Hovedinnhold

Metlid hardt ut mot kultur for lederansettelser i politiet

<p>IKKE FORNØYD: Leder for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, mener ansettelsesprosesser kan ha skylden for at det er for få kvinnelige politiledere.</p>

IKKE FORNØYD: Leder for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, mener ansettelsesprosesser kan ha skylden for at det er for få kvinnelige politiledere.

Foto: Frode Hansen, VG
Bare tre av ti politiledere er kvinner.  – Er alle ansettelsesprosesser reelle? spør politileder Grete Lien Metlid.

Denne saken handler om:

Mindre enn hver femte politimester i Norge er kvinne, viste statistikk i 2015. Syv av ti politiledere er menn.

– Rammene i politiet er skapt av mann for menn. Det er ikke lagt til rette for at kvinner skal få de samme mulighetene. Det er en illusjon at det er likestilling. Mulighetene er der på papiret, men i praksis blir kvinner diskriminert, sa Nasim Karim, leder i likestilling- og mangfoldsutvalget i Politiets Fellesforbund, til Dagbladet torsdag.

Nå får hun støtte av Leder for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid.

«Skal vi få de beste søkerne og lederne – også kvinner – så må vi ha reelle prosesser og ikke stolleken blant noen få», skriver hun på Twitter.

Les også: Så (lite) likestilte er norske kvinner

– Unngår å søke

– Skal man få de beste ansatte, må man i alle fall ha åpne prosesser. Vi trenger en kultur der man søker på stillinger, uten at man nødvendigvis har blitt pekt på eller oppfordret. Det er et problem at det er få søkere til lederstillinger generelt, og i alle fall for få kvinnelige søkere med politioperativ bakgrunn. Det argumenteres for å få flere kvinner på politiskolen, og det er jeg enig i, men det blir litt for enkelt. Det har vært kvinner der i lang tid, og er ikke en løsning på problemet alene, sier Metlid til VG.

Hun mener at deler problemet kan ligge i ansettelsesprosessene.

– Er alle prosessene reelle? Resultatene kan man nesten forutsi på forhånd. Jeg tror, både kvinner og menn, unngår å søke på stillinger fordi de tror det er bestemt på forhånd hvem som skal ha jobben. Da er det grunn til å stille spørsmål, sier hun.

Én kvinne søkte på stillingen som avdelingsdirektør for politiberedskap og krisehåndtering i Politidirektoratet. Lørdag 5. februar, en uke etter hun var på jobbintervju, trakk hun søknaden sin etter en telefon fra direktoratet, kunne Politiforum avsløre torsdag.

Etter det Politiforum erfarer fra flere kilder, skal grunnen være at en annen var tiltenkt jobben. Politidirektoratet har sagt at de overhodet ikke kjenner seg igjen i dette.

Les også:- Kvinner med hijab er ikke egnet til å bli politi

Politidirektoratet: Ikke fornøyd

– Kvinner tar mammapermisjon, og går glipp av kurs og erfaring som er viktig for karrieren. Noe som igjen fører til at kvinner blir forbigått. Vi ønsker at samfunnet skal bruke ressursene som er tilgjengelig. Det gjør ikke politiet når kvinner blir stengt ute, sa Nasim Karim i Politiets Fellesforbund til Dagbladet torsdag.

VG har vært i kontakt med Politidirektoratet, og de ber VG publisere samme kommentar som de ga til Dagbladet da.

– Vi er ikke fornøyd med andel kvinnelige ledere i etaten og har derfor jobbet med ulike tiltak over tid som gradvis ser ut til å gi resultater. I forbindelse med Nærpolitireformen hadde vi en målsetting om at 40 prosent av de nyrekrutterte politimesterne skulle være kvinner, noe vi oppnådde, sier HR-direktør i Politidirektoratet, Karin Aslaksen.

Hun fortsetter:

– Målet er å fortsette å øke andelen kvinnelige ledere i politiet, og dette jobber vi systematisk for å få til. Blant annet jobber vi for å rekruttere en større andel kvinner til Politihøgskolen, vi vurderer et utviklingsprogram for kvinnelige ledere og vi profesjonaliserer rekrutterings prosessene våre. Og vi er mer aktive med å motivere kvinnelige lederkandidater. Samtidig jobber vi med å utvikle en felles forståelse blant alle ansatte i etaten for verdien av økt mangfold med henhold til kjønn, etnisitet og erfaringsbakgrunn for å skape trygghet og tillit i befolkningen.

Tidligere politikvinne: Skuffet

Guro Angell Gimse, politiker for Høyre og tidligere politikvinne, er også enig at noe må gjøres.

«Andelen av kvinner som er ledere i politiet er urovekkende lav. Som tidligere ansatt politikvinne gjennom mange år, er jeg skuffet. Knappe tre av ti politiledere er kvinner! Jeg vet at det finnes mange dyktige kvinnelige lederemner i politinorge. Ledere og ansettelsesråd må rett og slett begynne å ansette disse kvinnene. Nå når politireformen likevel rokerer på ansatte, er tiden inne.», skriver hun i en kommentar hos Politiforum.

Hun skriver også at det finnes belegg for å si at menn i ansettelsesprosesser gjerne velger personer som er lik seg selv: «Menn ansetter altså menn, og ikke nok med det; kvinner ansetter også menn. Dette blir nok et hinder for at kvinner velges til lederjobbene i politiet.»

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks