Hovedinnhold

Ingen streikeløsning i natt

Men partene er bedt om å holde seg i Oslo

HAR KOMMET TIL OSLO: Dag Nafstad, ansvarlig for meklingen i kommuneoppgjøret, skal ha ankommet Oslo mandag kveld. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
HAR KOMMET TIL OSLO: Dag Nafstad, ansvarlig for meklingen i kommuneoppgjøret, skal ha ankommet Oslo mandag kveld. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
(VG Nett) Meklingsmann Dag Nafstad landet i går kveld i Oslo, men tirsdag morgen var det fremdeles streik.

Denne saken handler om:

- Jeg har vært våken en times tid nå, og har ingenting nytt å komme med, sier YS-leder Tor Eugene Kvalheim til VG Nett ved 06.30-tiden.

Meklingsmann Dag Nafstad, som til daglig jobber i Tromsø, kom mandag kveld til Oslo for å gjøre et nytt forsøk på å finne en løsning som kan avslutte streiken i kommunesektoren.

Hvorvidt det ligger an til en løsning i løpet av tirsdag, vil ikke Kvalheim spekulere i. Det har ikke lyktes VG Nett å komme i kontakt med meklingsmann Nafstad eller Unio-leder og streikegeneral Anders Folkstad så langt mandag morgen.

- Jeg håper meklingsmannen kan legge frem et forslag til partene snart, men vi får se utover dagen, sier Kvalheim.

- Forhandlingspartene bedt om å holde seg i byen

- Det er opp til meklingsmannen å kommentere fremdriften i meklingen, men jeg reiser hjem og legger meg nå, sa kommunikasjonsdirektør Jørn Baade i KS til VG Nett like før klokken 23 mandag kveld.

Ifølge kilder med inngående kjenskap til forhandlingene skal meklingsmannen mene at det er gode muligheter for at partene kan bli enige, men at det fortsatt er uenighet om prinsippene for fordeling av likelønnspenger.

Det skal foreløpig ikke ha vært formelle møter mellom partene.

Etter det VG Nett har grunn til å tro, vil partene tidligst bli kalt inn til et møte tirsdag morgen.

Kvalheim bekrefter overfor VG Nett at forhandlingspartene er blitt bedt om å holde seg i Oslo i tilfelle det blir nye forhandlingsmøter.

- Er du optimistisk med tanke på å komme fram til en løsning?

- Det er tydelig at det skjer noe nå. Man får håpe at dialogen som nå ser ut til å bli etablert, fører noe sted.

- Ikke blitt kontaktet om noe møte foreløpig

Streikegeneral og Unio-leder Anders Folkestad bekrefter at Nafstad er i Oslo.

- Det stemmer, det. Men vi har ikke blitt kontaktet om noe nytt meklingsmøte ennå, sier Folkestad til VG Nett.

VG Nett har ikke lyktes med å komme i kontakt med Nafstad mandag kveld.

KS-leder Halvdan Skard bekrefter at hovedstyret i KS ikke er bedt om å være i beredskap for å ta stilling til noen ny skisse til løsning, men understreker samtidig at det er opp til forhandlingslederne om de har behov for å drøfte saken med styret.

- Jobber for å finne løsninger

Kommunikasjonsdirektør Jørn Ivar Baade i KS ønsket mandag ettermiddag ikke å kommentere ryktene om at streiken, som har pågått siden 28.mai, kan nærme seg slutten.

- Jeg kan ikke forholde meg til de ryktene som går i media. Vi lever i et demokrati, og fagforeningene har rett til å streike. Men vi har omtanke for alle som blir berørt av streiken, og jobber det vi kan for å finne løsninger, sier Baade.

Spent på om det blir skole i morgen?
Send STREIK til 2424, og du vil få siste nytt på SMS! (kr. 5,- pr. melding)

LES OGSÅ:Kan gå mot løsning i kommunestreiken

- Vi går ikke ut med noen informasjon

Til dem som måtte lure på når kommunestreiken vil være over, har Baade følgende trøst å komme med:

- Vi har ikke tenkt å gå ut med noe informasjon til offentligheten før meklingsmannen mener det er noe grunnlag for at vi skal møtes, sier Baade til VG Nett.

Rundt 45.000 arbeidstakere i kommunene er tatt ut i streik så langt. Betydelig svekkede offentlige tjenester begynner for alvor å merkes for folk flest. Søppelet flyter over, skoler stenges på grunn av manglende renhold og barnehager, skoler og kommuneadministrasjoner har stengt dørene.

SAMLESIDE:VG NETT FØLGER LØNNSOPPGJØRET

Artikkelen fortsetter under bildet

SØPPEL: Streiken fører til overfylte søplekasser flere steder i landet. Foto: Paul S. Amundsen/ VG
SØPPEL: Streiken fører til overfylte søplekasser flere steder i landet. Foto: Paul S. Amundsen/ VG

Mandag varslet fagorganisasjonen Unio med leder Anders Folkestad i spissen at Unio vil vurdere en ytterligere opptrapping av streiken i kommunesektoren.

Ifølge NTB har det så langt blitt søkt om dispensasjon fra streiken rundt 9.000 ganger. Dette gjelder velferds- og helsetilbud som rent drikkevann, barnevern, psykiatri, sykehjem og hjemmehjelp. Det er de streikende som behandler søknadene, og så langt har organisasjonene innvilget om lag 5.400.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks