Hovedinnhold

KS: - Streiken er over

STORT OPPMØTE: Meklingsmann Dag Nafstad informerer pressen om situasjonen i kommuneoppgjøret onsdag. I dag klokken 14 vil han orientere om hvordan skissen han har lagt fram til løsning er blitt mottatt av partene. Foto: Scanpix
STORT OPPMØTE: Meklingsmann Dag Nafstad informerer pressen om situasjonen i kommuneoppgjøret onsdag. I dag klokken 14 vil han orientere om hvordan skissen han har lagt fram til løsning er blitt mottatt av partene. Foto: Scanpix
GRENSEN (VG Nett) Streiken i kommunesektoren er over, ifølge forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i arbeidsgiverorganisasjonen KS.

Denne saken handler om:

- Jeg er veldig glad for at streiken er over, uttalte Sundnes til et samlet pressekorps på vei inn til meklingsmannens kontor.

Han ønsket ikke å utdype enigheten.

- Nå skal vi først opp og snakke med riksmeklingsmannen, så vil vi komme ned og redegjøre for pressen etterpå, la Sundnes til før han gikk videre.

Men Unio letter på sløret:

- Vi streiket for et bedre resultat og det har vi fått, men dette ble ikke et historisk likelønnsoppgjør. Regjeringen bidro ikke til et likelønnsløft, og KS ønsket ikke ekstra penger fra regjeringen til dette. Da var det ikke mulig å komme lenger, skriver Mimi Bjerkestrand, forhandlingsleder i Unio kommune, i en pressemelding.

Alle får et generelt tillegg på 2,1 prosent, og minimum 7100 kroner.

- Dette er mer enn en fordobling i forhold til KS sitt tilbud, sier Bjerkestrand.

I YS er de også fornøyde:

- Vi har fått penger på bordet, gjennomslag for viktige likelønnsprinsipper og at kompetanse skal lønne seg for alle. Dette viser at streik i offentlig sektor gir resultater, skriver Gunn Olander, leder i YS Kommune.

- Usedvanlig krevende

- Jeg vil berømme YS Kommune, de andre arbeidstakerorganisasjonene og KS for at de fant en løsning etter nærmere to ukers streik. Årets kommuneoppgjør har vært usedvanlig krevende, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

YS-lederen sier den økonomiske rammen for oppgjøret er innenfor det man må akseptere i forhold til frontfaget.

- YS Kommune har gjennom denne streiken tatt enda et skritt på veien for å oppnå likelønn mellom kvinner og menn, påpeker Kvalheim.

Redegjør klokken 14

VG Nett får bekreftet ved Riksmeklingsmannens kontor at Dag Nafstad vil holde en redegjørelse klokken 14.

Flere journalister har siden onsdag morgen ventet spent utenfor meklingsmannens kontor på Grensen i sentrum av Oslo.

Ifølge VG Netts reporter på stedet så Fagforbundets leder, Jan Davidsen, blid ut da han kom ut av møtelokalet rundt klokken 13.00.

Han var imidlertid svært ordknapp.

- Det blir spennende og høre hva som blir presentert under redegjørelsen.

Alle forhandlingslederne er nå kalt tilbake til riksmeklingsmannens kontor. Og slik de fremstår på vei inn på kontoret tyder alt på at det er en løsning på konflikten.

Få viktige meldinger om streiken på SMS. Send STREIK til 2424 (5,-/SMS)

Regner med avklaring

Klokken 11.00 møtte riksmeklingsmann Dag Nafstad pressen. Da opplyste han at partene satt hver for seg og gikk gjennom skissen som ble lagt fram kl. 08.00 onsdag morgen.

- Jeg regner med vi får en avklaring på om vi får en løsning i løpet av de nærmeste timene, sier Nafstad til TV 2 Nyhetskanalen.

Nafstad er optimistisk til situasjonen.

- Jeg ser det som veldig positiv at ingen har kommet til meg og sagt at dette ikke er tilfredsstillende, men at de fortsatt studerer hva som er framlagt. Jeg er optimistisk, sier mekleren.

- Jeg er avventende

Forhandlingslederne med sine delegasjoner stilte onsdag morgen hos meklingsmannen etter å ha brukt to dager til sonderinger og klargjøring av posisjoner.

- Hovedforventningen er at det blir lagt fram en skisse som man kan gå for. Akkurat nå er sjansen størst for at det skjer, men det er ikke brennsikkert. Jeg er avventende, sier Unio-leder Anders Folkestad til VG Nett minutter før møtet.

45.000 i streik

Streiken i kommunesektoren startet 28. mai og ble trappet opp 2. juni. Rundt 45.000 arbeidstakere er tatt ut i streik så langt.

Betydelig svekkede offentlige tjenester begynner for alvor å merkes for folk flest. Søppelet flyter over, skoler stenges på grunn av manglende renhold og barnehager, skoler og kommuneadministrasjoner har stengt dørene.

Artikkelen vil bli oppdatert

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks