de to pilotene overlevde styrten.

Denne saken handler om:

Tips oss

Et norsk F-16-fly observerte klokken 03.15 et havaristed på bakken et sted mellom den nordvestre delen av sjøen Akkajaure og den norske grensen, opplyser Sjø- og redningssentralen i Sverige.

Dette er et øde område i underkant av 100 kilometer i luftlinje sør for Narvik, i svenske Gällivare i de svenske Lapplandsfjellene.

– Det er ingen tvil om hva som har hendt. Det er et veldig, veldig tydelig havaristed,  sier pressetalsmann Daniel Lindblad til VG. Ifølge ham er diameteren på nedslagsfeltet rundt 50 meter, og flyet er knust i småbiter.

Overfor svenske Aftonbladet sier assisterende redningsleder Martin Svensson at flyet har hatt kraftig kontakt med bakken.

 – Muligheten for at noen har overlevd er ikke stor, sier han.

Anders Lännholm ved Sjöfartsverket sier flyet styrtet raskt.

Ifølge det anerkjente nettstedet AviationSafetyNetwork har flyet falt fra 33000 fot (10058 meter) klokken 00:18:47 lokal tid til 11725 fot (3574 meter) i løpet av ett minutt.

– Mye tyder på at flyet har steilet på flyhøyde, enten på grunn av ising eller av andre årsaker. Radardataene indikerer at flyet har gått rett i bakken, sier Jan Ovind, VGs luftfartsreporter.

Oppdrag fra Posten

Flyet var på oppdrag fra Posten Norge, og fraktet rundt 4,5 tonn post i form av brev og ekspresspakker fra Østlandet til Nord-Norge.

Konsernsjef i Posten Norge, Dag Mejdell, sier på en pressekonferanse fredag morgen at de er dypt preget av ulykken.

– Dette er en svært alvorlig og tragisk ulykke, sier han.

Sverige: Privatfly styrtet – ingen bord om ble skadet

<p>STYRTET: Dette svenskregistrerte flyet var på vei fra Oslo til Tromsø da det styrtet på svensk side av grensen natt til fredag. Bildet er tatt i Tromsø der flyet hadde base.</p>

STYRTET: Dette svenskregistrerte flyet var på vei fra Oslo til Tromsø da det styrtet på svensk side av grensen natt til fredag. Bildet er tatt i Tromsø der flyet hadde base.

Foto: KIM RUBEN FJELDSTAD

Svensk politi på vei opp

Svensk politi sier til VG at de har booket et helikopter og forbereder seg på å reise opp til ulykkesstedet som ligger i ulendt fjellterreng.

– Vi er på vei opp, sier pressetalskvinne Maria Jacobsson ved politiet i Norrbotten.

– Når vil dere være framme?

– Det blir lyst nå ved ni-titiden, så der omkring. Jeg kan ikke svare på hvor lang tid det tar for helikopteret, sier Jacobsson som regner med at de kommer til å fly fra Gällivare hvor politiets innsatssjef holder til.

Jacobsson forteller at det er minus 30 grader og vind i området hvor flyet har havarert og at det er mye vann i nærheten som gjør at de ikke kan bruke snøscooter.

– Veien er flere mil unna, sier Jacobsson.

Det svenskregistrert postflyet av typen Canadair CRJ200 tok av fra Oslo Lufthavn med kurs mot Tromsø. Natt til fredag ble det meldt savnet. Hovedredningssentralen fikk melding klokken 00.20 om at et fly med kallesignal Air Sweden 294 hadde sendt ut mayday-melding og deretter forsvunnet fra radaren.

– Vi ble kontaktet av flygeledelsen i Bodø cirka klokken 01.45. De hadde mottatt et nødanrop da flyet befant seg ved sjøen Ritsemjaure cirka 25 kilometer fra grensen til Norge. Det var et kort mayday-anrop som ikke inneholdt noen informasjon om hva som var galt med flyet, sier Lindblad til VG. Det var ikke spesielt dårlige værforhold da flyet styrtet.

Grafik: Tom Byermoen, VG

Pilotene fra Spania og Frankrike

I en pressemelding bekrefter flyselskapet West Atlantic at de to personene om bord er en spansk kaptein på 42 år og en fransk styrmann på 34 år. De har vært ansatt i selskapet siden 2011 og 2008, melder NRK. Lennholm mener det ikke er mulig at de to kan ha overlevd flystyrten.

– Vi jobber for fullt og vi vet bare at vi savner et fly med to av våre ansatte piloter og fire og et halvt tonn frakt. Det er post og pakker, sier West Atlantic-sjef Gustaf Thureborn til det svenske nyhetsbyrået TT.

Hovedredningssentralen Nord-Norge opplyser at de norske ressursene trekkes tilbake etter at havaristedet ble funnet.

Daniel Lindblad opplyser at alle redningsmannskaper avslutter oppdraget, og at svensk politi og den svensk fjellredningstjenesten nå overtar. 

Området der flyet skal ha styret ligger svært vanskelig tilgjengelig, sier helikopterpilot Per Grahn til SVT. Han har mye erfaring fra å fly i fjellene ved Gällivare og skal selv delta i redningsarbeidet.

– Det er veldig vanskelig å nødlande der oppe. Det er høye alpine fjell, steinete daler heier. Jeg har ikke vært der oppe, men jeg antar det er svært vanskelige forhold som råder, sier Grahn.

– Det er rundt 30 minusgrader i området, opplyser pressetalskvinne Maria Jacobsson i Norrbotten-politiet til Aftonbladet TV.

Husker du? Hercules-ulykken som rystet Norge

Oppdrag fra Posten Norge

Fra norsk side ble det lett etter flyet både med Sea King, to F-16 fra Forsvaret og frivillige mannskaper.

– Vi kan bekrefte at vi er med på å lete etter et svensk fly, sa Tove Kaspersen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til VG i morgentimene fredag.

Stor oversikt: Disse flystyrtene har rystet Norge

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks