Hovedinnhold

Les de utrolige historiene fra Vidmes 32 år som lensmann

** Stoppet tyv med babycalling - to ganger
** Laget egendesignet spikermatte
** Gjorde Olav Thon til Flå-fan i trafikkontroll

UTRADISJONELL: Lensmann Geir Vidme har gjennom 32 år markert seg som en annerledes politimann. I 2000 hadde han landets beste oppklaringsprosent. Foto: Scanpix og faksmile av VG 11. september 2000.
UTRADISJONELL: Lensmann Geir Vidme har gjennom 32 år markert seg som en annerledes politimann. I 2000 hadde han landets beste oppklaringsprosent. Foto: Scanpix og faksmile av VG 11. september 2000.
(VG Nett) Geir Vidme har markert seg som en kreativ og effektiv lensmann i Flå.

- Vidme har hjulpet bygda i 32 år og bidratt til den utviklingen Flå ser nå. Han er en fantastisk politimann, sier milliardær og Hallingdøl Olav Thon til VG Nett.

Han har de siste årene investert store summer i blant annet en Bjørnepark og et kjøpesenter i kommunen. Delvis på grunn av den uvanlig effektive lensmannen Geir Vidme.

FORNØYD MED LENSMANNEN: Ordfører Tor Egil Buøen støtter Geir Vidme. Her er han med Olav Thon under åpningen av eiendomskongens nye kjøpesenter på Flå i 2010. FOTO: Nils Bjåland / VG
FORNØYD MED LENSMANNEN: Ordfører Tor Egil Buøen støtter Geir Vidme. Her er han med Olav Thon under åpningen av eiendomskongens nye kjøpesenter på Flå i 2010. FOTO: Nils Bjåland / VG

- Jeg møtte ham første gang da han stoppet meg i en trafikkontroll i kommunen. «Jeg synes det gikk litt vel fort der» sa han, og jeg tenkte at nå ble det bot. Men han bare formante meg om å kjøre forsiktig. Han tenker på alle, sier han.

Driver lensmannskontoret med kona

Vidme har vært lensmann i Flå, som har i overkant av 1000 innbyggere, siden desember i 1980. Han er den eneste heltidsansatte på kontoret.

Kona hans har hatt en 50 prosents kontorstilling, som det siste året har blitt økt til 80 prosent.

I september 2000 hyllet VG radarparet som «lovens lengste arm». Da var oppklaringsprosenten til Vidme på 95 prosent. Best i landet.

- For all del, fremstill meg ikke som best i klassen. Jeg vil tone dette ned. Det er tilfeldigheter, og hell med meldinger, pågripelser og utrykning som er bakgrunnen, sa lensmannen til VG den gang.

Det er ordføreren i kommunen, Tor Erling Buøen, uenig i:

- Vi føler vi har fått Norges mest kreative lensmann. Om alarmen går på butikken, og politiet skal bruke halvannen time hit fra Geilo - så er det like greit at de ikke kommer. Geir Vidme er der på tre minutter, sier han

Stoppet tyver med babycalling

Kreativiteten viste seg da Flå ble plaget av flere frekke innbrudd i de samme butikkene. Tyvene koblet ut alarmen, som de fikk stadig bedre kjennskap til for hvert innbrudd. Men lensmannen visste råd.

Han satte like godt inn sin private babycalling i butikken, og la seg til å sove med mottakeren hjemme hos seg selv. Når han hørte lyder kastet han seg i uniformen, raste ned til butikken og tok tyvene på fersken.

Dette lyktes ikke bare en, men to ganger i løpet av noen år.

KRONERULLING: Lensmann Geir Vidme og verkstedsleder Per-Arne Martinsen med den ene polske gjestearbeideren, Michael Czerwinski, som han samlet inn bil-penger til i 1998. Foto: Tore Berntsen
KRONERULLING: Lensmann Geir Vidme og verkstedsleder Per-Arne Martinsen med den ene polske gjestearbeideren, Michael Czerwinski, som han samlet inn bil-penger til i 1998. Foto: Tore Berntsen


Startet kronerulling for gjestearbeidere

Ved et annet tilfelle havarerte bilen til to polske gjestearbeider i Flå. Regningen kom på 16.000 kroner. Da dette ble kjent i bygda tok lensmannen resolutt grep.

Ifølge VGs opplysninger tok han blant annet kontakt med hallingdølen og eiendomskongen Olav Thon og fikk startet en kronerulling.

- Vi tok runden. Alle vi spurte svarte ja med en gang. Ingen måtte presses, fortalte Vidme den gang.

Olav Thon husker hendelsen godt:

- Kronerullingen er jo et eksempel på hvordan han er. Da ringte han meg og andre som han visste hadde for god råd til å si nei - og pressa oss til å betale. Det er typisk ham. Gjestearbeiderne endte opp med ny motor i bilen og alt var fryd og gammen, sier eiendomskongen og ler ved minnet.

Betalte bensin for mistenkte tyver

I 1993 skrev NTB om et annet tilfelle der Vidme våknet av mulig ugagn midt på natten. Ved bensinstasjonen i nærheten av huset hans sto en bil med dårlig eksosanlegg.

Lensmannen så tre ungdommer som han av forskjellige årsaker mistenkte for å ville stjele bensin. Han foretok en kort utrykning.

Guttene med bensintom bil skal ha blitt noe overrasket da lensmannen kom bort til dem og fylte opp bilen deres med bensin for 100 kroner med sitt eget kredittkort.

- Jeg tror det var den billigste løsningen både for bensinstasjonen og samfunnet, sa lensmannen til nyhetsbyrået.

Ved et annet tilfelle opplevde en hytteeier i bygda å få skyhøye telefonregninger, fordi en vellystig tyv brøt seg inn og ringte sextelefoner fra hyttetelefonen hans. Også da gikk lensmannen ut i mediene med et noe utradisjonelt budskap.

- De som har brutt seg inn i hytta kan spare seg flere slike turer. Det blir ikke mer sex der. Hytteeieren har nemlig sagt opp telefonabonnementet og fjernet fasttelefonen, sa han til VG da.

STOPPET AV VIDME: Ekslandslagsrytter Carl Erik Pedersen tråkket for harde livet for å slå rekorden mellom Bergen og Oslo i 2003. Det satte lensmannen en brå stopper for. Foto: Erik M. Aarethun
STOPPET AV VIDME: Ekslandslagsrytter Carl Erik Pedersen tråkket for harde livet for å slå rekorden mellom Bergen og Oslo i 2003. Det satte lensmannen en brå stopper for. Foto: Erik M. Aarethun


Fikk sykkelpresidenten «rasshøl»-dømt

Men Vidme har også opplevd å få noe mindre positive tilbakemeldinger gjennom ti-årene på lensmannskontoret. Da Norges sykkelforbund gikk stort ut og skulle sette rekord på strekningen mellom Oslo og Bergen gikk samtlige lensmenn på veien med på å la dem ha følgebiler og ta seg en del til rette.

Bortsett fra Geir Vidme. Han mente de skapte unødvendig trafikkfarlige situasjoner. Etter 36 mil ble hele følget vinket inn. Det påfølgende munnhuggeriet varte i en time, og rekordforsøket var over.

Daværende sykkelpresident Erik M. Aarethun skal i diskusjonens hete ha kalt Vidme «et jævla rasshøl». Det ble han dømt til å betale en bot på 6000 kroner for.

Aarethun nektet hardnakket for å ha brukt skjellsord om lensmannen, men har ikke lagt skjul på at han var irritert.

Lensmannen konstruerte også en egen spikermatte til å stoppe eventuelle kriminelle i bil med. Den kunne han lettere rulle ut alene, mens de vanlige mattene krevde to polititjenestemenn.

- Den fikk jeg ikke lov av Justisdepartementet å bruke. Jeg har heller ikke fått noen erstatning. Mattene politiet er utstyrt med, krever minst to mann på stedet en må varsle andre trafikanter, har lensmannen fortalt om mattene.

- Geir har blitt et symbol

Ordfører Buøen sier han ikke ville byttet de 32 årene med Vidme ved roret med noe.

- Vi har tenkt på at det blir tungt og rart den dagen Vidme skal pensjonere seg. Vi får aldri tilbake en lensmann som ham igjen. Det er mye snakk om politiet sin rolle nå, og jeg tenker at Geir burde være prototypen på hvordan de bør være. Hjelpsom, kreativ og på jobb absolutt hele døgnet rundt, sier han.

Vidme blir etterforsket av spesialenheten for politisaker etter at han i fritiden rykket ut til en privatadresse i Flå for å stoppe det et eldre ektepar sa var en aggresiv innbruddstyv.

Den mistenkte ble livstruende skadet under arrestasjonen. Han er ikke tidligere straffdømt og ble ikke siktet for noe etter skaden. Bistandsadvokaten sier han i etterkant har følt seg uthengt som kriminell.

Vidme sier selv at han måtte rykke ut, og at han følte situasjonen på stedet som truende.

Bakgrunn: Lensmann reddet ektepar på fritiden - kan bli siktet

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks