Hovedinnhold

Krever forvaringsdom i Lommemann-saken

- Vi tør ikke slippe Erik Andersen løs på allmennheten igjen

FORVARING: Erik Andersen ble dømt til forvaring i Follo tingrett i dag. Foto: Johnny Normann
FORVARING: Erik Andersen ble dømt til forvaring i Follo tingrett i dag. Foto: Johnny Normann
SKI (VG Nett) Aktor legger ned påstand om forvaringsdom - fengsel på ubestemt tid - for Lommemann-tiltalte Erik Andersen (58).

Denne saken handler om:

Statsadvokat Per Egil Volledal la ned påstand om forvaring da han avsluttet sin sluttprosedyre i Lommemann-rettssaken i Follo tingrett i dag.

- Erik Andersen dømmes til forvaring i ni år, med en minstetid på seks år, sier Volledal.

Statsadvokaten uttrykte at han ikke har vært i tvil om at en påstand om forvaringsdom var det riktige i Lommemann-saken.

- Jeg synes ikke det er så vanskelig å vurdere reaksjonsspørsmålet i denne saken. Da jeg hørte forsvareren argumentere sterkt mot forvaring i et radiointervju i går morges, ble jeg enda mer sikker på at det er riktig reaksjon, sier Volledal i retten.

- Forvaring er riktig reaksjon, gjentar han.

- Farlig for samfunnet

For å kunne dømme en person til forvaring må det foreligge en nærliggende fare for at den dømte igjen vil begå en lignende forbrytelse. Volledal pekte nettopp på faren for gjentakelse da han begrunnet forvaringspåstanden.

- Påtalemyndigheten tør ikke å slippe Erik Andersen løs på allmennheten igjen fordi han har gjort så mange overgrep mot barn. Så lenge han ikke vet hvorfor han har gjort det han har gjort, så ser vi på gjentakelsesfaren som sentral, sier Volledal til VG Nett.

AKTOR: Statsadvokat Per Egil Volledal. Foto: Mattis Sandblad
AKTOR: Statsadvokat Per Egil Volledal. Foto: Mattis Sandblad

Les også:- Andersen oppgitt over sædavgang-påstander

- Pedofil

Andersen er tiltalt for overgrep mot 66 gutter i perioden 1999-2006. Han har erkjent/delvis erkjent å stå bak 16 av overgrepene han er tiltalt for.

De rettssakkyndige har slått fast at Andersen er pedofil, og at det er fare for at han kan begå nye overgrep. De sakkyndiges vurdering av Andersen spiller en sentral rolle når dommerne i rettssaken skal ta stilling til om 58-åringen skal dømmes til forvaring.

Aktor sier han er enig i de sakkyndiges konklusjon om at Andersen er pedofil, og at det hjelper lite med behandling.

- Hvis han ikke vet hvorfor han begår pedofile handlinger, hva hjelper det da med behandling. Hvordan kan han da slippes løs i samfunnet, spurte aktor i retten.

En forvaringsdom kan føre til fengsel livet ut, da den opprinnelige dommen kan bli forlenget et uavgrenset antall ganger.

- Det innebærer at man ikke har et endelig tidspunkt for løslatelse, sier Volledal.

IKKE OVERRASKET: Forsvarer Gunhild Lærum regnet med at aktor ville legge ned en påstand om forvaring. Foto: Mattis Sandblad
IKKE OVERRASKET: Forsvarer Gunhild Lærum regnet med at aktor ville legge ned en påstand om forvaring. Foto: Mattis Sandblad

Forventet forvaring

Det har hele tiden vært ventet at aktor ville legge ned påstand om forvaring for Andersen. Forsvarer Gunhild Lærum er ikke overrasket over forvaringspåstanden.

- Dette var som ventet, og jeg har forberedt min klient på dette, sier Lærum til pressen.

- Jeg skal forklare til retten at det ikke er nødvendig med en forvaringsdom for å verne samfunnet mot min klient, men det skal jeg komme tilbake til i min sluttprosedyre, sier Lærum.

Les også:Begått så mange overgrep at han ikke kan huske alle

Først fredag starter forsvareren sin sluttprosedyre i saken. Da vil hun gjøre det hun kan for å overbevise retten til å ikke dømme Andersen til forvaring. Skulle retten ende opp med å ilegge en forvaringsdom, er det ventet at resultatet vil bli anket.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BUKSEBESLAG: Denne buksen ble funnet hjemme hos tiltalte Erik Andersen. Foto: Scanpix
BUKSEBESLAG: Denne buksen ble funnet hjemme hos tiltalte Erik Andersen. Foto: Scanpix


Sluttprosedyren til statsadvokat Volledal har vært en belastning for Andersen. Etter fem måneder i retten begynner han å bli sliten.

- Det er massivt for ham å høre detaljene fra alle forholdene i saken. Han føler jo veldig avsky for det han har gjort, sier Lærum til VG Nett.

Krever millionerstatning

Det neste på programmet i Lommemann-rettssaken er bistandsadvokatenes sluttprosedyre. De vil argumentere for erstatning til de 66 guttene som Andersen skal ha forgrepet seg på.

Les også:Lommemannens ofre gruer seg til ankesak

Ofrene og deres familier krever til sammen over 6 millioner kroner Andersen. Det eksakte beløpet skal tingrettsdommer Eirik Vikanes og hans meddommere i Follo tingrett bestemme, men bistandsadvokatene har på forhånd varslet at de vil legge ned krav om opp til 100.000 kroner for hver av 66 guttene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks