Hovedinnhold

Linstad: - En medalje er ikke det største man drømmer om

Utsetter tildeling av Kongens fortjenstmedalje på ubestemt tid

GRØNLAND (VG Nett) Trond Ali Linstad sto klar til feiring sammen med Urtehagen barnehage da han fikk vite at Slottet har utsatt medaljetildelingen på ubestemt tid.

Dermed ble det ingen feiring på de mange barna og voksne som hadde møtt opp i den muslimske barnehagen på Grønland i Oslo tirsdag ettermiddag.

- Slottet ønsket en samtale for å klargjøre opp mot hva de tidligere har bestemt. Vi avtalte at jeg skal komme dit på mandag, og da skal vi snakke mer om Urtehagen og arbeidet vi gjør. Så får vi se hva de bestemmer seg for, sier Trond Ali Linstad til VG.

Bakgrunn: Omstridt utdeling av Kongens fortjenstmedalje avlyst

Flere avlysninger

Egentlig skulle Linstad fått Kongens fortjenstmedalje i sølv på et arrangement på Nationaltheatret, etter at ordfører Fabian Stang sa nei til å dele ut utmerkelsen. Dermed var det klart for at karakteren politimester Bastian skulle dele ut medaljen under oppsetningen av Kardemomme by.

Men heller ikke det ble noe av: ledelsen på Nationaltheatret valgte å avlyse av hensyn til sikkerheten.

Dermed ble arrangementet flyttet til Urtehagen skole, hvor Linstad tirsdag ettermiddag møtte pressen kledd i bunad og klar for feiring - som nå er utsatt på ubestemt tid.

- Jeg har snakket med Linstad og sagt at vi synes saken er komplisert. Slottet har bedt om å få litt mer tid til å vurdere den. Vi vil gjerne snakke med Linstad og har avtalt å møtes mandag, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til VG Nett.

Les videre under bildet...

SKULLE FÅ MEDALJE: Linstad møtte opp med flere barn fra Urtehagen barnehage, men så viste det seg at overrekkelsen ble utsatt. Foto: ANDREAS ARNSETH
SKULLE FÅ MEDALJE: Linstad møtte opp med flere barn fra Urtehagen barnehage, men så viste det seg at overrekkelsen ble utsatt. Foto: ANDREAS ARNSETH


«Lettvinte konklusjoner»

Bakgrunnen for oppstyret om prisutdelingen er blant annet Linstads skarpe uttalelser om jøder, støtte til Iran og motstand mot homofili.

«Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har, innen aviser og andre medier, i mange politiske organer, og ved kontakter og nettverk som finnes til der hvor beslutninger fattes», skrev han på nettstedet sitt, Koranen.no, i 2010.

Linstad har liten forståelse for oppstusset rundt uttalelsene hans, og mener folk trekker for «lettvinte konklusjoner». Han mener folk må gå dypere inn i det han står for.

- Det kan i og for seg være interessant å diskutere, men det synes jeg vi legger til side for denne dagen. Nå var planen lagt, og det var en oppmerksomhet om et spennende flekulturelt samarbeid. Jeg synes fokus bør være der, sier han.

Han avviser overfor VG at han mener det er grunn til å være kritisk til jøder som folkegruppe. Han sier også det gjerne kan jobbe homofile i barnehagene hans.

- Det kan godt hende det gjør det, jeg vet ikke jeg! Jeg spør ikke, sier han.

Linstad vil ikke kommentere om han tror Slottet nå vurderer å trekke tildelingen, men sier det ikke betyr all verden for ham.

- En medalje, selv fra Kongen, er ikke det viktigste man drømmer om her i livet, selv om vi setter stor pris på oppmerksomheten, og veldig gjerne vil motta den, sier han.

- Helt sikker på at han får den

Linstad leder stiftelsen Urtehagen, som blant annet driver en videregående skole og flere barnehager. Stiftelsen drev tidligere landets eneste muslimske skole. Han har også drevet flere muslimske prosjekter i hovedstaden.

Det var rådgiver ved Urtehagen skole, Jan Akerjordet, som foreslo Linstad til utmerkelsen for dette arbeidet. Han møtte også pressen på skolen tirsdag, bærende på den nå omstridte medaljen i en forseglet konvolutt i en fargeglad handlepose.

- Jeg er helt sikker på at han fortjener den og kommer til å få Kongens fortjenstemedalje, sier han til VG.

Les videre under bildet...

RÅDGIVER: I kjelleren på Urtehagen Friskole har pressen samlet seg for å få en kommentar av rådgiver ved Friskolen, Jan Akerjordet. Foto: ANETTE KARLSEN, NTB SCANPIX
RÅDGIVER: I kjelleren på Urtehagen Friskole har pressen samlet seg for å få en kommentar av rådgiver ved Friskolen, Jan Akerjordet. Foto: ANETTE KARLSEN, NTB SCANPIX


- Kritikerne forstår ikke begrunnelsen

Akerjordet mener kritikerne ikke forstår bakgrunnen og begrunnelsen for tildelingen, og hevder den ikke har noe med Linstads politiske standpunkter å gjøre.

VGTV: Se intervju med Akerjordet her

- Han får denne prisen ene og alene for det store arbeidet han har gjort gjennom Urtehagen-systemet, spesielt for innvandrergrupper i Oslo, sier han til VG Nett.

Linstad selv sa dette om tildelingen:

- Jeg får prisen for veldefinerte oppgaver med Urtehagen, og ser gjerne at man fokuserer på det. Jeg er også et oppegående og tenkende vesen ved siden av oppgavene mine, og det er der denne diskusjonene kommer inn. Jeg har vært frivillig lege i Midtøsten, og har sett hva koloniseringen til Israel innebærer, sa han.Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks