Hovedinnhold

Angrep Kolbergs hemmelige forklaring

Etter at partisekretær Martin Kolberg hadde avgitt sin hemmelige vitneforklaring, skal Gerd-Liv Valla ha gått til et dramatisk angrep på Ap-toppen.

Denne saken handler om:

Av EIRIK MOSVEEN, BJØRN HAUGAN, PÅL K. ERTZAAS, MARIANNE JOHANSEN

BRÅK I ROSENES LEIR: Martin Kolberg, som forklarte seg for granskerne mens Gerd-Liv Valla hørte på, her fotografert sammen med LO-lederen på Gardermoen i 2002, i forbindelse med Ap-bråket omkring daværende partileder Thorbjørn Jagland. Foto: HARALD HENDEN.
BRÅK I ROSENES LEIR: Martin Kolberg, som forklarte seg for granskerne mens Gerd-Liv Valla hørte på, her fotografert sammen med LO-lederen på Gardermoen i 2002, i forbindelse med Ap-bråket omkring daværende partileder Thorbjørn Jagland. Foto: HARALD HENDEN.

Da Kolberg forlot granskingsutvalgets høringsrom, fikk LO-lederen ordet.

Etter det VG erfarer skal Valla ha bedt granskerne være klar over at Kolberg kunne ha politiske motiver for sine uttalelser.

Valla skal ha pekt på at Kolberg kunne ha interesse av å omtale Valla ufordelaktig som en følge av ulike saker der det hadde vært uenighet mellom Ap og LO.

Faksimile VG 08/03 2007.
Faksimile VG 08/03 2007.

Dette bekreftes overfor VG av kilder som kjenner innholdet i Kolbergs forklaring.

Høflig

Verken i Vallas eller Yssens leir ble Kolbergs vitnemål oppfattet som støtte til Valla.

Kolberg skal ha vært både høflig og imøtekommende overfor Valla. Han skal også ha fortalt at Valla hadde uttrykt fortvilelse over den vanskelige situasjonen som hadde oppstått i forhold til Yssen.

I Yssens oppsigelsesbrev omtaler den tidligere internasjonale sekretæren i LO en episode der Kolberg spiller en rolle:

«Hun har æreskjelt meg for alt fra manglende papirer og feil flyseter. Hun har stått på flyplassen i Helsingfors og skreket at jeg er ubrukelig som ikke engang kan bestille riktige flybilletter... Det alvorligste er likevel at Valla mener at hun har rett til skjelle ut noen på denne måten, uansett tittel eller funksjon.

I Helsingfors var det mange som overvar episoden, og Martin Kolberg byttet på min oppfordring billett med henne, uten at jeg tror at Valla fant det unaturlig», skrev Yssen.

Til dette skal Kolberg ha sagt at han på flyplassen merket seg at det var en betydelig uro. Han skal ha sagt til granskerne at han var helt sikker på to ting:

At Gerd-Liv Valla kom til Martin Kolberg i innsjekkingen og uttrykte en betydelig irritasjon over situasjonen med flybilletter, og at Valla la ansvaret for dette på Yssen.

Skjelven

Og at han deretter skal ha sett at Valla og Yssen snakket sammen, men at han ikke hørte hva som ble sagt. Deretter skal Yssen ha kommet til Kolberg. Da skal Yssen ha virket svært preget, stresset og helt skjelven, og spurt Kolberg om han ville bytte sete med Valla.

Sentrale kilder i LO sier til VG at de er svært fornøyd med at Kolberg sa at han ikke hørte at Valla skjelte ut Yssen.

Kolberg skal i sin vitneforklaring ikke ha gått god for Vallas fremstilling av flere viktige temaer i konflikten:

Dagen etter at Yssen sto frem med anklagene mot Valla i VG 11. januar, offentliggjorde Valla det senere kontroversielle notatet om forholdet til den tidligere internasjonale sekretæren.

Notatet, som flere mener inneholdt sensitive personopplysninger, var ment å sannsynliggjøre at Yssens påstander om mobbing og trakassering i tre og et halvt år var «uten rot i virkeligheten».

Tre ganger i notatet skriver Valla at det aldri har vært noen konflikt mellom henne og Yssen: «Jeg kjenner heller ikke til noen konflikt mellom oss, jf. avisoppslag». «At det nå kommer påstander om konflikt mellom oss som årsak til hennes sykemelding, er uforståelig.» «Det er faktisk med stor undring jeg leser og hører at vi skulle ha en konflikt. Jeg er rystet og trist over at hun opptrer slik at LO som organisasjon rammes på en slik måte».

Kjente til

Overfor granskerne skal Kolberg ha forklart at han hadde kjent til at det var en konflikt mellom de to. Det kunne det «ikke være noen tvil om», skal han ha sagt.

Men på direkte spørsmål om Kolberg visste at Valla kjente til noen konflikt mellom henne selv og Yssen, skal Kolberg ha svart at Valla i alle fall burde visst om det.

Valla legger i sitt notat avgjørende vekt på at hennes forhold til Yssen har vært godt, og tilliten stor.

Som dokumentasjon for dette skriver Valla blant annet at hun faktisk foreslo Yssen som regjeringsmedlem i den rødgrønne regjeringen.

Ansvar

«Ved regjeringsdannelsen etter valget i 2005, spilte jeg inn Ingunn Yssens navn blant flere. Hun ble ikke valgt ut til en slik jobb, men hun uttrykte stor glede over at jeg hadde anbefalt henne».

Granskerne spurte Martin Kolberg om det var riktig at Valla hadde anbefalt Yssen.

Til dette svarte Kolberg:

- Hvis Gerd-Liv sier det, er det sikkert riktig.

Granskerne skal så ha fulgt opp med å spørre Kolberg om han hadde vært sentral i arbeidet med å motta innspill til statsråder.

Kolberg skal ha opplyst at han fulgte dette arbeidet på alle nivåer, og at han hadde et slags organisatorisk ansvar i partiet for dette.

Igjen spurte granskerne om Valla hadde foreslått Yssen eller ikke. Kolberg skal ha svart at han ikke kunne erindre noe slikt, men gjentok at det Valla sa sikkert var riktig.

Dette svaret skal ha irritert sentrale folk i LO, fordi de mener det er flere personer som kan bekrefte at Valla aktivt spilte inn Yssens navn.

Kolberg skal overfor granskingskommisjonen uoppfordret ha lagt til at Yssen uansett hadde stått på listen over de mest aktuelle kandidatene ved hver av de siste regjeringsdannelsene til Ap.

Antydet

Kolberg skal ha vektlagt at dette skyldtes Yssens kvalifikasjoner - både personlig og politisk, og ga Yssen en usedvanlig god attest:

Svært robust, sterk og takler press.

Men Valla sto på sitt i forhold til regjeringsdannelsen.

Da Kolberg hadde forlatt høringsrommet, skal hun ha sagt rett ut at Kolberg i høringen hadde syntes det var for tøft å si sannheten - nemlig at han selv var negativ til Yssen i regjering.

Overfor granskerne skal Valla også ha antydet at det kunne være en annen grunn til at Yssen ikke var blitt statsråd eller statssekretær:

Grunnen var Yssens skuffelse over ikke å bli statsråd da Jens Stoltenberg utnevnte sin regjering i 2001. Yssen skal ha skjelt ut Stoltenberg for dette, påsto Valla.

LOs informasjonssjef Jenny Ann Hammerø sier de ikke vil kommentere hva som er sagt i utvalget. - Vi ønsker ikke å kommentere saken før utvalget har levert sin innstilling.

Vi beklager igjen at VG støtter seg på anonyme kilder og kan ikke kommentere hva som angivelig er sagt til granskerne, sier hun.

Hverken Martin Kolberg eller Ingunn Yssen har ønsket å kommentere saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks