Hovedinnhold

Elevane fekk eksamensfri då lærarane gjekk til streik:

- Ikkje mogleg å ha eksamen

BÆRUM (VG Nett) Da avgangselevene på Valler videregående skole i Bærum kom for å ta nynorskeksamen mandag, ble de møtt av streikevakter som sendte dem hjem umiddelbart.

Denne saken handler om:

Her rammer streiken:

Bergen:
 • 17 barnehager
 • 22 skoler
 • 9 videregående skoler Bærum:
 • 7 barnehager
 • 13 skoler
 • 3 videregående skoler Tromsø:
 • 17 barnehager
 • 10 skoler
 • 2 videregående skoler Karmøy:
 • 5 skoler
 • 2 videregående skoler Oslo:
 • 5 barnehager
 • 8 skoler
 • 1 videregående skole I tillegg har Unio tatt ut medlemmer i streik på en rekke andre arbeidsplasser. (©NTB)

Derfor er denne tittelen på VG Nett den eneste nynorsken mange elever får lese i dag.

Fredag takket Unio nei til tilbudet fra Kommunenes sentralforbund (KS) i lønnsoppgjøret, og dermed ble omkring 3.000 lærere mandag morgen tatt ut i streik. For elevene på Valler videregående skole i Bærum betød det at eksamen ble avlyst.

- For meg er det ikke noe problem å miste eksamen i nynorsk, for jeg er fornøyd med standpunktkarakteren min. Men det er dumt for mange som ville forbedre karakteren på eksamen, sier Eva Ardila (18) til VG Nett.

PROTOKOLL:Hva gjør du når det er streik?Del dine streikehistorier- og bilder her!

Hun var på forhånd klar over at eksamen mest sannsynlig ikke ville bli gjennomført, men tok likevel turen til skolen mandag morgen for å dobbeltsjekke at opplysningene hun hadde fått tidligere stemte.

Der ble hun møtt av streikevakter utenfor skolen som kunne bekrefte at eksamen var avlyst. Dermed ble det i stedet en ekstra fridag i penværet.

Les også:Spøker for muntligeksamen

Kan ramme flere

- Mange ser nok på dette som en mulighet til å slappe av ekstra eller lese mer på eksamen som kommer senere. Selv tenkte jeg å ta meg en tur og klatre, sier Ardila.

18-åringen er blant drøyt 450 elever på skolen. En tredjedel skulle hatt eksamen mandag. Dersom det ikke kommer til enighet mellom Unio og KS i løpet av kort tid, blir flere eksamener rammet. Dessuten har Unio allerede varslet en kraftig opptrapping av streiken allerede fredag dersom ikke partene kommer til enighet.

Har du tips angående streiken?Tips VG Nett her

Rundt omkring i landet er det flere skoler som ikke får gjennomført dagens eksamen. I Bergen rapporteres det om problemer ved to skoler, mens i Tromsø ble elevene på Breivang videregående skole sendt hjem uten å få tatt eksamen. Flere steder rapporteres det om problemer med gjennomføringen av de kommende eksamenene dersom streiken fortsetter.

Les også:24.000 barn rammes av streiken

Både første- og andreklassene ved Valler videregående skole skal ha eksamen i løpet av uken. Fredag er det engelskeksamen for avgangselevene, og neste uke er det etter planen eksamen i studieretningsfagene.

DISKUTÉR:- Alt dette må jeg rekke som lærer

Forstår lærerne

- Jeg vet ikke hvordan det vil se ut på vitnemålet at det mangler en eksamen. Det eneste vi vet er at det vil stå er at det ikke er noen eksamenskarakter på grunn av arbeidskonflikt, sier hun.

18-åringen sier hun har forståelse for at lærerne streiker for høyere lønn, selv om det kommer ubeleilig i forhold til eksamen.

Les også:Frykter konsekvenser for eksamen

PÅ JOBB: Assisterende rektor Berit Normann var en av få ansatte som mandag møtte på jobb på Valler videregående skole. De mange streikefraværende hindret at skolen kunne gjennomføre eksamen i nynorsk for avgangselevene. Foto: Bj\u00F8rnar Tommelstad
PÅ JOBB: Assisterende rektor Berit Normann var en av få ansatte som mandag møtte på jobb på Valler videregående skole. De mange streikefraværende hindret at skolen kunne gjennomføre eksamen i nynorsk for avgangselevene. Foto: Bj\u00F8rnar Tommelstad

Assisterende rektor Berit Normann ved skolen er blant de få i ledelsen som ikke er tatt ut i streik, ettersom hun ikke er organisert gjennom Unio. Hun har likevel stor forståelse for de streikende lærerne.

- Jeg synes det er leit at dette går ut over elevene. Men vi lærere har i lang tid vært for snille, og vi har hele tiden tenkt på elevene, så vi har stadig fått dårligere lønn. Problemet er at vi ikke får de dyktigste folkene til å bli lærere, for de får mye bedre lønn hvis de går andre steder. Derfor har vi stor forståelse for lærerne, sier Normann.

Les også:Hjetland: - Nå måtte vi sette ned foten

- Kan påvirke gjennomsnittet

Hun sier til VG Nett at hovedgrunnen til at eksamen ikke kunne gjennomføres mandag, var at det er behov for datakyndige folk på jobb for å kunne gjennomføre eksamen på PC. Dessuten er nøkkelpersoner i administrasjonen også tatt ut i streik, og dermed er det ikke mulig å ha eksamen.

- Sekretæren her sier at det er veldig ulike reaksjoner blant elevene. Noen roper jippi, mens andre er veldig lei seg. Så her finnes hele spekteret, sier Normann.

Den assisterende rektoren sier det at elevene mangler en eller flere eksamener på vitnemålet, kan tenkes å få en viss effekt.

- Det har noe å si for gjennomsnittskarakteren til elevene. Systemet er litt annerledes for første- og andreklassene som er under Kunnskapsløftet og ikke under Reform 94, sier Normann.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks