Hovedinnhold

- Lemper på politistudiekrav til innvandrere

RASER: Den erfarne politimannen Svein Engen fra Romerike politidistrikt er frustrert over slappe inntakskrav til politihøyskolen. Foto: Arkivfoto: Scanpix
RASER: Den erfarne politimannen Svein Engen fra Romerike politidistrikt er frustrert over slappe inntakskrav til politihøyskolen. Foto: Arkivfoto: Scanpix
(VG Nett) Til sammen 56 søkere fikk dispensasjon fra de særskilte opptakskravene til Politihøyskolen i fjor. Halvparten av disse hadde bakgrunn fra etniske minoriteter.

- Er det et krav, er det et krav, sier politioverbetjent Svein Engen ved Romerike politidistrikt til VG Nett. I et leserinnlegg i fagbladet Politiforum gir den erfarne politimannen uttrykk for frustrasjon over at mange kommer inn, uten å oppfylle strenge opptakskrav.

- I sin iver etter å oppfylle det politisk korrekte kravet om mange med innvandrerbakgrunn ansatt i politiet, har man begynt å lempe på kravene for å komme inn på politihøgskolen, skriver Engen, som også er styremedlem i Politiets Fellesforbund på Romerike.

Til sammen slapp 552 studenter gjennom nåløyet og fikk starte politiutdanningen. Av disse var det 56, litt flere enn ti prosent, som fikk unntak fra de spesielle opptaksprøvene, opplyser politihøyskolen til VG Nett.

UENIG: Hans Sverre Sjøvold, rektor ved Politihøgskolen. Foto: Scanpix
UENIG: Hans Sverre Sjøvold, rektor ved Politihøgskolen. Foto: Scanpix

- Mitt inntrykk er at det nå er viktigere å få uteksaminert velutdannede sosionomer og fremmedkulturelle og at det er lagt mindre vekt på det som er viktig, nemlig å få ut operative, kreative politifolk som har et fokus, nemlig å «fange tyven», skriver Engen i fagbladet.

Bakgrunn:Lavere krav til minoriteter på Politihøgskolen

Slapp opptrakskrav

Det er en egen opptaksnemd som åpner for unntak fra de generelle opptaksreglene, og har gitt dispensasjon til de 56 studentene. For å komme inn på politihøyskolen må søkerne ha karakteren 3 eller bedre i norsk skriftlig og bestå en rekke fysiske krav. Blant annet slapp tre med ikke-norsk bakgrunn gjennom med bare 2,5 i norsk, opplyser rektor Hans Sverre Sjøvold.

- Det som har skapt en del debatt er at det er hjemmel til å fravike kravet til karakter i norsk. Opptaksreglene er under stadig debatt og vi skal også ha en gjennomgang av reglene hos oss, sier rektoren ved Politihøyskolen til VG Nett.

- Stigmatisert

Rektoren viser til at søkere også kvoteres inn for å øke kvinneandelen eller andelen fra områder i Norge hvor man sliter med rekrutteringen til politiyrket, uten at dette får like mye oppmerksomhet.

- Det er en debatt vi selvfølgelig tar på alvor, men det jeg synes er det er litt synd hvordan disse studentene stadig blir stigmatisert.

- Senker kravene

Rektorens egne studenter er derimot enige med den erfarne ringreven fra Romerike politidistrikt.

- Vi er veldig skeptiske til at så mange skal komme inn, uten at de oppfyller kravene. Jeg er helt for at vi må få flere inn med minoritetsbakgrunn, men man gjør seg selv en bjørnetjeneste med å senke kravene, sier politistudenttillitsvalgt Morten Drægni.

Han mener det forteller om rekrutteringsproblemer, når ikke flere av de etniske minoritetene klarer å ta testene.

- Det har man vært åpne på lenge, at man har problemer med å rekruttere folk fra enkelte miljøer, sier Drægni, som selv har bakgrunn fra ledelsen i Sosialistisk Ungdom. Han mener manglende rekruttering kan skyldes at politiyrket har lav status i foreldrenes hjemland og at unge, flerkulturelle kan ha hatt negativ erfaring fra møtet med politifolk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks