Hovedinnhold

Unio har brukt 83,8 millioner på streikebidrag

GIR SEG IKKE: De streikende har store økonomiske ressurser, mener Unio-leder Anders Folkestad. Han varsler at streiken kan komme til å vare lenge. Foto: Scanpix
GIR SEG IKKE: De streikende har store økonomiske ressurser, mener Unio-leder Anders Folkestad. Han varsler at streiken kan komme til å vare lenge. Foto: Scanpix
En uke inn i kommunestreiken har fagforbundet Unio betalt ut 83,8 millioner kroner i bidrag til de streikende medlemmene. Unio-leder Anders Folkestad sier at kassa langt fra er tom.

Denne saken handler om:

Ikke noe tyder på at noen løsning er nærliggende, og ennå er det tre uker til Riksmeklingsmannen ifølge regelverket er pålagt å kalle partene inn til tvungen mekling.

Les også:Storstreik til neste uke

Så langt har konflikten kostet forbundet 83,8 millioner kroner, skriver Stavanger Aftenblad.

- Kan holde på lenge

Avisen har beregnet at tre dager med 6.088 medlemmer i streik, hvor hvert medlem får 1.200 kroner netto utbetalt skattefritt, gir en sum på 21,9 millioner kroner.

Fra onsdag til fredag denne uken har 17.200 Unio-medlemmer streiket i tre dager, noe som totalt gir 61,9 millioner kroner i streikebidrag.

- Medlemmene våre får netto like mye utbetalt mens de streiker som når de får ordinær lønn. Ingen skal tape på å streike, sier Folkestad til avisen.

Samleside:Les flere streikenyheter her

Han gjør det klart at det er lenge til streikekassa er tom:

- Vi kan holde på lenge. Det er ingen uro hos oss omkring den økonomiske biten, sier Unio-lederen.

Med opptrappingen onsdag denne uken er 45.000 kommuneansatte i streik.

109.000 dagsverk tapt

Ifølge kommunikasjonsdirektør Jørn Ivar Baade i Kommunenes Sentralforbund, har de streikende i gjennomsnitt en stillingsprosent på mellom 70 og 80 prosent.

Basert på det laveste anslaget, 70 prosent stilling, har Adresseavisen beregnet at 109.200 dagsverk har gått tapt så langt i streiken.

Til sammenligning gikk 146.758 dagsverk tapt under storstreiken i 2006 ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Da var 29.109 arbeidstakere tatt ut i strek.

I 2008 var 12.963 arbeidstakere tatt ut i streik. Da gikk 62.568 dagsverk tapt.

Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea sier det er vanskelig å vurdere hvor mye streiken koster samfunnet:

- Snevert vurdert så sparer kommunene lønnsutgifter. Samtidig er det tapet av tjenesteproduksjonen som uteblir. Jeg har ingen idé om hvordan man skal tallfeste det, til det har regnestykket for mange x-er, sier Bruce.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks