Hovedinnhold

Sander (7) er den eneste på skolen som må bli hjemme

Mamma: - Streiken rammer de svakeste

GRÅT: Sander Rognlien Pettersen (7) gråt da han fikk vite at han ikke kan gå på skolen. Her sammen med mamma Janne Rognlien Pettersen og tøyhunden Scott. Foto: Privat
GRÅT: Sander Rognlien Pettersen (7) gråt da han fikk vite at han ikke kan gå på skolen. Her sammen med mamma Janne Rognlien Pettersen og tøyhunden Scott. Foto: Privat
(VG Nett) Funksjonshemmede Sander vil på skolen, men får ikke lov på grunn av streiken. - Dypt urettferdig, mener moren.

Denne saken handler om:

- Sander er allerede litt annerledes enn klassekameratene sine. Nå gjør streiken ham enda mer annerledes.

Sander har ryggmarksbrokk og sitter i rullestol, og er derfor avhengig av hjelp for å kunne fungere i skolehverdagen.
Onsdag morgen ble assistenten hans, som den eneste på Gullhaug skole i Bærum, tatt ut i streik.

Mamma Janne Rognlien og pappa Knut Eivind Pettersen reagerte med frustrasjon og sinne da hun fikk vite at sønnen deres ikke kunne komme på skolen onsdag.

- Sander den eneste eleven på skolen som er rammet av streiken. Ingen av de andre lærerne har lov til å hjelpe ham. Jeg har foreslått å bli med sønnen min på skolen og gjøre det selv, men jeg får ikke lov. Jeg har fått beskjed om at dette blir sett på som streikebryteri, forteller Janne Rognlien.

PROTOKOLL:Hvordan rammes du av streiken? Del din historie med VG Netts lesere her

SE DEN FULLSTENDIGE STREIKELISTEN TIL KS HER

- Gråt da han fikk vite det

Over 45.000 kommuneansatte har lagt ned arbeidet etter at kommunestreiken ble utvidet fra og med onsdag morgen.
Mandag er det varslet at streiken blir ytterligere utvidet.
I Bærum, Sanders hjemkommune, vil 100 nye ansatte bli tatt ut i streik, hovedsakelig i barnehagene.

For noen skoleelever er en ekstra fridag i sola ikke å forrakte. For Sander, derimot, var beskjeden om skolefri hjerteskjærende.

- Sander gråt da han fikk vite at assistenten ikke var på skolen og at han måtte bli hjemme. Hvordan skal man forklare en sju år gammel gutt hva en streik er? Jeg har forsøkt å forklare at det ikke er assistenten sin feil og heller ikke skolens, men det er ikke lett for han å forstå hvorfor det er slik, sier Janne Rognlien.

Hun mener at streikeuttaket på skolen er diskriminerende.

- Jeg er irritert og sint. Det er utrolig urettferdig at streiken må gå utover de svakeste. Sander er av dem som aller mest trenger å være på skolen. Han trenger å føle at han er som alle andre. Dette er diskriminering av de svake og funksjonshemmede, hevder Rognlien.

LES OGSÅ:- Eldre får ikke stå opp

- Kan ikke gi dispensasjon

Saken er påklaget til rådmannen i Bærum kommune to ganger. Begge ganger har klagene blitt avvist.
Ifølge rådmann Marit Langfeldt Ege er forklaringen enkel.

- Jeg kan ikke gi dispensasjon annet enn når det er fare for liv og helse. Det kan jeg ikke se at det er i denne saken. Men det er leit, forferdelig leit, at streiken rammer på denne måten, sier Langfeldt Ege.

Mamma Janne Rognlien understreker at hun ikke bærer nag verken til skolen eller assistenten som er tatt ut i streik. Hun mistenker derimot at Fagforbundet hadde baktanker da de tok nettopp assistenten til en sju år gammel, funksjonshemmet gutt ut i streik.

- Jeg tror ikke dette streikeuttaket var tilfeldig. Det viktigste for oss nå er at sønnen vår kan dra på skolen igjen og være sammen med venner og få undervisning på lik linje med alle andre elever. Vi håper inderlig at denne streiken er over snart.

LES OGSÅ:Derfor ble det streik

- En uheldig tilfeldighet

Bjørn M. Johnsen er leder for Fagforbundet i Bærum. Han beklager at streikeuttaket har rammet Sander. Ifølge Gullhaug skole er assistenten til Sander den eneste som er tatt ut i streik.

- Vi er det første til å beklage at streiken rammer Sander. Men jeg kan forsikre om at dette streikeuttaket er helt tilfeldig, sier Johnsen til VG Nett.

- Sander ble knust da han hørte at han ikke kunne dra på skolen. Hva har du å si til ham?

- Å forklare dette til en sjuåring, er helt klart ikke lett. Vi er veldig lei oss for at streiken rammer slike grupper. Jeg håper at foreldrene kan hjelpe oss med å forklare gutten at vi ikke har gjort dette for å gjøre noe vondt mot ham. Dette er en ren tilfeldighet som beklageligvis rammet nettopp Sander.

Johnsen avviser at kommunen kun kan sende videre saker til Fagforbundet der liv og helse står i fare.

- Det er ikke noen begrensninger for hva arbeidsgiver kan søke om dispensasjon for. Det er opp til arbeidsgiver selv å vurdere om streikeuttaket fører til en spesielt vanskelig situasjon som gjør at de finner det nødvendig å sende søknaden videre til oss.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks