Hovedinnhold

LO: Kan bli de mest dyptgripende endringer siden andre verdenskrig

<p>DYSTRE UTSIKTER: LO-leder Gerd Kristiansen holdt innledningen på LOs representantskap tirsdag formiddag.</p>

DYSTRE UTSIKTER: LO-leder Gerd Kristiansen holdt innledningen på LOs representantskap tirsdag formiddag.

Foto: Jan Petter Lynau, VG
Norsk arbeidsliv kan de neste ti årene oppleve dramatiske endringer advarer LO.

Denne saken handler om:

Den tariffpolitiske uttalelsen som representantskapet tirsdag ventes å samle seg om, tegner et dystert bakteppe for norsk arbeids- og næringsliv.

Endringene kan bli de mest dyptgripende siden andre verdenskrig, advarer LO.

Fallende oljeinvesteringer, stagnerende lønnsvekst og forsterket press i retning av økonomisk og sosial ulikhet, er analysen.

At sysselsettingen synker og ledigheten stiger, er også noe LO trekker fram, samtidig med en «ekstraordinær innsats» som kreves for å integrere flyktninger.

– En fortsettelse av den altfor svake inkluderingsinnsatsen vil ikke bare øke arbeidsløsheten de nærmeste årene. Den kan også gi vår vellykkede arbeidslivsmodell en kraftig svekkelse, sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken til NTB.

Som om ikke det var nok, framstår LO heller ikke særlig optimistisk med tanke på likelønnsutviklingen.

– Utviklingen går for langsomt, sier han.

– Det blir ingen lønnsfest i år heller. Vi skal gjennomføre et ansvarlig oppgjør, men det betyr ikke null, null, null, som Stein Lier-Hansen har tatt til orde for, sa LO-leder Gerd Kristiansen da hun talte til LOs representantskap tirsdag.

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og resten av toppene på arbeidsgiversiden har snakket høyt om nulloppgjør, og LO medgir at tiden ikke er inne for fete tillegg. Men likevel akter organisasjonen å sikre økt kjøpekraft.

LO-leder Gerd Kristiansen hadde også en klar melding til statsminister Erna Solberg (H) da hun holdt innledningen på LOs representantskap tirsdag formiddag.

– Så har jeg en oppfordring til Erna Solberg: Slutt å snakke ned olje- og gassnæringen. Det kan bidra til å forlenge krisen, sa hun og la til at olje- og gassnæringen skal produsere store verdier også i fremtiden.

Enstemming

Senere i dag skal representantskapet ta stilling til kravene foran vårens lønnsoppgjør. Som VG skrev i går foreligger det en enstemmig innstilling hvor hovedkravet er å opprettholde kjøpekraften og at lavtlønte og kvinneyrker skal prioriteres. Pensjon skal opptjenes fra første krone og fra første jobben du får og den skal tariffestes. Det siste sier motparten NHO klart nei til.

– Vi setter sysselsettingen først. Arbeid til alle er fortsatt jobb nummer én. Samtidig skal vi sikre god utvikling i kjøpekraft og likelønn, sier Solbakken til NTB.

Arbeidsgiverne i NHO har snakket høyt om nulloppgjør, og Solbakken medgir at tiden ikke er inne for fete tillegg. Likevel kan folk flest få mer å rutte med.

– Det er forholdet mellom prisutvikling og lønn som er viktig, sier Solbakken.

– Det er jo mye bedre å få 3 prosent lønnsøkning og 1 prosent kjøpekraftsvekst, enn 10 prosent lønnsvekst og 12 prosent prisvekst, som vi hadde på midten av 1980-tallet, tilføyer han.

Pensjonsløsning

Foruten å sikre kjøpekraften, vil LO prioritere lavtlønte og kvinnedominerte grupper i offentlig sektor i årets lønnsoppgjør.

Det er også omforente formuleringer om pensjon i dokumentet, et spørsmål som på forhånd har skapt store bølger innad i landets største arbeidstakerorganisasjon.

– Det var mange ulike utgangspunkt da vi startet opp i oktober. Men LO-sekretariatet har igjen vist sin evne til å komme til enighet, selv om det i den ene og andre kroken sitter noen som kunne ønske seg andre formuleringer, sier Solbakken.

LO krever pensjonsopptjening fra første krone og dag 1 i arbeidslivet samt tariffesting av tjenestepensjon.

Organisasjonen vil også gjøre det lettere å skifte jobb uten at man taper pensjonsopptjening, mens Fellesforbundets ønske om individuelle pensjonskontoer har fått mer moderat ordlyd:

«Et system for bedre samling av opptjente rettigheter og pensjonskapital», er formuleringen LO-sekretariatet mandag til slutt samlet seg om.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks