Hovedinnhold

Kvinnelige LO-topper bekrefter dårlig behandling:

«Jern-Ellen» brast i gråt da hun snakket om Valla

FÅR MER KRITIKK: Både LOs 1.-sekretær Ellen Stensrud (lille bildet) og LO-sekretær Rita Lekang (ikke avbildet) sa til granskerne at de fra 2001 og i flere år er blitt utsatt for meget dårlig behandling av Gerd-Liv Valla. Foto: Paul Paiewonsky/Frode Hansen/VG
FÅR MER KRITIKK: Både LOs 1.-sekretær Ellen Stensrud (lille bildet) og LO-sekretær Rita Lekang (ikke avbildet) sa til granskerne at de fra 2001 og i flere år er blitt utsatt for meget dårlig behandling av Gerd-Liv Valla. Foto: Paul Paiewonsky/Frode Hansen/VG
I sine hemmelige vitneforklaringer til granskingsutvalget detonerte to kvinner i LOs toppledelse en ny bombe:

Denne saken handler om:

LOs 1.-sekretær Ellen Stensrud (53) og LO-sekretær Rita Lekang (49) sa til granskerne at de fra 2001 og i flere år er blitt utsatt for meget dårlig behandling av Valla.

Dette får VG bekreftet fra en lang rekke kilder med inngående kjennskap til LOs interne forhold.

Selv om Stensrud og Lekang i sine forklaringer hadde en sammenfallende fremstilling av hvordan Valla hadde behandlet dem, skilte de to kvinnene lag i sitt syn på Yssens handlemåte:

Mens Ellen Stensrud i sin forklaring kom med sterk kritikk av Yssen for å ha gått ut offentlig med sin historie og på den måten skadet LO, sa Rita Lekang han hun kjente seg igjen i de metodene som ble brukt mot Yssen.

LES MER OM LO-BRÅKET I DAGENS PAPIRUTGAVE AV VG!

Lekang skal også ha fortalt granskerne at hun selv følte seg så dårlig behandlet av Valla at hun i lengre perioder slet med omfattende søvnproblemer, vanskeligheter med å klare å spise, magevondt og svekket konsentrasjonsevne.

Stensrud på sin side skal ha omtalt det hele som en vond tid, men fastholdt at hun klarte å beholde sin selvfølelse og ikke hadde fått personlige problemer.

Svært tøff periode

DAGENS VG: Les mer om LO-bråket i dagens papirutgave av VG. Foto: Faksimile
DAGENS VG: Les mer om LO-bråket i dagens papirutgave av VG. Foto: Faksimile

Hun sa også at hun ikke var kjent med at Yssen mente seg mobbet og trakassert av Valla. Stensrud hevdet at hun følte det som et svik at Yssen ikke sa fra til henne om hvordan hun hadde det.

Stensrud ville ikke sammenligne sin egen situasjon med Yssens, da hun fikk spørsmål om dette fra granskerne.

Hun sa at hun ikke kjente til hvordan Yssen var blitt behandlet av Valla, og derfor ikke kunne sammenligne.

VG kjenner til at «Jern-Ellen» Stensrud brast i gråt da hun foran granskerne forklarte seg om sitt elendige forhold til Valla. Stensrud skal ha sagt at hun syntes det var vanskelig å snakke om hvordan hun opplevde perioden fra 2001 og fremover.

Ifølge Stensrud sa Valla rett ut allerede i 2001 hun ikke hadde tillit til Stensrud, at hun ikke hadde støttet hennes kandidatur som LO-sekretær og at hun beklaget at Stensrud var blitt valgt av kongressen til dette vervet.

Til Stensrud begrunnet Valla den gang sin mistillit med at Stensrud aldri gikk ut offentlig og sa at hun ikke var kandidat til vervet som LO-leder etter Yngve Hågensen. Hans etterfølger ble som kjent Valla selv.

Valla skal senere ha gjentatt flere ganger at hun ikke hadde tillit til Stensrud, samt fastslått at hun mente Stensrud gjorde en dårlig jobb. Stensrud beskrev hele perioden som svært tøff for henne.

Lekang skal ha forklart at hun opplevde Valla som truende når hun ble sint, og at hun stadig opplevde at hun ble utsatt for urimelig straff av Valla.

Holdt utenfor

Det har vært godt kjent internt i LO at Stensrud og Lekang ble holdt utenfor det gode Valla-selskap.

Det nye er at de for første gang har satt ord på det, slik de skal ha gjort overfor granskerne.

Stensrud skal ha blitt holdt utenfor viktige beslutninger, og ble ikke konsultert av Valla om noe av betydning.

I vitnemålene presiserte Stensrud og Lekang at forholdet til Valla har normalisert seg det siste året, ifølge VGs kilder, uten at noen av dem vet hva grunnen er.

Lekang skal ha gitt uttrykk for en svært direkte støtte til Yssen overfor granskerne. Hun sa at hun så det på Yssen at hun hadde det forferdelig.

Under et administrasjonsmøte 5. oktober 2005 tok Valla et kraftig oppgjør med Yssen i alles påhør. Foran andre i LO-ledelsen og avdelingslederne brast Yssen i gråt.

Til granskerne sa Lekang at hun var vitne til dette, og at hun reagerte sterkt på behandlingen av Yssen.

Hun skal ha sagt at hele Vallas hensikt var å ydmyke Yssen foran de andre avdelingslederne i dette møtet. Lekang sa også at Valla fortsatte å skjelle ut Yssen til tross for at hun måtte se at Yssen satt og gråt.

Lekang fortalte videre at hun etter dette oppsøkte Yssen på hennes kontor for å gi trøst og vise støtte.

Uvanlig kontrollerende

Vitnemålene fra Stensrud og Lekang ble avgitt bak lukkede dører hos advokatfirmaet Wiersholm, Mellbye & Beck på forskjellige tidspunkter tidlig i forrige uke.

I flere dager har det gått hardnakkede rykter i LOs høyborg, Folkets Hus, og i flere av forbundene, om at noen av de øverste tillitsvalgte i LO hadde gått kraftig ut mot Vallas lederstil i sine vitnemål.

Etter det VG forstår skal en rekke personer i LO være orientert om den siste utviklingen i saken. Blant andre kjenner Valla, hennes advokat Håkon Bleken og hennes nærmeste medarbeidere i LO, til innholdet i Stensrud og Lekangs vitnemål.

Stensrud og Lekang er valgt inn i LOs ledelse på åtte personer av LO-kongressen.

Ettersom Stensrud og Lekang er tillitsvalgte, har de en vesentlig høyere formell posisjon i LO enn Yssen, som var ansatt.

Både Stensrud og Lekang skal ha forklart at de oppfattet Valla som uvanlig kontrollerende som sjef.

Ellen Stensrud er ingen hvem som helst i LO. På 1980-tallet ble hun som første kvinne valgt til leder for mannsbastionen Oslo Jern og Metallarbeiderforbund.

Det var måten hun utøvde dette vervet på som ga henne kallenavnet «Jern-Ellen», som i sin tur gjorde henne til en av Norges mest kjente fagforeningsledere.

Gjennom 1990-tallet ble hun av mange nevnt som en mulig ny LO-leder etter Yngve Hågensen, men Stensrud stilte aldri opp mot Gerd-Liv Valla da Hågensen gikk av i 2001.

Da Valla ble valgt til leder i 2001, hadde Stensrud vært ansatt som informasjonssjef i LO fra 1994 til 2001.

Valla hadde vært 1. nestleder i LO fra 1997, og skal ha oppfattet Stensrud som lojal først og fremst mot den daværende lederen, Yngve Hågensen.

VG snakket for halvannet år siden med en rekke kilder som bekreftet at det var et elendig samarbeidsforhold mellom Valla og Stensrud.

Flere av kildene hadde dette direkte fra Stensrud selv. Stensrud skal da ha uttrykt dyp frustrasjon over hvordan Valla behandlet henne.

Innad i LO og i Aps sentrale miljø var det anstrengte forholdet mellom Valla og Stensrud en offentlig hemmelighet.

Full isfront

I 2001 ble Stensrud valgt til LO-sekretær av kongressen. Men til tross for at «Jern-Ellen» var nærmest usynlig både innad i LO og i offentligheten i fire år, ble hun forfremmet til 1.-sekretær av kongressen i 2005.

Men først for om lag et år siden, fem år etter at hun ble valgt, ble Stensrud for første gang tatt inn i varmen.

Rita Lekang ble valgt til LO-sekretær i 1997. I motsetning til Ellen Stensrud var Lekang kjent som en sterk støttespiller for Valla.

Men som LO-leder signaliserte Valla tidlig at hun hadde liten sans for Lekang.

Forholdet utviklet seg paradoksalt nok fra dårlig til full isfront da Rita Lekang på et internt møte sa at hun støttet en annen kandidat enn nettopp Ingunn Yssen som ny Internasjonal sekretær.

Valla fremmet Yssens kandidatur sterkt, og sa rett ut at hun opplevde Lekangs ønske om en annen person i stillingen som en illojal handling mot Valla.

Foran LO-kongressen i 2005 hang Lekangs gjenvalg lenge i en tynn tråd, ifølge flere presseoppslag. Gerd-Liv Valla skal selv ha vært klar på at hun ikke ønsket Lekang som fortsatt LO-sekretær.

Men på kongressen ble Lekang likevel gjenvalgt.

- Jeg har ingen kommentar, og kan ikke bekrefte noe av dette, sier advokaten til Gerd-Liv Valla, Håkon Bleken, til VG.

Gerd-Liv Valla er sykmeldt og i utlandet, og var i går ikke tilgjengelig for kommentar.

Hverken Ellen Stensrud eller Rita Lekang vil kommentere saken overfor VG.

Ingunn Yssen og hennes advokat Ingeborg Moen Borgerud avslo i går å kommentere VGs opplysninger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks