Hovedinnhold

- Uforståelig angst for det seksuelle

Staff svarer på den massive kritikken

Forsvarsadvokat Tor Erling Staff (74) mener barn som har tatt skade av seksuelle overgrep bare er preget av sine foreldres holdninger.

Denne saken handler om:

TAR IKKE KRITIKK: Forsvarsadvokat Tor Erling Staff (74) forstår at ofrene føler seg støtt over uttalelsene, men mener ikke det er hans skyld. Foto: Krister Sørbø
TAR IKKE KRITIKK: Forsvarsadvokat Tor Erling Staff (74) forstår at ofrene føler seg støtt over uttalelsene, men mener ikke det er hans skyld. Foto: Krister Sørbø

Foreldrene til flere av barna som er blitt seksuelt misbrukt av «Lommemannen», reagerte sterkt på Staffs uttalelser etter at advokaten hadde møtt og snakket med den pågrepne 55-åringen fredag kveld.

- Dette føles som å få et nytt slag i ansiktet. Jeg fatter ikke at han kan si at dette ikke er alvorlig. Det er rett og slett kvalmt å høre på, sa en 46 år gammel mann til VG i går.

- Preget av foreldrene

Hans to sønner er de siste kjente ofrene i saken, og han opplever Staff uttalelser som en tilleggsbelastning for alle ofrene i saken. En mengde andre ofre og profilerte mennesker har også reagert sterkt på advokatens sterke uttalelser.

- Jeg forstår at de reagerer, men vi må gå litt lenger tilbake i tid. Det er igjen et utslag av at dette i dag ses på som det skadeligste på jord. Det er klart at deres foreldre allerede er preget av disse holdningene og det går videre, mener Staff og fortsetter:

- Det vi står ovenfor er en helt uforståelig angst for alt som har med seksualitet å gjøre - at det skal være det verste på jord. Kan vi ikke heller ta volden da, spør Staff etter at VG Nett lørdag formiddag konfronterer ham med de massive reaksjonene.

Bagatelliserer oralsex

55-åringen som politiet har utpekt som «Lommemannen» foreløpig siktet for 11 forhold som omhandler seksuell omgang med barn etter straffelovens paragraf 195.

VGTV:Eksklusiv video av pågripelsen

Politiet mener «Lommemannen» flere ganger tvang barna til å gi ham oralsex - og etterpå skal mannen ha truet seg til å utføre oralsex på barna. Oralsex er i straffeloven likestilt med samleie og strafferammen for forholdene er opptil 15 års fengsel.

- «Lommemannen» har fått en del unger til å rote nede i lommene med kjønnsorganet. Hvilken skade skulle dette i utgangspunktet gitt dersom ikke barna var oppdratt til at dette var det verste, sier forsvarer Tor Erling Staff.

- Han er også siktet for alvorligere forhold?

- Ja, han er også siktet for det man kaller oralsex ved noen anledninger. Heller ikke det er, etter min oppfatning, noe å gjøre veldig mye vesen ut av, sier Staff, og legger til:

- Det er selvfølgelig galt og i strid med lovens bestemmelser, og da er det meget alvorlig. Men jeg kan ikke unngå å analysere handlingen og se om handlingen virkelig må anses som så alvorlig. Jeg synes det er helt uforståelig.

- Livsfarlig

Oslo-ordfører og jurist Fabian Stang fortalte VG Nett at han vil anmelde Staff for uttalelsene etter å ha sett advokatkollegaen på TV fredag kveld. Stang mente hele seansen var sjokkerende og beskyldte ham for å «forherlige seksuelle overgrep mot barn».

VGTV:Se Staffs uttalelser fredag kveld her.

Stang mente også at uttalelsene ble rammet av straffelovens paragraf 140 som blant annet omhandler forherligelse av en straffbar handling.

- Jeg synes ordføreren kunne tatt fatt i noe som han kunne gjøre noe med. Jeg tror Stang som ordfører blir en oppkvikkende affære. Disse uttalelsene tyder på det, sier Tor Erling Staff.

Leserne:Staff fornekter seg ikke

Forsvarsadvokaten mener ytringsfriheten gir ham rett til å forfekte sine meninger.

- Jeg kan berolige Stang med at dette ikke var ment som noen oppfordring til å begå en straffbar handling, påpeker Staff.

Han hevder både kritikerne og politiet har «glemt underlivet» i denne saken, samt glemt å bruke hodet.

- Det er alltid livsfarlig når etterforskningen blir et nasjonalt anliggende, og ikke et anliggende for politiet. Det er alltid farlig når den som blir pågrepet blir definert som målet for hele nasjonens angrep og sinne, påpeker den kjente advokaten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks