Hovedinnhold

Folk flest støtter streiken for likelønn

KOSTER: Den pågående streiken rammer Bergen kommunes kreditorer. Her Unio-leder Anders Folkestad. Foto: Scanpix
KOSTER: Den pågående streiken rammer Bergen kommunes kreditorer. Her Unio-leder Anders Folkestad. Foto: Scanpix
Folket støtter streiken for likelønn, men syns det er uakseptabelt hvis eksamen ryker.

Denne saken handler om:

En fersk spørreundersøkelse InFact utførte for VG i går kveld, viser at streiken i Kommune-Norge har bred støtte i folket:

Både kvinner og menn synes kamp for likelønn er en god grunn til å streike.

Totalt syns 68 prosent at likelønn mellom kjønnene er et godt streikegrunnlag, mens 24 prosent ikke syns det.

50 prosent sier at de sympatiserer med streiken i kommunene, mens 35 prosent ikke gjør det.

- Likelønn har full vind i seilene når nesten 70 prosent støtter det. Og vi vet at det røyner på i hverdagen for folk nå, sier Unio-leder Anders Folkestad til VG. Unio organiserer høyskole og universitetsutdannede som nå er i streik.

LES OGSÅ:- Eldre får ikke stå opp

Det er kvinner som er mest positive til streiken:

81 prosent kvinner syns likelønn er et godt grunnlag for streik, mens 12 prosent ikke syns det. Blant menn er det 54 prosent som syns likelønn er et godt streikegrunnlag, og 38 prosent som ikke syns det.

61 prosent kvinner oppgir at de sympatiserer med streiken, mens 22 prosent ikke støtter den. 39 prosent menn sympatiserer med streiken, mens 47 prosent ikke gjør det.

En fjerdedel av de spurte oppgir at de er personlig berørt av streiken, mens 62 prosent kjenner noen som er berørt. Selv om de fleste støtter streiken, syns flertallet at grensen er nådd ved eksamen på videregående:

68 prosent syns det er uakseptabelt hvis elever på videregående mister eksamen, mens 21 prosent mener det er akseptabelt.

Generelt syns folk at det streikes for mye:

45 prosent syns streik brukes for ofte som virkemiddel, 39 prosent syns ikke det.

- At 68 prosent syns likelønn er et godt streikegrunnlag, syns vi er litt lite. Også kommunene ønsker likelønn, men vi har ulike virkemidler for å få det til, sier kommunikasjonsdirektør i Kommunenes Sentralforbund Jørn Ivar Baade til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks