Hovedinnhold

LO-topp varsler full krig mot NHO

LOs oppgjørs-general: Null, null, null, er tull, tull, tull

<p>FØRSTEREIS: Fellesforbundsleder Jørn Eggum er førstereisgutt som LOs lønnsgeneral. Han slår kraftig tilbake mot NHO. Tirsdag begynner forhandlingene.</p>

FØRSTEREIS: Fellesforbundsleder Jørn Eggum er førstereisgutt som LOs lønnsgeneral. Han slår kraftig tilbake mot NHO. Tirsdag begynner forhandlingene.

Foto: Trond Solberg, VG
Fellesforbundsleder Jørn Eggum slår knallhardt tilbake mot NHOs tilbud foran vårens lønnsoppgjør. Han lover full krig hvis NHO står på å angripe minstelønningene.

Denne saken handler om:

– Null, null, null, slik NHO messer om, er tull, tull, tull. Står de på at de vil angripe reguleringene av minstelønnssatsene, blir det krig. Da undergraver de fremtiden for alle norske murere, snekkere og andre som jobber i bygg og anlegg, sier

Her er NHOs tilbud

Dette er NHOs forhandlingsposisjon:


** Lønnsoppgjøret i 2016 må bli ytterst moderat og bidra til at omstillingsevnen og konkurransekraften i norsk næringsliv bedres.


** Stramme økonomiske rammer skal også gjelde for regulering av overenskomstenes minstelønnssatser.


** Lønnsdifferensiering etter den enkelte bedrifts økonomiske situasjon skal ivaretas gjennom lokale forhandlinger.


** NHO-fellesskapet vil avvise ethvert krav om innføring av nye pensjonsrettigheter gjennom lovgivning eller tariffavtaler. Dette gjelder både nivå og organisering.


** Arbeidstid – årstimetallet skal beholdes på dagens nivå.


** Lønnsgarantiordninger – det skal ikke inngås nye bestemmelser om lønnsgarantinivåer mv.

Fellesforbundsleder Jørn Eggum, etter at NHO la frem sin forhandlingsplattform foran årets hovedoppgjør.

Han skal lede sitt første hovedoppgjør etter at den tidligere gullsmeden ble forbundsleder i fjor: Eggum er den nye lønnsgeneralen til LO, som skal forsøke å løse opp i flokene med NHOs Norsk Industri i årets hovedoppgjør.

Bakgrunn: Alt du må vite om pensjonsbråket

– Provoserer

Den tøffe tonen gjør at årets oppgjør ikke ligger an til å bli vårens vakreste eventyr; det ligger an til å bli knalltøft.

Men LO sa ja til null i generelt tillegg i fjor, og da ligger det faktisk an til det også i år, da økonomien og ledigheten har slått enda tyngre inn etter oljekrisen. Den nullen erkjenner Eggum at kan bli en realitet.

Les: Null

– Det er slik at vi som leder an i frontfag-forhandlingene må ha et realistisk utgangspunkt, og da er det slik at vi er enig i at det meste må tas ut i lokale forhandlinger der det er rom for det. Men det som provoserer er at NHO har vedtatt at «stramme økonomiske rammer» også skal gjelde for minstelønnssatsene, sier Eggum.

Murere og snekkere

– Dere vil krige for at de med lavest lønn skal få ordinær regulering?

– Ja, det vil vi gjøre. En slik regulering har vært vanlig og viktig, ikke minst for arbeidsgiverne i NHO.

– Kan du forklare hvorfor det er så viktig?

Nøkkelord i lønnsoppgjøret

* Allmenngjøring: Allmenngjorte tariffavtaler gjelder for alle som utfører arbeid innen det spesifikke området, selv om man ikke er en del av avtalen. Allmenngjøring av tariffavtaler er et av flere virkemidler for å hindre at utenlandsk arbeidskraft får dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er vanlig i Norge.


Følgende områder har allmenngjorte tariffavtaler.

Byggeplasser (de som utfører bygningsarbeid)

Elektro

Skips- og vertfsindustrien

Godstransport på vei

Jordbruks- og gartnernæringene

Persontransport med turbil

Renhold

Fiskeindustribedrifter


* Frontfagsmodellen : Innebærer i praksis at Fellesforbundet først forhandler med motparten Norsk Industri. Rammen det her blir enighet om, vil legge føringer for videre oppgjør både i offentlig og privat sektor. Den ble lansert i 1966 av daværende SSB-direktør Odd Aukrust, med følgende doktrine: Norsk økonomi er avhengig av at lønnsveksten holdes innenfor rammene av hva industrien tåler. Hvilke overenskomster som utgjør frontfaget varierer i noen grad fra oppgjør til oppgjør.


* Ramme : Hva lønnstillegg og andre endringer i tariffavtalen koster arbeidsgiverne. Vanligvis målt i anslått prosentvis årslønnsvekst.


* Kjøpekraft : Den inntekt man har igjen når skatteendringer og prisstigning er trukket fra bruttolønna. Kalles også disponibel reallønn.


* Etterslep : Manglende lønnsutvikling for grupper som i løpet av en tariffperiode ikke har hatt lønnsglidning, eller mindre lønnsglidning enn gjennomsnittet.


* Lønnsglidning : Andre tillegg enn de som kom gjennom sentrale forhandlinger, det vil si lokale forhandlinger og personlige tillegg.


* Overheng: Forskjellen mellom gjennomsnittsinntekten i et kalenderår og lønnsnivået ved slutten av året. Det forteller dermed hvor stor årslønnsveksten fra ett år til det neste vil bli hvis det ikke gis lønnstillegg i det siste året.

Kilde: Arbeidstilsynet/VG/NTB

– Fordi minstelønnssatsene er allmenngjort, det vil si at det i områder med store innslag av utenlandsk arbeidskraft, er satt ett gulv for hvor lave lønningene kan være; en minstelønnssats som gjelder både for organiserte og uorganiserte, sier han:

Les: Eggums mentor er gavmild milliardær (VG +)

– Hvis de satsene ikke justeres gjennom automatikk, slik de har vært til nå, vil det det skape en forskjell i lønningene. De betyr at norske ansatte innen bygg og anlegg, som fortsatt er igjen i bransjen, vil komme ut som tapere. På sikt vil en slik linje undergrave fremtiden til norske bygningsarbeidere. Unge norske menn sliter nok som de gjør allerede med å få jobb og dette vil undergrave det ytterligere, sier han.

Har fått fullmakt fra LO

Han sier at de allerede hadde kjennskap til NHOs klare avvisning av å trekke tjenestepensjon inn i oppgjøret og at han ikke vil utfordre deres pensjons-posisjon nå.

– Det vil jeg gjøre overfor Norsk Industri i forhandlinger og ikke i mediene.

Men han sier det nå er avklart at det er Fellesforbundet som skal fylle innholdet benkeforslaget på LOs representantskap om at pensjonskapitalen skal knyttes til «brede kollektive ordninger».

– Vi har vedtatt forbundsvist oppgjør og at frontfaget brøyter vei, så vi har alle de fullmaktene vi trenger.

LO har krevd at tjenestepensjonsordningene skal inn i forhandlingene og at målet er at de skal inn i tariffavtalene med NHO.

– Helt uaktuelt

Det blir fullstendig tilbakevist.

– Det er helt uaktuelt å forhandle om pensjon i oppgjøret. Vi står fullstendig samlet. Det gir et meget tydelig signal til LO om at ethvert forsøk på å bringe pensjon inn i dette oppgjøret, vil bli avvist, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til VG.

– Det betyr at du er enig med Stein Lier Hansen som har sagt til VG at LO kan streike til de bli blå i ansiktet; dere kommer ikke til å gi dere på kravet om tariffesting?

– Ja, det er vi enige om. Det var ikke en eneste på møtet som tok til orde for det.

Utredet ferdig

– Lier-Hansen og Norsk Industri har inngått en pensjonsavtale med Fellesforbundet hvor den enkelte skal disponere sin egen pensjonskonto?

– Det er en utredning av en avtale fra 2014. (Ekstern lenke) Den er nå sluttført og har ingenting med dette oppgjøret å gjøre.

– Det er riktig, sier Lier-Hansen:

– Vi ønsker å finne løsninger med LO om de beste og billigste løsningene for plassering av pensjonspengene, men det har ikke noe med oppgjøret å gjøre. Det er praktiske spørsmål som må tas mellom LO og NHO utenfor rammen av oppgjøret, sier han.

Og de har hverken planer om å gi deg mye i lønnsøkning.

– Vi legger til grunn av oppgjøret må bli ytterst moderat, sier Skogen Lund.

– Betyr det null i generelt tillegg?

– Ja, i praksis gjør betyr det det.

– Dere vil heller ikke gi stort i lavlønnstillegg; det betyr at det eneste stedet dere mener det bør gis noe, er lokalt i bedrifter som har noe å gi?

<p>ENIGE TIL LANDS OG TIL VANNS: Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og NHO-sjef Kristin Skogen Lund kom i havn i Bodø onsdag, etter å ha vært med representantskapet i NHO på Hurtigruta, for å vedta plattformen for lønnsoppgjøret. Foto: NHO.</p>

ENIGE TIL LANDS OG TIL VANNS: Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og NHO-sjef Kristin Skogen Lund kom i havn i Bodø onsdag, etter å ha vært med representantskapet i NHO på Hurtigruta, for å vedta plattformen for lønnsoppgjøret. Foto: NHO.

– Ja, det er riktig.

Mens det har vært beinhard strid og maktkamp internt i LO foran årets lønnsoppgjør, spesielt om pensjon, fremstår motparten, Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) som enstemmige og samlet.

NHOs representantskap har vært på bøljan blå for å vedta sin forhandlingsplattform foran vårens hovedoppgjør: De har vært om bord på Hurtigruten og ankom Bodø ved lunsjtid onsdag.

Les også: LO-Gerd gikk på kjempesmell

– Tariffesting utelukket

Punktene over er det forhandlingsmandatet Stein Lier-Hansen, administrerende direktør for Norsk Industri, tar med seg når de forbundsvise oppgjørene starter i neste uke. Han skal forhandle med Fellesforbundet.

– Jeg har fått en tydelige fullmakt fra NHOs representantskap. Kravet om tariffesting av pensjon innebærer fremtidige økonomiske forpliktelser. Bedriftene mister fleksibilitet og mulighet for tilpassing. Dette gir bindinger langt ut over årets oppgjør og er utelukket, sier Lier-Hansen.

Oppgjøret innledes 8. mars med overlevering av krav.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks