Hovedinnhold

Lars Monsen holdt flått-appell på Løvebakken

LØVEBAKKEN (VG Nett) Eventyreren har i ett år slitt med det han kaller «et smertehelvete». Fredag strammet han opp politikerne.

Fredag formiddag samlet et hundretall demonstranter seg foran Stortinget for å kreve mer fokus på flått-sykdommen borreliose.

Blant dem var programleder og profesjonell villmann Lars Monsen. Han holdt en appell om sykdommen, som han har slitt med i mer enn ett år.

Til de mange tilhørerne fortalte Monsen at han gikk til legen da han ble syk, men da legen fastslo at han ikke var syk på bakgrunn av en blodprøve, bestemte Monsen seg for å undersøke muligheten for at han var smittet av flått selv.

- Som å bli torturert i en krigssituasjon

Monsen tok kontakt med Norsk Borreliosesenter, som sendte en blodprøve til et senter i Tyskland. Her fant de spor av sykdommen.

- Jeg har vært gjennom et smertehelvete. Jeg har sett for meg at det er på linje med å bli torturert i en krigssituasjon. Så vondt er det, sa Monsen.

Monsen krever at norske myndigheter gjør en rekke tiltak for å bedre situasjonen for Borreliose-syke, blant annet ved å gjøre det mulig å teste seg.

- Det må også bli mulig å få langvarig behandling med penicillin. Og så må alvorlig syke, som ligger og lider, få rask hjelp, sa Monsen.

- Må sannsynligvis ut av landet

Han mener det er feil slik mange norske leger har hevdet, at det er farlig å bruke penicillin over lengre tid enn noen få uker.

- Det redder liv med langvarige penicillinkurer. Jeg har selv gått på det i ti måneder, og nå er 95 prosent av smertene borte. Men bilder av blodet mitt viser at jeg fortsatt er full av det (bakterien Borrelia, journ.anm.), sa Monsen.

Han mener det var Norsk Borreliosesenter som reddet ham.

KREVER: Boreliose og tidligere boreliosesyke møtte mannsterke opp for å demonstrere mot manglende satsing på forskning på sykdommen. Foto: Bjørn-Martin Nordby
KREVER: Boreliose og tidligere boreliosesyke møtte mannsterke opp for å demonstrere mot manglende satsing på forskning på sykdommen. Foto: Bjørn-Martin Nordby

- Nå må jeg kanskje gjøre jobben selv for å bli helt frisk. Det er ikke sikkert senteret kan hjelpe meg hele veien, så jeg må sannsynligvis ut av landet, sa Monsen.

Lars Monsen ønsket ikke å uttale seg om saken til VG etter at han hadde holdt appellen.

Tett på nett: Folkehelseinstituttet svarer deg om flått 

Den amerikanske villmarksmannen Jordan Fisher Smith holdt også en appell under demonstrasjonen. Han har selv blitt syk av flåttbitt og har tidligere medvirket i dokumentaren «Under Our Skin», som handler om flåttbittrammede.

- Smertehelvete

Det var i november i fjor at Lars Monsen fortalte at han hadde blitt alvorlig syk samme vår.

- Jeg våkner hver dag med følelsen av at jeg har gått tre mil. Bena oppleves som to stokker. Sånn var det i to måneder, så kom smertene. Jeg må kalle det et smertehelvete, sa han på TV-programmet «Lindmo»

Bakgrunn: Monsen alvorlig syk etter flåttbitt: - Et smertehelvete 

Etter flere legebesøk, mange tester og blodprøver var legene fortsatt ikke sikre på hva slags infeksjon Monsen led av.

Til slutt fikk han påvist flått-sykdommen borreliose hos en privat klinikk, og startet med en gang på en kraftig penicillin-kur.

Monsen fortalte at smertene har flyttet seg i kroppen, at han bare sov fire til fem timer hver natt og ikke har hatt krefter til å løfte armen for å slå av vekkerklokken.

I april i år skrev han på sin egen blogg at han fortsatt er syk, mer enn ett år etter de første symptomene.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks