Hovedinnhold

Gigantstøtte fra LO til Ap

HAR VUNNET OG TAPT FØR: Valgkampleder Øivind T. Hansen har drevet valgkamp i LO siden 1986. Foto: Nils Bjåland, VG
HAR VUNNET OG TAPT FØR: Valgkampleder Øivind T. Hansen har drevet valgkamp i LO siden 1986. Foto: Nils Bjåland, VG
LO drar i gang valgkampmaskineriet ett år før stortingsvalget. Det ligger an til at LO gir Ap minst ti millioner kroner. Høyre reagerer.

Denne saken handler om:

- 24. september braker det løs. Da ruller vi ut valgkampmaskineriet gjennom den største demokratiske grasrotdebatten i Norge, sier valgkampansvarlig i LO, Øivind T. Hansen.

LO gir hvert år fem millioner kroner til Ap til fagligpolitisk arbeid. I 2009 fikk i tillegg Ap fem millioner kroner til valgkampen av LO-kongressen, mens SV fikk 1,5 millioner og Sp 500.000 kroner.

Rekordhøy støtte

Etter hva VG forstår ligger det an til at valgkampstøtten fra LO-kongressen kan komme til å øke og komme over fem millioner kroner til Ap. Sammen med de årlige fem millionene, vil det gi minst ti millioner kroner. Det er rekordhøyt og atskillig mer enn Høyre får fra sine «rike onkler». På toppen kommer millioner av kroner fra ulike LO-forbund.

Pengestøtten vil ikke Hansen si noe om.

- Det er ikke diskutert. Det vil LO- kongressen til våren avgjøre, Kongressen skal kun behandle spørsmål om valgkampbevilgning, som var på fem millioner til Ap i 2009.

- Uheldig skjevfordeling

I Høyre reagerer de på alle LO-millionene.

- Vi er ikke i nærheten av å matche de inntektene Ap får fra LO. Det er en uheldig skjevfordeling, sier generalsekretær Lars Arne Ryssdal i Høyre.

- I forrige valgkamp fikk Ap 18 millioner fra LO og ulike forbund. Vi fikk inn åtte millioner. Det forteller en del om forskjellen. Vår største bidragsyter var Stein Erik Hagen og Canica med en halv million kroner, sier han.

LO begynner valgkampen allerede neste måned.

- Da innleder vi den lange debatten om hva slags samfunn LO vil ha, ved å invitere våre 900000 medlemmer til politisk verksted i alle fylker, hvor det avgjøres hva vi skal løfte frem som fremtidig arbeidslivspolitikk og velferdspolitikk, sier Hansen.

Det som kommer ut av den debatten, ender som forslag til LO-kongressen i mai.

- Så fremmer vi de som krav til partiene foran stortingsvalget. Da har vi som ambisjon å være en tung aktør, sier Hansen, som er stedfortredende avdelingsleder i LOs informasjonsavdeling.

LO gjorde det samme foran stortingsvalgene i 2005 og 2009. Kampanjen og LOs trøkk bidro i stor grad til at de rødgrønne greide å få flertall og vinne de to valgene.

- Skalkeskjul

Det har blant annet statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sagt ved flere anledninger.

Hansen legger ikke skjul på at deres kampanje påvirker politikken.

- De rødgrønnes arbeidslivspolitikk, er nesten en avskrift av våre hovedkrav. De er lydhøre overfor hva grasrota i arbeiderbevegelsen vil. På samme måte som det utfordrer høyresiden, sier Hansen.

- Alle vet at LO fortsatt vil ha en rødgrønn regjering: Er ikke denne kampanjen bare et forsøksvis nøytralt skalkeskjul for å bekjempe Høyre og Frp?

- Vi fremmer krav som er helt sentrale i utformingen av hvordan velferdsstaten skal utvikle seg i fremtiden. Hvordan partiene svarer på det, har hittil vist et viktig skille i norsk politikk, hvor noen prioriterer fellesløsninger og andre private.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks