Hovedinnhold

Løpsk 110 meter lang lekter er under kontroll

<p>VALHALL: Dette bildet er tatt i forbindelse med en reportasje fra Valhall-feltet i 2007.</p>

VALHALL: Dette bildet er tatt i forbindelse med en reportasje fra Valhall-feltet i 2007.

Foto: Hugo Bergsaker, VG
En stor lekter hadde natt torsdag slitt seg og drevet nordover i Nordsjøen. Først etter flere timer og full evakuering av Vallhall-feltet, hadde man lekteren under kontroll.

Tips oss

– Vi har nå kontroll på lekteren, sier Kjartan Mehammer til VG.

– Da været roet seg og vi fikk en fjerde båt som var utstyrt litt annerledes, klarte vi å fange opp slepetauet og feste vaieren til båten, sier Mehammer etter at lekteren hadde drevet rundt i Nordsjøen i flere timer.

Han er administrasjonssjef i Eide Marine, som eier lekteren.

Ifølge Mehammer brukte de rundt en time på å stoppe lekteren, etter at de hadde fått en ny båt med annet utstyr.

Den 110 meter lange lekteren hadde da hatt kurs mot Valhall-feltet, men gått klar av oljeriggene torsdag rundt klokken 12.30.

Etter dette drev den førerløse lekteren mot norskekysten med kurs mot Egersund. Hadde ikke Eide Marine fått kontroll på lekteren ville den ifølge Mehammer ha truffet land etter rundt 13 timer.

– Vi vet ikke hva som skjedde da lekteren slet seg i natt, men det er satt ned en granskningskommisjon som vil kikke på dette. Men det vi vet er at det var veldig tøft vær i området da det skjedde.

Lekteren blir nå slept tilbake til Eide Marines base.

Evakuerte feltet

Det ble iverksatt full evakuering av feltet, og all produksjon ble stengt like før klokken 10.00 torsdag morgen etter at alt tydet på at den løpske lekteren ville treffe feltet.

Krisen ble dermed avblåst.

Pressetalsmann for BP, Jan Erik Geirmo var svært bekymret for konsekvensene av en eventuell kræsj, og fryktet det verste. Nå kan han og alle andre involvert puste lettet ut.

– Dette har vært nerverpirrende, så nå er vi lettet, sier Geirmo.

Lekteren skiftet kurs i siste liten som følge av vær og vind, og det er derfor vanskelig å anslå noe helt sikkert. Det er god stemning hos BP når VG ringer.

– Det blir en atskillig bedre nyttårsaften nå enn det jeg hadde fryktet, sier Geirmo. 

Dette er saken:

Klokka 21 i går kveld fikk BP melding om at en stor lekter hadde slitt seg og drev nordover mot de åtte plattformene på Valhall-feltet, lengst sør på norsk sokkel i Nordsjøen.

«Eide Barge 33» er 110 meter lang og 30 meter bred.

Lekteren hadde stø kurs mot Valhall-feltene og produksjonen ble stengt.

Alle de 235 menneskene på feltene har blitt evakuert.

ConocoPhillips har også evakuert sine 145 ansatte .

Dårlig vær i området

Været i området beskrives som svært dårlig, med stiv kuling og høye bølger.

På Valhall-feltet befant det seg totalt 235 mennesker, fordelt på to installasjoner. Tidligere i dag morges ble 148 personer evakuert til Ula-feltet og Gyda da mye tydet på at den gigantiske lekteren ville treffe feltet.

Valhall-feltet ligger i den sørlige delen på norsk side i Nordsjøen. Feltet består av totalt åtte plattformer.

Lekteren «Eide Barge 33» er 110 meter lang, 30 meter bred og 30 meter høy, og er ubemannet. Den eies av rederiet Eide Marine.

LØPSK: Dette er lekteren "Eide Barge 33". Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
LØPSK: Dette er lekteren "Eide Barge 33". Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Foto: Alf Kåre Aasebø

Ekofisk følger med

Ekofisk ligger også like nord for Valhall-feltet. Tore Falck, pressekontakt ConocoPhillips, holdt seg orientert om situasjonen og utviklingen.

– Vi overvåker situasjonen, og vi har ressurser på Ekofisk så vi kan gjøre det som er nødvendig dersom lekteren kommer i nærheten av våre plattformer, sa Falck torsdag.

Til sammen ble ytterligere 145 personer blitt flyttet fra Eldfisk og over til andre installasjoner for å være på den sikre siden.

Lekteren eies av rederiet Eide Marine. Administrasjonssjef i selskapet, Kjartan Mehammer, opplyste torsdag morgen at han ikke vet hva forårsaket slitingen.

– Skal det gå an at en lekter slites under slep i stiv kuling?

– Akkurat da hendelsen skjedde var det heftig vær. Men detaljene har jeg ikke klarhet i ennå, så jeg vil ikke spekulere, sier Mehammer. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks