Hovedinnhold

- Lite kroppspress blant mannlige modeller

AVVISER KROPPSPRESS: Julie Voldberg (H) advarer mot et umulig mannlig skjønnhetsideal etter å ha deltatt på åpningen av Oslo Fashion Week. Modell Arnulf Refsnes (t.h.) tror ikke det er mye kroppspress blant menn i motebransjen.Foto: SCANPIX/SIV SEGLEM/TORE KRISTIANSEN
AVVISER KROPPSPRESS: Julie Voldberg (H) advarer mot et umulig mannlig skjønnhetsideal etter å ha deltatt på åpningen av Oslo Fashion Week. Modell Arnulf Refsnes (t.h.) tror ikke det er mye kroppspress blant menn i motebransjen.Foto: SCANPIX/SIV SEGLEM/TORE KRISTIANSEN
(VG Nett) Den norske herremodellen Arnulf Refsnes avviser at mannlige modeller presses til å slanke seg.

Han er dermed uenig med Høyres Julie Brodtkorb Voldberg. Hun uttalte i forbindelse med åpningsshowet av Oslo Fashion Week at over halvparten av de mannlige modellene så sykelig tynne ut, og at det mannlige skjønnhetsidealet er umulig å leve opp til.
Høyre-kvinnen får i dagens VG støtte av profilerte kvinner som Inger Lise Rypdal, Inger Lise Hansen, Kristin Spitznogle, Jenny Jensen, Anne Marie Ottersen og Trine Grung.

- Dette er en trist tendens, vi er litt ute å kjøre. Mannsidealet skal ose litt av mannfolk, ikke være pinglete og usunt, sier artisten Rypdal.

- Menn må ha litt kjøtt på bena, ikke bare fordi de som er så magre at ser ut som kleshengere ikke er noe fint, men først og fremst fordi det ikke er sunt, sier Jensen.

Les også:- Sykelig tynne guttemodeller

Refsnes, som en av Norges mest kjente mannlige modeller, hevder imidlertid at han aldri har følt seg presset til å bli slankere.

- Jeg tror ikke det er mye kroppspress blant mannlige modeller. De mannlige modellene er nærme det som er normalen, og skal helst se veltrente og sunne ut, sier han til VG Nett.

Refsnes som i dag jobber som aksjemegler, forteller at han gjennom modellkarrieren tvert imot savnet flere tilbakemeldinger på kropp og utseende.

- Alle virket livredde for å si noe som virket galt eller sårende. Jeg synes jeg fikk for lite tilbakemeldinger fra både modellbyråene og fotografene, sier den tidligere modellen.

- Verre for jentene

Refsnes har gjort oppdrag for store motehus som Giorgio Armani, Ralph Lauren, Versace, Gianfranco Ferre og Calvin Klein. Han hevder at han aldri gikk glipp av jobber fordi han var for stor, men ved flere anledninger fikk tilbakemeldinger om at han var for tynn.

- Det er vanskelig å spise og trene mye når man er ute og reiser. Når jeg er hjemme og lever et mer normalt liv er det ikke noe problem, men da jeg bodde på hoteller gikk jeg ned i vekt og mistet flere store jobber på grunn av det, sier han.

Refsnes tror imidlertid at kroppspresset er vesentlig større blant kvinnelige modeller.

- Jenteidealet er fjernere fra slik jenter flest ser ut, derfor har jeg inntrykk av at jenter opplever mer press. Guttene gjør stort sett som de vil, sier han.

- Mobbing

Leder for modellbyrået Heartbreak/Pholk, Jonas Mangerud, er enig med Refsnes i at kroppspresset er større blant kvinnelige enn mannlige modeller.

- Det er det definitivt. Jeg mener at dette er mobbing fra Voldberg. Hun vet ingenting om dette, ser en visning og har veldig sterke meninger. Det er provoserende at hun går til dette skrittet, sier han.

VG Nett-leser:
Det er vel ikke så bra når politikerne går ut og legitimerer hetsingen av spinkle gutter/jenter.
Diskuter saken her!

Flere av modellene under tirsdagens visning er i stallen til Mangerud, og han forsikrer at de spiser normalt.

- Det er overhode ingen som presser dem til å slanke seg. Grunnen til at en del av dem er tynne er at de er 18-20 år. Da er man ganske smal, sier han.

- Må slanke seg

Moteredaktør John Ødegård Jensen i FHM tror at spiseforstyrrelser først og fremst er et problem blant kvinnelige modeller. Men han gir Julie Voldberg rett i at slankepresset guttene opplever nærmer seg det jentene led under tidligere.

- Gutter i dag skal være kjempeslanke. I aldersgruppen sytten til noen og tjue er det idealet. Og skal man komme dit må man rett og slett slanke seg, sier han.

Den tidligere «Homsepatruljen»-kjendisen mener at gutteidealet foreløpig ikke kan betegnes som sykelig, men advarer mot en trend som går i feil retning.

- Vi må være bevisst dette og sette inn de samme tiltakene som man har gjort med jentene, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks