Hovedinnhold

Lar seg ikke såre av kritikken

- Vi trodde pappa levde

LETTE: I høst bestemte Leif Bratein og Heidi Christie-Otnes seg for å finne faren. Foto: Espen Braata
LETTE: I høst bestemte Leif Bratein og Heidi Christie-Otnes seg for å finne faren. Foto: Espen Braata
(VG/VG Nett) Leif Bratein (47) og Heidi Christie-Otnes (46) tar seg ikke nær av kritikken som oppsto etter det ble kjent at faren deres lå død i to år i en leilighet i Oslo.

- Jeg er helt sjokkert
- Jeg skjønner det ikke. Han har en familie, har han ikke?

Slik reagerte flere eldre da NRK Dagsrevyen i går besøkte et seniorsenter i bydelen hvor mannen ble funnet død mandag kveld. Dette kunne aldri skjedd før i tiden, mener de.

- Jeg tror det har noe med tida å gjøre. Det er mindre kontakt med folk. Det er et umenneskelig miljø.

LES OGSÅ: Mann lå død i to år

Både Leif Bratein, Heidi Christie-Otnes og politiet tror det er faren som har ligget død i leiligheten i mer enn to år. De tar seg ikke nær av kommentarene.

- De som kjenner oss, kjenner vår bakgrunn og hvorfor vi ikke har hatt kontakt, så vi blir ikke støtt. Vi føler ikke noe skyld. Han hadde også andre folk rundt seg, sier Christie-Otnes til VG Nett.

- Personlige problemer

Søsknene forteller til VG at familien har hatt svært lite kontakt med faren de siste 20 årene. Begge barna bor flere timers kjøring unna.

- Pappa har hatt store personlige problemer siden han sluttet som sjømann for 40 år siden. Han pådro seg arbeidsskader som preget ham resten av livet. Måten han ønsket å leve på, var vanskelig å forene med vårt familieliv. Jeg snakket sist med ham på telefonen i februar 2006, sier Bratein.

LES OGSÅ: Har vært død i åtte år - får purring på hjemmehjelp

Da hadde faren blitt kastet ut fra leiligheten sin i Tøyengata i Oslo, angivelig på grunn av uregelmessigheter.

- Han bodde en periode på Blåkors etterpå, men fikk hjelp av en annen slektning til å selge leiligheten og kjøpe seg en ny i Konows gate. Da jeg snakket med ham hadde han flyttet inn, sier Bratein.

Åpnet sjelden døren

Han opplyser at faren hadde en telefon med kontantkort på denne tiden, men at han senere ikke kom gjennom. Faren hadde ikke fasttelefon.

- Han har vært vanskelig å få tak i for oss hele tiden. Når vi har banket på døren opp gjennom årene, har han sjelden åpnet. Vi bor langt unna og kunne ikke stå utenfor døren hans i dagevis, sier han.

LES OGSÅ: Olof (22) funnet død etter to år

I høst bestemte barna seg for å forsøke å gjenoppta kontakten. Heidi Christie-Otnes kontaktet slektningen i Oslo som hjalp faren med å flytte i 2006, men han hadde ikke snakket med ham siden.

- Jeg dro til Oslo og banket på døren uten resultat. Jeg forsøkte alle offentlige instanser, men ingen kunne hjelpe. Det fantes ingen adresse på ham, fordi han aldri hadde meldt flytting. Trolig er det derfor postkassen har fremstått som tom, sier Christi-Otnes.

Personvern

Et av de største problemene de støtte på, var at offentlige instanser og andre som kunne vite noe om faren, var bundet av bestemmelsene om personvern.

- Pappa var ikke umyndiggjort, dermed var det få opplysninger vi kunne få fra det offentlige. Vi måtte til slutt oppsøke politiet, sier de.

LES OGSÅ: Enke (91) bodde sammen med død ektemann i over ti år

Der ble det opprettet en savnetsak. Det ble ordnet med tillatelser fra borettslaget til å borre opp låsen til leiligheten.

- Vi ventet i gangen mens politiet gikk inn. Da de kom ut igjen, skjønte vi straks at de hadde funnet ham. Vi er sikre på at det er pappa de har funnet, sier søsknene til VG.

De har avgitt DNA-prøver for å få dokumentert 100 prosent sikker identitet på den avdøde.

Strømmen kuttet

Fra borettslaget har de fått opplyst at strømmen til faren ble kuttet i 2008. Hafslund skal ha registrert siste innbetaling i november 2007.

Nærmeste nabo i boligblokken opplyser til VG at han aldri har sett noen gå inn i leiligheten ved siden av i de tre årene han har bodd der.

LES OGSÅ: Døde etter 28 år i koma

- Det er kun Hafslund som har visst at pappa bodde på denne adressen. Alle andre har sendt post til den gamle adressen og fått den i retur og deretter gitt opp. Det er oppsiktsvekkende at det går an å bo i Norge uten en fast adresse på denne måten, sier de.

De ønsker å arrangere en verdig kremasjon i Oslo med det aller første, for å ta farvel med faren.

LITE KONTAKT: Familien mistet kontakten med faren de siste årene. Her hilser han på barnebarna for mer enn 20 år siden. Foto: Privat
LITE KONTAKT: Familien mistet kontakten med faren de siste årene. Her hilser han på barnebarna for mer enn 20 år siden. Foto: Privat

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks