Hovedinnhold

Lærerdrama i formiddag

FORHANDLER: Hovedforventningen er at det blir lagt frem en skisse som man kan gå for, sa Unio-leder Anders Folkestad før møtet onsdag morgen. Foto: Scanpix
FORHANDLER: Hovedforventningen er at det blir lagt frem en skisse som man kan gå for, sa Unio-leder Anders Folkestad før møtet onsdag morgen. Foto: Scanpix
(VG Nett) Unio er organisasjonen som sliter i meklingen i formiddag.

Denne saken handler om:

Siste: En eller flere av partene i meklingen forsøker på overtid en endre skissen til riksmeklingsmannen. Kilder som følger forhandlingene sier det går mot en løsning, men at det er drama i innspurten.

Noen av arbeidstagerorganisasjonene skal gjøre et siste forsøk overfor meklingsmann Dag Nafstad for å få gjennomslag for en liten endre av hans skisse, som partene ble muntlig orientert om i går og som de fikk skriftlig i dag tidlig.

Det kan være Unio, som sliter med at den store gleden deres, å få fullt gjennomslag for etterlønnskompensasjonen fra 2008-streiken, blir vannet ut ved at det gis et minstlønnstillegg fra august. Men Nafstad sier til NTB at han tror på en løsning og at det kan skje ved lunsjtider.

Vannes ut

I Unio skulle man tro det var jubel i formiddag, fordi lærerne og lektorene har vunnet frem med sitt krav om å få over en prosent mer i lønnsøkning, etter regnefeiden med KS etter at de streiket for to år siden.

Men Unio er trolig den eneste av de fire arbeidstager-organisasjonene i den avgjørende meklingen i kommunene, som faktisk må telle på knappene om streiken skal fortsette. Årsaken er at de andre spiser opp etterslepet:

Etterslepstillegget VG i dag skriver at de ligger an til å få, er på 1,15 prosent fra 10. juni, altså i morgen.

Les også:- Unio-leder: - Jeg er avventende

Minstelønnsjustering

Problemet er bare at svært mange andre vil kunne få omtrent samme økning gjennom minstelønnsjusteringen som i følge skissen partene ble informert om i går kveld, skal skje 1. august.

Da er lærerne alt løftet og får i liten grad nyte godt av det minstelønnstillegget. Det blir fremholdt at svært mange lærere ville fått minstelønnsjusteringen.

KS har for øvrig klarert med riksmekleren at de står på denne løsningen og at det trolig i rammeteksten vil stå at partene som aksepterer oppgjøret også aksepterer et etterslep fra tidligere er innhentet. Det innebærer at både riksmekleren og KS er åpen for at noen sier ja i dag, og eksempelvis Unio sier nei.

- Hovedforventningen er at det blir lagt fram en skisse som man kan gå for. Akkurat nå er sjansen størst for at det skjer, men det er ikke brennsikkert. Jeg er avventende, sier Unio-leder Anders Folkestad til VG Nett like før møtet startet.

Trøsten for Unio er at oppgjøret vil gi kraftig lønnsopprykk for lærerværelse-folket. En lektor på opprykk vil etter det VG forstår, øke lønnen med 26 000 kroner og flere av deres grupper vil bli løftet over fem prosent.

Det at tilleggene gis så sent på året, gjør at man får med seg mye av den statistiske lønnsveksten inn i neste år. Det innebærer at det er lite åpning for stor lønnsvekst neste år.

I utgangspunktet skulle man tro at eksempelvis Fagforbundsleder Jan Davidsen da ville gå for et toårig oppgjør i år, slik han har gjort før, men foreløpig er det ikke kommet slike signaler ut fra meklingen.

Les også:Streiken: Her er kronebeløpet

Skisse på bordet

Meklingsmann Dag Nafstad la onsdag frem skisse for partene i kommuneoppgjøret. Nafstad var optimistisk med tanke på å komme fram til en løsning på kommunestreiken da partene møttes til nye samtaler.

- Jeg har funnet grunnlag for å legge fram en skisse til løsning og presentert denne for partene. I det ligger det at jeg tror på mulighetene for at partene kan komme til enighet, sier Nafstad til NTB.

Etter det VG Nett kjenner til liggger totalrammen på over 3,4 prosent. Det nye tilbudet betyr at det gis et generelt tillegg på 2,1 prosent, minimum 7100 kroner.

Kommunikasjonsdirektør Jørn Ivar Baade i KS ønsket ikke å uttale seg i forkant av møtet.

- Nå er det meklingsmannen som styrer, så får vi heller komme tilbake når vi vet resultater.

Streiken i kommunesektoren startet 28. mai og ble trappet opp 2. juni. Rundt 45.000 arbeidstakere er tatt ut i streik så langt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks