Hovedinnhold

LO Stat har godtatt avtalen, Unio trapper opp streiken

Unios forhandlingsleder: - Dette er ikke det vi streiket for

HOS RIKSMEKLEREN: Forhandlingsleder Arne Johannessen i UNIO og leder Tone Rønoldtangen i LO Stat ankommer Riksmekleren. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
HOS RIKSMEKLEREN: Forhandlingsleder Arne Johannessen i UNIO og leder Tone Rønoldtangen i LO Stat ankommer Riksmekleren. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
(VG Nett) LO Stat har godtatt tilbudet fra staten. YS Stat og Akademikerne har også godtatt skissen, mens Unio varsler opptrapping av streiken.

Denne saken handler om:

Unio representerer

  • Utdanningsforbundet
  • Norsk Sykepleierforbund
  • Forskerforbundet
  • Politiets Fellesforbund
  • Norsk Fysioterapeutforbund
  • Norsk Ergoterapeutforbund
  • Akademikerforbundet
  • Presteforeningen
  • Det Norske Diakonforbund
  • Skatterevisorenes forening

Lørdag morgen takket Lo Stat ja til Riksmeklerens løsningsforslag og med det ble den ni dager lange streiken avbrutt. Det samme gjorde YS Stat. Akademikerne ga seg uten streik.

Staten la fredag kveld fram et tilbud som ble drøftet inn i nattetimene.

De statstilsatte får en lønnsøkning på om lag det samme som frontfaget, og en reguleringsklausul i andre avtaleår skal sikre at lønnsutviklingen blir lik, sier LO Stat i en pressemelding.

Vil trappe opp

Unio Stat avviser imidlertid tilbudet fra staten og varsler opptrapping av streiken fra onsdag. Statens tilbud var ut fra en samlet vurdering ikke god nok.

- Jeg er skikkelig skuffet over at vi ikke fant en løsning når vi gikk inn i frivillig mekling. For oss har det vært viktig at de med høy utdannelse i offentlig og privat sektor kan sammenlignes. I dag er det et stort lønnsgap. Jeg kan ikke se våre medlemmer inn i øynene og si at det var dette vi kjempet for, sier forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio til VG Nett.

Han nevner tre hovedelementer som gjorde at Unio følte at de ikke kunne godta statens forslag:

- Totalrammen på økonomi, justeringsforhandlingene og garantibestemmelsene. Staten nektet oss et sentralt justeringsoppgjør, som var ett av Unios viktigste krav, sier Johannessen.

Johannessen mener at regjeringen ikke verdsetter kompetansen og utdanningen til Unios medlemmer.

Unio fortsetter streiken og varsler samtidig tredje streikeuttak for til sammen 344 nye medlemmer, hovedsakelig i yrkesgrupper som allerede er i streik.

(Saken fortsetter under bildet)

MEKLET: Riksmekler Kari Gjesteby jobbet sammen med og mekler Nils Dalseide under meklingen natt til lørdag. Foto: Per Løchen / NTB Scanpix
MEKLET: Riksmekler Kari Gjesteby jobbet sammen med og mekler Nils Dalseide under meklingen natt til lørdag. Foto: Per Løchen / NTB Scanpix


- Tøffe forhandlinger

- Det har vært tøffe forhandlinger, der mange har tatt og gitt, men jeg er glad for at tre av fire har akseptert skissen, sier administrasjonsminister Rigmor Aasrud til NTB.

- Det er gode likelønnstillegg, noe som er viktig for meg, sier hun.

Totalrammen på oppgjøret vil ikke bli endelig avklart før man ser hva den faktiske lønnsglidningen blir, opplyser Tone Rønoldtangen, forhandlingsleder i LO Stat.

Hun er fornøyd med resultatet etter nattens mekling.

- Vi fikk en ramme på 4,1 prosent, pluss en reforhandlingsklausul. I tillegg fikk vi et stort generelt tillegg på minimum 12.000 kroner. I tillegg har rammen en god likelønnsprofil og gir økte rettigheter for innleid personell og vikarbyråer, sier hun til VG Nett.

Omfatter over 50.000

Streiken har så langt omfattet mer enn 50.000 arbeidstakere organisert i Unio, YS og LO. Så langt har under 10 prosent av de offentlig ansatte vært tatt ut i streik.

Tidligere denne uken ble streiken trappet opp etter at meklingen brøt sammen natt til torsdag forrige uke. Oslo er et eget tariffområde, og her har Unio og YS vært i streik.

Oppgjøret sikrer alle ansatte i staten et generelt tillegg på
12 000 kroner. Utover dette kommer sentrale tiltak som er avtalt partene imellom, samt lokale tillegg.

For en førstekonsulent i staten med 10 års ansiennitet vil dette utgjøre en økning på 17.900 kroner før de lokale forhandlingene starter.

Med ett lønnstrinn i de lokale forhandlingene kan økningen bli på til sammen 24.200 kroner.

Les mer om hvilke forbund som er tilsluttet de ulike organisasjonene på nettsidene deres:

LO Stat
YS Stat
Akademikerne
Unio

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks