Hovedinnhold

Lavere krav til minoriteter på Politihøgskolen

IKKE BEKYMRET: - Det viktigste er hvilket nivå de er på når de fullfører utdannelsen, sier rektor Hans Sverre Sjøvold ved Politihøgskolen. Foto: AFTENPOSTEN
IKKE BEKYMRET: - Det viktigste er hvilket nivå de er på når de fullfører utdannelsen, sier rektor Hans Sverre Sjøvold ved Politihøgskolen. Foto: AFTENPOSTEN
Studenter med innvandrerbakgrunn og dårlige norskkunnskaper har fått dispensasjon slik at de likevel kommer inn på Politihøgskolen.

For å få flere med innvandrerbakgrunn inn i politiet, har regjeringen åpnet for at Politihøgskolen kan gi dispensasjon fra kravet om karakteren 3 i norsk.

Dermed har politistudenter med karakteren 2 eller dårligere kommet inn. Da har du ifølge skoleverket «begrenset analytisk evne og begrenset forståelse» av norsk, skriver Aftenposten.

Advarer

I august kom 28 av 32 minoritetsstudenter inn på særskilte vilkår med henvisning til behovet for mangfold. Minst fire av dem tilfredsstilte ikke kravet til norsk. Nå advarer politifolk med innvandrerbakgrunn mot slappe norskkrav.

- Ved årets opptak har det uheldigvis vært tilfeller der søkere som ikke oppfylte de formelle kravene, er blitt vurdert og til slutt har kommet inn på Politihøgskolen, skriver politibetjent og minoritetsombud for politiet i Oslo, Navjot Kaur Sandhu, i et brev til justisminister Knut Storberget (Ap).

Les også:Storberget vil opprette ny innsatsstyrke

- Kravene til norskkunnskaper bør være absolutte. Det er bekymringsverdig at folk kvoteres inn, sier Sandhu, som selv har indisk bakgrunn.

Hun frykter et klasseskille innad i politiet dersom praksisen fortsetter.

- Vi vil bli behandlet likt, slik at ingen skal kunne si at vi kom inn i politiet på feilaktig grunnlag, sier Sandhu.

Avviser kritikken

Politihøgskolen avviser kritikken og viser til at hensikten er å sikre et representativt politi.

- Vi er veldig oppmerksom på at politifolk må beherske norsk. Det viktigste er hvilket nivå de er på når de fullfører utdannelsen, sier rektor Hans Sverre Sjøvold.

Les også:Minoritetspoliti mener Norge ikke er klar for politi-hijab

Men minoritetsgruppene er ikke de eneste som kommer inn på særskilte vilkår. I høst kom 15 inn fordi de var kvinner, 13 fordi de var fra distriktene og elleve fordi de hadde spesialkompetanse, for eksempel fagutdannelse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks