Hovedinnhold

Dramatisk inspurt i meklingen

Optimisme blant partene

OPTIMISME: Riksmeklingsmann Kari Gjesteby har foreløpig ikke lagt fram noen skisse til løsning, men det skal være forsiktig optimisme i meklingen i statsoppgjøret. Foto: Scanpix
OPTIMISME: Riksmeklingsmann Kari Gjesteby har foreløpig ikke lagt fram noen skisse til løsning, men det skal være forsiktig optimisme i meklingen i statsoppgjøret. Foto: Scanpix
(VG Nett) Det kan gå mot løsning i statsoppgjøret. Det vil trolig også smitte over på meklingen i kommunene.

Denne saken handler om:

Meklingsfristen gikk ut ved midnatt natt til torsdag, men meklingen vil trolig pågå ut over natten. Over 600 000 offentlig ansatte blir berørt hvis meklingen bryter sammen, men i første omgang er 30 000 tatt ut i streik.

Ved 23-tiden uttrykte riksmeklingsmann Kari Gjesteby bekymring for fremdriften i forhandlingene. Spesielt i kommunesektoren var det fortsatt stor avstand mellom partene, og streikefaren ble betegnet som betydelig.

SLIK BLIR DU RAMMET: Les mer om streikeuttaket på sidene til LO, Unio, og KS

Nytt tilbud

Like før fristen gikk ut ved midnatt kom staten imidlertid med et nytt tilbud hvor arbeidstakerorganisasjonene LO, YS og Unio vant frem i prinsippkampen om hvordan pengene skal fordeles.

De har stått på at penger i dette oppgjøret skal fordeles sentralt, mens staten har ønsket at 41 virksomheter skal få en lokal pott.

- Vi har vunnet frem i den kampen, slik at oppgjøret i stor grad blir sentralt, sier en sentralt plassert forhandlingskilde på arbeidstakersiden til VG Nett.

Det er spesielt i kampen om likelønnsløftet LO, YS og Unio har vunnet frem om at pengene i stor grad skal fordeles sentralt. I fordelingen av det generelle oppgjøret vil det komme en lokal pott. Staten skal ikke ha gitt nye penger i sitt rammetilbud ved midnatt, men det er få som tror at det ikke blir en løsning i kampen om kroner og ører. Staten har tilbudt 3,21 prosent og arbeidstakerne har krevd et sted mellom 3,5 og 4 prosent.

Riksmeklingsmannen skal ha fått frist til rundt klokken 02, med å legge frem en skisse til løsning i staten.

Fortsatt streikefare

I kommunal sektor har det skjedd lite, men man har der fulgt utviklingen i statsoppgjøret. Det fremstår som utenkelig at Kommunenes Sentralforbund (KS) skal stå på sin lokalpottstrategi når staten har gitt seg.

KS hadde i utgangspunktet krevd så mye som 1,4 prosent i lokal pott.

Men det kan likevel bli streik. Akademikerne har stått veldig sterkt på at penger skal fordeles lokalt. Det er også knyttet stor usikkerhet hva som blir løsningen for sykepleierne, som har Spekter som motpart. Sykepleierne har fremmet krav som er mye høyere enn fire prosent.

Selv om det nå råder stor optimisme, er det skissen fra riksmeklingsmannen som avgjør om Norge rammes av en storstreik torsdag morgen.

Store konsekvenser

Dersom det blir brudd i meklingen vil streiken få store konsekvenser. Skoler, barnehager og sykehjem er blant institusjonene som stenger, dersom det blir streik.

Skoler, sykehus, barnehager, politi, departementer, universiteter og høyskoler er blant de institusjonene som blir rammet dersom det kompliserte meklingsarbeidet ikke fører fram. Flere meklinger pågår parallelt, og alle de store fagorganisasjonene er involvert.

Saken fortsetter under bildet!

FORBEREDT: Tiendeklasselærerne Ylva Mikkelsen (t.v.) og Brit Aamot Øvensen fra Abildsø skole forbereder seg på streik. Foto: Scanpix
FORBEREDT: Tiendeklasselærerne Ylva Mikkelsen (t.v.) og Brit Aamot Øvensen fra Abildsø skole forbereder seg på streik. Foto: Scanpix

Utbrudd

Likelønnsproblematikken handler enkelt sagt om å tette lønnsgapet mellom menn og kvinner i sammenlignbare yrker.

En utfordring for forhandlingsdelegasjonene i kommunal sektor er den store bredden i hovedsammenslutningenes medlemsmasse. Fordelingen av potten internt i LO, Unio, YS og Akademikerne kan med andre ord by på problemer.

Les også:Forbereder seg på streik

- Det er en mulighet at én eller flere hovedsammenslutninger går til streik, mens de andre aksepterer en skisse til løsning. Dessuten kan enkeltvise forbund velge å streike selv om meklingsresultatet er anbefalt av alle de fire sammenslutningene, sier Nergaard.

Slike utbrudd fra enkeltforbund er ikke mulig i staten, og tre av sammenslutningene valgte dessuten å fremme felles krav.

Forpliktelser

Regjeringen kan hindre en storstreik i offentlig sektor ved å legge nok penger på bordet til likelønnstiltak, men den krevende situasjonen for konkurranseutsatt industri taler imot et ekspansivt oppgjør. I tillegg har finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) gjentatte ganger hamret inn budskapet om mindre oljepengebruk.

Les mer:Streik vil ramme mange tollsteder

- Vi kan se for oss at regjeringen i stedet kommer med forpliktelser i form av en opptrappingsplan eller andre tiltak. Så spørs det om noe slikt vil være tilstrekkelig for å unngå streik, sier Fafo-forskeren.

Vi må tilbake til 1992 for å finne det siste oppgjøret som endte i storstreik blant LO-medlemmer i kommunal sektor, ifølge frifagbevegelse.no. Da gikk 20 000 LO-organiserte til streik, i likhet med Hjelpepleierforbundet i YS. Begge streikene ble stoppet med tvungen lønnsnemnd.

- Streiker i offentlig sektor ender gjerne i tvungen lønnsnemnd. Men kommunene vil neppe få mer penger av staten til likelønnstiltak om fagforbundene skulle streike seg inn i en lønnsnemnd. Også arbeidstakerne har derfor mye å vinne på en enighet. Det er rett og slett lettere å oppnå et likelønnsløft i forhandlinger, sier Nergaard.

Forbereder seg

Den siste arbeidskonflikten i offentlig sektor fant sted i 2008, da Utdanningsforbundet gikk ut i en nesten to uker lang streik.

Ved Abildsø skole i Oslo forbereder de ansatte seg på en ny konflikt. Onsdag ettermiddag hentet klubbleder Brit Aamot Øvensen og nestleder Ylva Mikkelsen streikemateriell hos Utdanningsforbundet i Oslo.

- Vi håper å unngå streik, men kravet om likelønn er viktig og verdt å streike for. Regjeringen gikk til valg på løfter om likelønn, og de rødgrønne vil møte seg selv i døra hvis de ikke leverer, sier Øvensen til NTB.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks