Hovedinnhold

Sakkyndige: - Lommemann-tiltalte er pedofil

PÅ TILTALEBENKEN: Rettssaken mot Erik Andersen nærmer seg slutten. Foto: JOHNNY NORMANN
PÅ TILTALEBENKEN: Rettssaken mot Erik Andersen nærmer seg slutten. Foto: JOHNNY NORMANN
De sakkyndige i lommemannsaken har konkludert med at Erik Andersen oppfyller kravene som stilles for å få diagnosen pedofil.

Denne saken handler om:

Fakta om lommemannsaken

  • Tiltalt: Erik Andersen (58) fra Bergen.
  • Tiltalen i den såkalte lommemannsaken omfatter 68 seksuelle overgrep, fra voldtekt til forsøk på seksuell omgang med 66 unge gutter, samt for brudd på våpenloven. Totalt omfatter tiltalen 74 forhold. Erik Andersen har tilstått helt eller delvis 16 av forholdene.
  • Rettssaken startet i Follo tingrett i Ski 2. november i fjor.
  • Forsvarere: Gunhild Lærum og medforsvarer Gard A. Lier.
  • Aktoratet: Statsadvokat Per Egil Volledal, bistås av politiadvokat Jorid Kile Berg.
  • Rettens administrator: Tingrettsdommer Eirik Vikanes.
  • Bistandsadvokater: I alt er det 14 bistandsadvokater. Talspersoner for dem er Siv Hallgren og Håkon Brækhus.
  • Rettssaken varer fra 2. november 2009 til 31. mars 2010.
  • De rettspsykiatrisk sakkyndige, psykolog Pål Grøndahl og psykiater Henning Værøy startet sin forklaring i retten mandag. Prosedyrer i saken starter etter påske.

Spesialpsykolog Pål Grøndahl og psykiater Henning Værøy har sammen vurdert den tiltalte 58-åringen i lommemannsaken. Deres konklusjon er at Erik Andersen er pedofil og at det vil kreve lang behandling før han eventuelt blir frisk.

I Follo tingrett mandag la Grøndahl fram rapporten hvor de besvarer rettens spørsmål om den tiltalte bergenseren var tilregnelig og om det finnes muligheter for å behandle ham.

LES OGSÅ:Ekskona: - Aldri sett ham gråte

- Høyere tilbakefall

Konklusjonen er at den tiltalte både var og er tilregnelig, men at han fremdeles har et uavklart forhold til sin egen seksualitet.

- Forskning viser at det er vesentlig høyere tilbakefall for overgripere mot barn og små gutter som ikke er i familie enn ellers, sa Grøndahl i retten.

Han trakk likevel fram at selv om internasjonal forskning viser at det er liten grad av helbredelse blant dømte pedofile, så har likevel behandling vist svak positiv effekt.

Uttalelsene til de sakkyndige vil ha betydning for om Andersen skal dømmes til forvaringsstraff eller vanlig tidsbestemt fengselsstraff.

SPESIAL:Les alt om lommemannsaken her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks