Hovedinnhold

Stadig ingen løsning i godsstreiken

STREIKEIVER: 1.700 ansatte i spedisjonsfirmaene så langt omfattet av den pågående streiken. Foto: Scanpix
STREIKEIVER: 1.700 ansatte i spedisjonsfirmaene så langt omfattet av den pågående streiken. Foto: Scanpix
Partene i godsstreiken fortsetter forhandlingene utover kvelden fredag. Det ble meldt om en viss framgang, men fortsatt flere uavklarte punkter.

Denne saken handler om:

Alt tyder likevel på at meklingen er i et fruktbart spor og at det blir en løsning på den tre uker lange konflikten.

Riksmeklingsmann Kari Gjesteby orienterte om framdriften ved 21-tiden. Da hadde partene sittet sammen i ti timer.

- Det har vært krevende, og vi har noen temaer igjen sa Gjesteby mens partene tok en matpause. Hun understreket at viljen til å finne en løsning er til stede hos partene, men at det var umulig å anslå når det ville bli en avklaring, og hva den ville bli: fortsatt streik eller enighet.

LES OGSÅ:- Vi har tro på en løsning

Vilje

Gjesteby sa at partene viser vilje til å finne fram til en løsning. Hun ville ikke trekke fram noe enkelt tema som var vanskeligere enn andre, men viste til det som er kommet fram gjennom den forrige meklingsrunden og den påfølgende streiken.

- Det blir en arbeidsom kveld, sa riksmeklingsmannen. Hun regnet med at partene ville forhandle i ett strekk og ikke ta pause, for så å fortsette lørdag.

Kilder hos partene sier at det vanskeligste punktet er arbeidsfordelingen mellom lastebilsjåfører og ansatte på terminalene, slik det har vært hele tiden. Lønnstillegg er ikke kjernespørsmålet i dette tariffoppgjøret.

LES OGSÅ:Tilbyr tre kroner timen

Engere utvalg

Transportarbeiderforbundet og Logistikk- og Transportindustriens Landsforening gjenopptok forhandlingene hos riksmeglingsmannen fredag, etter at det hadde vært et kontaktmøte dagen før.

Partene møter ikke med hele forhandlingsdelegasjoner. Det er et såkalt engere utvalg som skal forsøke å finne en løsning på konflikten.

- Vi setter oss ned for å forsøke å forhandle fram et forslag til løsning som vi kan anbefale for våre medlemmer. Blir vi enige er streiken over, men vi må ha en godkjenning fra hele vårt forhandlingsutvalg, sier første nestleder i Transportarbeiderforbundet, Lars Johnsen, til NTB.

Prinsipper

Han understreker at forhandlingene er vanskelige fordi partene skal bli enige om prinsipper, men legger til at det hadde vært et positivt møte med arbeidsgiversiden torsdag.

Mens arbeidsgiverne er redde for å miste styringsretten, krever arbeidstakerne en tekst inn i tariffavtalen om bruk av vikarer og arbeidsfordelingen inne på godsterminalene.

I alt er rundt 1.800 arbeidstakere i streik, og konflikten har vart siden midt i mai. Virksomheten ved godsterminaler over hele landet er så godt som innstilt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks