Hovedinnhold

LO-lederen: Kvinner gjemmer seg bak morsrollen

VIL HA MINDRE DELTIDSARBEID: I begynnelsen av mai ble Gerd Kristiansen valgt til ny LO-leder. Nå kaster hun seg inn i debatten om likestilling og deltidsarbeid. Foto: JØRGEN BRAASTAD/VG
VIL HA MINDRE DELTIDSARBEID: I begynnelsen av mai ble Gerd Kristiansen valgt til ny LO-leder. Nå kaster hun seg inn i debatten om likestilling og deltidsarbeid. Foto: JØRGEN BRAASTAD/VG
Skal kvinner ut av deltidsfellen, må de slutte å gjemme seg bak morsrollen, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Aftenposten.

Denne saken handler om:

Kristiansen har liten forståelse for dem som velger å være hjemme fremfor å jobbe, og kaster en brannfakkel inn i deltidsdebatten:

- Samfunnet er tilrettelagt for at hele den voksne befolkningen skal være i arbeid full tid. Vi har full barnehagedekning, SFO, heldagsskolen. Det er en årsak til det: Nemlig behovet for arbeidskraft. Man forsaker noe ved å gå i full jobb, men man er ikke på jobb mer enn 37,5 time per uke. Det er bare litt over ett døgn til sammen. Totalt sett har man mye tid med barna sine, sier den nyvalgte LO-lederen til Aftenposten.

- Bruk for alle

Da hun overtok som LO-leder for en knapp måned siden, erklærte hun at hennes viktigste jobb er kampen mot deltid. Det handler ikke bare om å ha en jobb å leve av, men hele samfunnets behov for arbeidskraft.

- Vi har bruk for alle i arbeidslivet. Nå importerer vi arbeidskraft for å holde hjulene i gang, sier Kristiansen.

Hun mener argumentet om morsinstinkt er blitt til et hinder for likestillingen.

- Kvinner bruker morsrollen som unnskyldning for å være hjemme. Når ammingen er over, burde det være like naturlig for far å ta ansvar som det er for mor. Vi opplever at noen menn ber om å få lov til å ta omsorg og ansvar. Det viser at vi kvinner bruker morsrollen til å hegne om et revir, sier Kristiansen.

Mange jobber deltid

Av 2,5 millioner som jobber i Norge, arbeider 689.000 deltid. Av disse sier 448.000 at de har deltidsarbeid som «sin hovedsakelige virksomhet».

Av de deltidsansatte er 67.000 undersysselsatte, det vil si at de ønsker større arbeidstid. 48.000 av disse er kvinner.

Kommentar:  Stå opp, kvinnfolk.

I mars skapte Inga Marte Thorkildsen overskrifter da hun uttalte at det ikke var like verdifullt å gå hjemme med barn som å jobbe.

Ministeren understreket imidlertid at hun aldri mente rette noen moralsk pekefinger mot de 40 prosentene av kvinner som har deltidsjobb i Norge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks