Hovedinnhold

LO-forbund vil ha ny debatt om klimaforlik

FOR STRENGE KRAV: - Vi må ikke sette oss mål som hindrer industriutvikling her i landet, sier Leif Sande, leder i LO-forbundet Industri Energi. Foto: Tromd Solberg/VG
FOR STRENGE KRAV: - Vi må ikke sette oss mål som hindrer industriutvikling her i landet, sier Leif Sande, leder i LO-forbundet Industri Energi. Foto: Tromd Solberg/VG
Klimaforliket må diskuteres på nytt, mener leder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi. De norske klimakravene er for strenge og hindrer industriutvikling i Norge, mener han.

Denne saken handler om:

- Vi må ikke sette oss mål som hindrer industriutvikling her i landet, sier Leif Sande, leder i LOs fjerde største forbund, til Dagens Næringsliv.

Stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen (H) tok mandag til orde for å fire på kravet i klimaforliket fra 2008 om at to tredeler av Norges utslippskutt skal skje innenlands. Bakke-Jensen vil åpne for større utslipp fra norsk jord, slik at det amerikanske selskapet Alcoa kan realisere et planlangt aluminiumsverk i Finnmark basert på norsk gass.

Ifølge klimaforliket skal utslippene fra Norge reduseres med 15 til 17 millioner tonn CO2 innen 2020. Bakke-Jensen får støtte fra LO.

- Det blir feil å kutte så mye i Norge, og det blir feil å rushe så mye i klimapolitikken. Industri og miljø må gå hånd i hånd, sier Sande.

Han mener situasjonen for aluminiumsverket i Finnmark er et eksempel på at klimaforliket, som ble vedtatt i 2008 av alle partier unntatt Frp, står i veien for industriutvikling innenlands.

- Jeg tror politikerne var inne i et rush av god vilje da forliket ble vedtatt, og at de ikke så dette, sier Sande.

Høyre forsøkte i forhandlingene om klimaforliket å presse CO2-utslippsreduksjonen opp til 20 millioner tonn, ifølge Dagens Næringsliv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks