Hovedinnhold

Listhaug om Faten-hets: Hun er først og fremst en jente

<p>SVARER: Sylivi Listhaug kommenterer hijab-saken på egen Facebookside. </p>

SVARER: Sylivi Listhaug kommenterer hijab-saken på egen Facebookside. 

Foto: Hallgeir Vågenes, VG
Integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier det er uakseptabelt å trakassere jenter som bruker hijab, men fastholder at plagget er «kvinneundertrykkende».

Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen har etterlyst Frp-statsrådens stemme i debatten rundt det usendte NRK-programmet «Faten tar valget».

– Skulle Listhaug gå ut mot haterne og forsvare NRK og Faten Mahdi al-Hussaini i denne saken, vil hun ha markert en kjærkommen grense i integreringsdebatten, skriver Eilertsen i en kommentar i avisen tirsdag.

Tirsdag valgte Listhaug å svare på utfordringen fra Eilertsen i en post på Facebook.

– Det er ikke akseptabelt at unge jenter får hatmeldinger og blir trakassert for å ha på hijab. Uansett hva hun har på hodet, eller hvilke uttalelser hun har kommet med før, er Faten først og fremst en jente, skriver Listhaug.

<p>PROGRAMLEDER: NRK fikk mange klager for at Faten Mehdi Al-Hussaini får ha hijab som programleder.</p>

PROGRAMLEDER: NRK fikk mange klager for at Faten Mehdi Al-Hussaini får ha hijab som programleder.

Foto: Janne Møller-hansen, VG

I innlegget er hun imidlertid nøye med å understreke at hun er imot barnehijab, nikab og burka. Plaggene som hun beskriver som kvinneundertrykkene, mener Listhaug bør forbys.

– Jeg forstår at folk reagerer på at et nyhetsanker hos NRK blir nektet å bruke kors, mens man lar en programleder bruke hijab, tilføyer hun.

Fikk du med deg? Ombudet støtter NRK i hijab-saken

Mange klager

Kringkastingsrådet har mottatt rekordmange klager på det usendte programmet, der programlederen altså bruker hijab, slik hun også gjør til daglig.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har beskrevet tonen i flere av henvendelsene som hatefull og fordomsfull. Han mener saken ikke kan sammenlignes med den fra 2013, da programleder Liv Kristin Sælmann ikke fikk bære et korssmykke rundt halsen i NRKs nyhetssendinger.

– Dette er noe helt annet, her skal vi fortelle historien om en ung, norsk, muslimsk jente som skal gjøre seg opp en mening for å delta i stortingsvalget, sier Eriksen.

– Uredd stemme

Listhaug er ikke eneste statsråd til å engasjere seg i saken. Også arbeidsminister Anniken Hauglie (H) postet et innlegg på Facebook tirsdag.

– Hun er en ung, tydelig, uredd stemme vi bør heie fram, ikke true til taushet. Jeg ser fram til programmet, skriver hun.

– Jeg er lite begeistret – for å si det forsiktig – for barnehijab og heldekkende hodeplagg. Men skaut er ikke så fremmed i norsk kultur og den kristne kulturkrets, framholder Hauglie i debattråden under innlegget.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks