Hovedinnhold

Lommemann-siktet tilstår overgrep

- TILSTÅR: Den utpekte «Lommemannen» samarbeider med politiet. Foto: Johnny Normann
- TILSTÅR: Den utpekte «Lommemannen» samarbeider med politiet. Foto: Johnny Normann
(VG) Den utpekte Lommemannen (56) erkjenner i avhør at han står bak overgrep mot unge gutter - men langt færre enn politiet mener.

Denne saken handler om:

Mens etterforskerne mistenker mannen for å ha begått rundt 160 overgrep over en periode på 30 år, sier 56-åringen fra Bergen at det bare dreier seg om en brøkdel.

- Han er fremstilt som et monster som kun har hatt en ting for øyet: Å misbruke barn over hele landet. Det er en fremstilling som ikke er riktig. Min klient har en helt annen virkelighetsoppfatning enn politiet, sier mannens forsvarer, advokat Gunhild Lærum til VG.

Videofilmet

I et videofilmet avhør med en kvinnelig politibetjent, valgte tobarnsfaren fredag å bryte en fire måneder lang taushet. Det drøye fem timer lange avhøret var bare starten på det som er ventet å bli en flere uker lang dialog med politiet.

Samleside:Les mer om Lommemann-saken

Mangemillionæren tok ikke tok stilling til straffskyld i løpet av det avhøret. Likevel knyttet han seg til flere av overgrepene som er omhandlet i siktelsen.

- Han erkjenner befatning med under halvparten av de 26 forholdene han til nå er siktet for. Han forstår alvoret i situasjonen og har sagt seg villig til å samarbeide med politiet, for å oppklare de sakene han har kjennskap til, sier Lærum.

Overgrepene han forklarte seg om, skal ha blitt begått i perioden fra 2003 til 2006.

- Min klient har lenge ønsket å forklare seg for politiet om sin rolle i saken. Først og fremst av hensyn til de berørte ofrene. Han forstår veldig godt at barna har et behov for en oppklaring. Samtidig var det å gå i avhør fredag begynnelsen på en prosess som skal ende opp i at kan gå videre i livet sitt.

Tenker mye

Ifølge advokaten tenker tobarnsfaren mye på det han har gjort.

- Han forklarer overgrepene med at det var en slags måte «å flykte fra seg selv på». Han fordømmer sine egne handlinger og mener de er avskyelige. Mange av tankene i fengselet går til barna han har påført skade, sier Lærum.

Les også:Lommemann-siktet i politiavhør

FORSVARER: Advokat Gunhild Lærum. Foto: Mattis Sandblad
FORSVARER: Advokat Gunhild Lærum. Foto: Mattis Sandblad

56-åringen har fortalt at han ønsker profesjonell hjelp. Derfor har forsvareren bedt om hjelp fra Institutt For Klinisk Sexologi og Terapi, som blant annet eies av psykolog Thore Langfeldt, en av landets fremste eksperter på feltet.

- Han ønsker å snakke med en uavhengig person om psykiske og fysiske opplevelser i sin egen barndom og oppvekst. Det er en sammensatt problemstilling som ligger som et bakteppe her. Det ønsker vi belyst, sier Gunhild Lærum.

Klinkende klart

Advokaten forteller at klienten allerede har gjort en ting klinkende klart:

- Han har sagt at han aldri mer skal begå urett mot barn.

Det er ikke bare 56-åringen selv som er fornøyd med at avhørene omsider er i gang. Også for etterforskerne som i flere år har jaktet på Lommemannen var fredagens avhør et stort skritt i riktig retning.

Nye avhør

- Det er for tidlig å si noe om hva dette vil bety for oss etterforskningsmessig. Det jeg kan si var at det var en positiv start. Vi har hele tiden ønsket å få ham i tale, slik at vi kan få hans historie. Det er viktig, både i forhold til de fornærmede i saken og etterforskningen, sier politiadvokat Jorid Kile Berg i Follo politidistrikt.

Les også:Har funnet tonen med pedofilidømt lærer

I begynnelsen av juni blir 56-åringen fremstilt for forlenget varetektsfengsling i Follo tingrett. Innen den tid skal Kile Berg bestemme seg for om nye saker skal legges til siktelsen.

Politiadvokat røper at hun allerede har gjort seg opp noen tanker om hvor mange saker bergensmannen til slutt vil bli tiltalt for.

- Men det har jeg ikke tenkt å dele med media, sier Kile Berg. Politiet har som mål å være ferdig med etterforskningen i løpet av høsten.

Det er foreløpig ikke bestemt når avhørene med den siktede 56-åringen skal gjenopptas. Trolig skjer det ikke før om en uke.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks