Hovedinnhold

- Kraftig vindkast trolig årsaken

Tre personer omkom i helikopterstyrt på Svalbard

STYRTET: I mars styrtet et russisk helikopter ved en militærbase på Svalbard. Foto: Sysselmannen
STYRTET: I mars styrtet et russisk helikopter ved en militærbase på Svalbard. Foto: Sysselmannen
(VG Nett) Dårlig sikt og sterk vind skal være årsaken til at et helikopter søndag styrtet under landing på Svalbard.

Denne saken handler om:

Tips oss

VET DU NOE? TIPS OSS!

- Den foreløpige informasjonen vi har fått, tilsier at helikopteret ble tatt av et kraftig vindkast og kastet inn i hangarveggen. Dette skjedde bare noen meter over bakken, forteller presseattaché Evgeni Kolesnikov ved den russiske ambassaden i Oslo til NTB

Det var litt over klokken 16 søndag ettermiddag at et russisk helikopter styrtet ved Kapp Heer-basen utenfor Barentsburg.

Ni personer med russisk og ukrainsk pass befant seg ombord i helikopteret, og tre av disse er bekreftet omkommet. Ytterligere to personer er skadet etter styrten. Tilstanden for de fire siste er foreløpig uviss.

Behandles på fastlandet

SYSSELMANNEN: Per Sefland. Foto: SCANPIX
SYSSELMANNEN: Per Sefland. Foto: SCANPIX

- Sykehuset i Lonyearbyen har besluttet å sende de to skadede til fastlandet for behandling, sier sysselmann Per Sefland til VG Nett.

Ifølge Svalbardpostens reporter på stedet skal det ha kommet en kraftig snøbyge og et vindkast idet helikopteret skulle lande.

- Helikopteret har truffet hjørnet på den høyeste hangarbygningen. Det har nok vært en dramatisk styrt, sier reporteren til Svalbardposten.

- Tatt av stormkast

Ifølge Kolesnikov ved den russiske ambassaden tilhørte det havarerte helikopteret gruveselskapet Arktikugol.

- Etter foreløpig informasjon som foreligger, skjedde ulykken under landing. Helikopteret beveget seg til landingsplassen, men været forverret seg raskt og helikopteret ble tatt av et stormkast, sier han.

Skal granskes

Etter at Sysselmannen ble varslet, fløy Sysselmannens helikopter fra Longyearbyen til ulykkesstedet med politipersonell og folk fra Longyearbyen sykehus.

- Den norske flyhavarikommisjonen kommer med to mann i morgen. Etter anmodning fra Havarikommisjonen vil politiet starte vakthold og innledende etterforskning i kveld. Styrten vil bli etterforsket av norske myndigheter på vanlig måte, sier Sysselmannen til VG Nett.

Dette innebærer at også Kripos or norsk politi kobles inn for å finne ut hva som har skjedd.

Kolesnikov opplyser at russiske luftfartsmyndigheter skal bistå den norske Havarikommisjonen i å granske ulykken.

Les videre under bildet...

LANDINGSPLASS: Et helikopter styrtet, trolig under landing, ved den russiske helikopterbasen utenfor Barentsburg på Svalbard. Dette bildet er fotografert ved en tidligere anledning. Foto: STIAN EISENTRÄGER
LANDINGSPLASS: Et helikopter styrtet, trolig under landing, ved den russiske helikopterbasen utenfor Barentsburg på Svalbard. Dette bildet er fotografert ved en tidligere anledning. Foto: STIAN EISENTRÄGER

- Takk for hjelpen

- Som resultat at styrten fikk helikopteret store skader og tre personer mistet livet: kapteinen, styrmannen og en av passasjerene som er medarbeider i Arktikugol omkom, sier Kolesnikov til VG Nett.

Han forteller at de russiske skadede nå får hjelp av norske leger.

- Russland takker Norge for god oppmerksomhet, det vennlige forholdet og operativ hjelp til oss, sier førstesekretæren til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks