Hovedinnhold

Nei til Flåthen

LO IKKE SIST: Både Fellesforbundsleder Arve Bakke (t.v) og Fagforbundsleder Jan Davidsen (t.h) sier i dag nei til endring som gjør at Roar Flåthen kan fortsette som LO-leder. Foto: Jan Petter Lynau, VG
LO IKKE SIST: Både Fellesforbundsleder Arve Bakke (t.v) og Fagforbundsleder Jan Davidsen (t.h) sier i dag nei til endring som gjør at Roar Flåthen kan fortsette som LO-leder. Foto: Jan Petter Lynau, VG
Det er fra sine egne en skal ha det: Roar Flåthens eget forbund sier nei til regelendringen som kan åpne for at han kan fortsette som LO-leder.

Denne saken handler om:

Lederen av LOs fjerde største forbund, Sture Arntzen, gikk i romjulen ut i VG og foreslo å fjerne grensen som hindrer noen å bli valgt inn i LO-ledelsen etter fylte 60 år. Det ble tatt for gitt at forslaget ville bli støttet av Fellesforbundet, som LO-leder Roar Flåthen (61) kommer fra.

Men i dag går meget overraskende Fellesforbundsleder Arve Bakke ut - og sier nei:

- Vi har gjort en vurdering av dette og jeg og ledelsen i Fellesforbundet har kommet til at vi er imot endring av vedtektsbestemmelsene i LO når det gjelder alder og valgbarhet.

Yngre krefter

- Dere vil beholde grensen på 60 år: Ingen kan bli valgt etter det?

- Ja, vi mener dagens ordning er den beste. Årsaken er at vi ikke ønsker noen forgubbing i LO. Snarere tvert om er det behov for å slippe yngre krefter til. Øker vi aldersgrensen vil det ta enda lengre tid før de yngre slipper til.

Flåthen er i dag 61 år. Det betyr at han må gå av på LO-kongressen neste vår.

For etter Bakkes uttalelser går nå også lederen av LOs desidert største forbund, Jan Davidsen i Fagforbundet ut og sier seg enig.

- Jeg er helt enig med Bakke i denne saken, sier Davidsen til VG.

Det innebærer at Fagforbundet med 317000 medlemmer i 2010 og Fellesforbundet med over 150000 medlemmer sier nei til å øke aldersgrensen.

De to alene utgjør et klart flertall på LO-kongressen neste år.

Må tilpasses

Arntzen la til grunn en prinsipiell holdning om at aldersgrensen må tilpasses det resten av arbeidslivet må forholde seg til, og antydet at 67 år bør være et naturlig utgangspunkt også for en LO-leder.

- Jeg er helt enig i at LO-ledere bør kunne jobbe til de er både 67 og 70 år. Men ikke som leder, sier Bakke:

- LO bør snarest øke aldersgrensen fra 67 til 70 år, slik vårt forbund har gjort. Men som leder mener vi det er viktig at man ikke er valgbar etter fylte 60 år, sier Bakke.

Han vil fjerne dagens ordning, hvor LO-ledere som går av får full lønn til de er 65 år, bare de «stiller seg til disposisjon».

- Ledere som går av etter fylte 60, bør som alle andre tilbys å jobbe eller å gå av med pensjon, eller kombinere jobb og pensjon.

Retningslinjer

Han tror ikke veien å gå eksempelvis er å avgrense at en leder bare bør sitte to kongressperioder a fire år.

- Det blir galt hvis du kommer inn i ledelsen som ung og må gi deg før du får tatt ut det du kan gi.

- På samme måte blir det galt om man gjenvelger en leder fordi det er behagelig. Ingen er tjent med at det sitter en leder der som ikke har fullt trøkk og engasjement.

- Har du pratet med Flåthen om dette?

- Nei, hvorfor skulle jeg det? Vi er nødt til å ha retningslinjer på dette feltet som ikke er personavhengig.

Flåthen ønsket i går ikke å kommentere saken.

LOs nestleder Tor Arne Solbakken er nå igjen favoritt til å bli LO-leder neste år. Men LO har to nestledere, og Gerd Kristiansen er også mulig kandidat.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks