Hovedinnhold

Lang navneprosess over: Nytt navn på ny region blir Vestfold og Telemark

<p>IKKE HELT FORNØYD: Fylkesordfører Rune Hogsnes i Vestfold sier han ikke er helt fornøyd med det nye regionnavnet «Vestfold og Telemark», men han har bitt det i seg.</p>

IKKE HELT FORNØYD: Fylkesordfører Rune Hogsnes i Vestfold sier han ikke er helt fornøyd med det nye regionnavnet «Vestfold og Telemark», men han har bitt det i seg.

Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
Hva i all verden skal den nye regionen hete, tenkte fylkespolitikerne i Vestfold og Telemark. Etter å ha tenkt seg om både lenge og vel, har de funnet navnet: Vestfold og Telemark.

• Noen hadde lyst til å kalle den nye regionen Viken. Men det navnet var allerede tatt av en annen region.

 • Skagerak ble foreslått. Men det ble for maritimt, mente telemarkingene. 

Vest-viken ble fremmet. Men det var et gammelt nazi-navn på Buskerud og Vestfold.

Dermed tyder alt på at det nye navnet på den nye regionen - blir Vestfold og Telemark.

Det går frem av den fremforhandlede avtalen om ny region, som skal behandles av fylkestinget i Telemark denne uken og i fylkestinget i Vestfold i neste uke.

Les mer: De nye regionene

Fantasiløst?

– Noen vil kunne hevde at det er et litt fantasiløst navn, fylkesordfører Rune Hogsnes i Vestfold?

– Du, det er jeg litt enig i. Vi har prøvd lenge å komme frem til et nytt navn som begge fylkene kunne enes om. Men hverken Skagerak, Viken eller Vest-viken skapte enighet, svarer Hogsnes (H).

Les også: Flertall for Vestlandet

Han legger til at han nå har godtatt Vestfold og Telemark etter en viss modningsprosess, blant annet fordi Vestfold står først i det nye region-navnet.

Dette har fylkeskommunene Vestfold og Telemark konsultert Språkrådet om, og rådet derfra er at Vest-fold med sine to stavelser bør stå først - med Te-le-mark med tre stavelser nevnes som en god nummer to.

Vil beholde Telemark

Telemark-representant på Stortinget og fylkestingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp), er fornøyd med det nye regionnavnet.

<p>FORNØYD: Bård Hoksrud fra Bamble sitter både på Telemark-benken på Stortinget i Telemark fylkesting. Han er strålende tilfreds med at Telemark beholdes som navn i den nye regionen.</p>

FORNØYD: Bård Hoksrud fra Bamble sitter både på Telemark-benken på Stortinget i Telemark fylkesting. Han er strålende tilfreds med at Telemark beholdes som navn i den nye regionen.

Foto: Helge Mikalsen, VG

– Ja, for mange av oss fra Telemark har det vært viktig å beholde Telemark som en del av det nye navnet. Det er et godt og kjent varemerke, mener Hoksrud (Frp).

– Men litt fantasiløst å kalle regionen Vestfold og Telemark?

– Det var flere mer eller mindre gode navneforslag oppe i luften. Jeg synes det er greit at vi nå lander på Vestfold og Telemark.

Les gjerne: Trøndere først i løypa

– Også at Vestfold nevnes først?

– Nei, jeg skulle selvsagt ha sett at navnet ble Telemark og Vestfold. Men vi får være rause med hverandre i en slik prosess, svarer Hoksrud som er veldig fornøyd med at Skien i Telemark er utpekt til å bli region-hovedstaden i den nye regionen.

På den andre siden har Tønsberg fått huse Fylkesmannen. Og slik sett ser alle ut til å bli vel forlikte både i Vestfold og Telemark.

Navne-status

For ordens skyld - dette blir i skrivende stund navnene på de andre nye regionene:

• Hordaland og Sogn og Fjordane blir Vestlandet - etter mye kniving og misnøye spesielt fra nabofylkene Møre og Romsdal og Rogaland - der også mange definerer seg som vestlendinger.

• Aust-Agder og Vest-Agder blir Agder.

• Oppland og Hedmark blir mest trolig Innlandet.

• Buskerud, Akershus og Østfold blir Viken.

• Troms og Finnmark skal slås sammen, men foreløpig er partene ikke blitt enige om nytt navn etter mye kniving. Kan bli Troms og Finnmark.

• Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag blir Trøndelag allerede fra 1. januar 2018.

• Rogaland, Møre og Romsdal, Nordland og Oslo blir videreført som i dag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks