Hovedinnhold

Mener streikerammede foreldre har krav på erstatning

SKADELIDENDE: Forbrukerrådet mener at foreldre som Jostein Stø fra Drammen bør få erstatning når kommunen ikke har klart å levere de tjenestene man har betalt for. Her sammen med Mina Stø (4) og nabojenta Emilie Landbø(3). Foto: ROGER NEUMANN/VG
SKADELIDENDE: Forbrukerrådet mener at foreldre som Jostein Stø fra Drammen bør få erstatning når kommunen ikke har klart å levere de tjenestene man har betalt for. Her sammen med Mina Stø (4) og nabojenta Emilie Landbø(3). Foto: ROGER NEUMANN/VG
Foreldre med barn på SFO eller i barnehage bør få erstatning av kommunen hvis de har lidd tap under streiken, mener Forbrukerrådet.

Denne saken handler om:

- Foreldrene har betalt for en tjeneste som kommunen ikke har levert. Da har de krav på å få erstatning for dokumenterbare økonomiske tap, sier underdirektør for offentlige tjenester Terje Killi ved Forbrukerrådet.

Han framholder overfor NTB at avtaleretten er klar på dette punktet. Såfremt det ikke blir tatt forbehold om streik i avtalevilkårene - slik Øvre Eiker kommune har gjort i vedtektene til skolefritidsordningen ved Vestfossen skole - har kunden krav på erstatning hvis han ikke får den tjenesten han har betalt for.

Forbrukerrådet oppfordrer nå foreldreutvalgene ved de berørte SFO-ene og barnehagene til å søke erstatning på vegne av foreldrene.

Foreldrebetaling

Under den så langt halvannen uke lange streiken i kommunal sektor har foreldre landet rundt selv måttet ta seg av barna fordi skolefritidsordninger og barnehager har holdt stengt. Beløpet foreldrene kan kreve av kommunen kan enkelt regnes ut ved å finne dagtariffen og gange den med antall dager institusjonen har holdt stengt, ifølge Killi.

- Ved SFO-ene er det foreldrebetaling alene som finansierer driften. Da har foreldrene etter vår mening et klart krav på erstatning. Ved barnehagene er det et mye tydeligere subsidieelement, men også her mener vi foreldrene bør søke erstatning, sier han.

Ikke force majeure

Rundt 45.000 ansatte i kommuner landet rundt er så langt tatt ut i streik. Det har ført til stenging av så vel skoler og barnehager som skolefritidsordninger. Det er imidlertid bare ved institusjoner hvor egenbetaling innebærer hele eller vesentlige deler av driften at man kan regne med å ha et berettiget erstatningskrav, ifølge Killi.

Han mener ordinær force majeure ikke kan påberopes i tilfelle streik. Force majeure kan inntre når driften blir rammet av plutselige og uforutsigbare hendelser, som naturkatastrofer, og innebærer at man ikke kan kreve erstatning selv om man har lidd tap. En streik er et resultat av en godt planlagt prosess, og er et ikke usannsynlig utfall av lønnsforhandlinger, påpeker han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks