Hovedinnhold

Lå død i tre år: - Noen brukte pappas penger

En halv mill. brukt på camping, kredittgjeld, strøm og husleie

FORTVILER: Heidi Christie-Otnes og Leif Bratein frykter at de som tappet kontoen til faren visste at han var død - uten å si fra. Foto: Espen Braata
FORTVILER: Heidi Christie-Otnes og Leif Bratein frykter at de som tappet kontoen til faren visste at han var død - uten å si fra. Foto: Espen Braata
I tre år levde noen godt på 70-åringens konto, mens han selv lå død i leiligheten.

Tips oss

DETTE ER SAKEN

  • 1. november tok politiet seg inn i leiligheten til en mann i 70-årene i Oslo, etter en bekymringsmelding fra barna.
  • Politiet fant ham død og mener at han har ligget i leiligheten siden høsten 2007, altså i tre år.
  • Barna har tidligere fortalt VG at måten faren ønsket å leve livet sitt på var uforenlig med deres familieliv. Derfor har de hatt lite kontakt med ham de siste 20 årene.
  • NAV har utbetalt over en halv million i pensjon til kontoen hans siden han døde. Nå er pengene borte.
  • En navngitt person ble 30. november politianmeldt for grovt underslag. Barna etter avdøde mener at kontoutskriftene viser at personen har belastet farens konto i de tre årene han lå død.
  • Politiet henla i går saken på grunn av ressursmangel, men har sendt melding til NAV om at pensjonsutbetalinger kan være på avveie.

Det var i november at VG kunne fortelle den tragiske historien om 70-åringen:

Mannen ble funnet da politiet brøt seg inn i leiligheten etter en bekymringsmelding fra hans barn. Etter alt å dømme har mannen vært død siden senhøstes i 2007.

Vet du noe om denne saken?
Kontakt VG Nett!

Siden den gang har over en halv million kroner i pensjon trillet inn på kontoen fra NAV.

- Må ha visst

- Pengene er borte, noen tømte kontoen til pappa etter hvert som pensjonen kom. Den som har gjort dette må ha forstått at noe alvorlig var skjedd med pappa. Det er grotesk å tenke på, sier datteren Heidi Christie-Otnes til VG.

Hun og broren Leif Bratein har engasjert advokat og har anmeldt en navngitt person til politiet for grovt underslag.

- Den verste måneden er kontoen til pappa belastet for nesten 30.000 kroner til ulike regninger denne personen hadde, sier datteren.

Utskriftene fra avdødes bruks- og kapitalkonto viser at det blant annet er betalt ut 15.000 kroner til en campingplass, flere småbeløp til diverse kabel-tv-selskaper, samt over 60.000 kroner i strømregninger.

Avdødes eget strømabonnement ble stengt av Hafslund allerede i 2007 på grunn av manglende betaling.

Nær kjennskap

- Vi mener personen som har underslått penger har skaffet seg adgang til mannens nettbank før han døde. Det er rystende at denne personen trolig visste at mannen var død, sier advokat Arne Johan Almeland i selskapet Help Forsikring.

Han begrunner dette med at det av naturlige årsaker ble svært få bevegelser på avdødes konto etter 2007.

Den navngitte personen hadde nær kjennskap til avdøde.

- Gjerningsmannen må ha undret seg over at det ikke fantes andre bevegelser på kontoene enn hans egne. Alternativt visste han at kontoeieren var død, sier Almeland.

Henla saken

Avdøde hadde etter alt å dømme en fast trekkavtale med banken for husleien til borettslaget. Denne avtalen er endret en rekke ganger, i takt med prisendringene fra borettslaget.

- Vedkommende har hele tiden sørget for at riktig husleie ble betalt til borettslaget. Han har også belastet kontoen med husleien til en leilighet han selv eier, sier Almeland.

Politiet henla i går saken, men advokaten vil påklage avgjørelsen til statsadvokaten.

- Vi må prioritere i forhold til ressurser. Beløpene det her er snakk om er ikke store nok til at vi automatisk starter etterforskning, sier gruppeleder Rune Skjold i ved Finans- og miljøseksjonen i Oslo politidistrikt.

Han opplyser at de har sendt melding til NAV om at trygdeutbetalinger er på avveie.

Ingen i NAV ønsket å kommentere denne konkrete saken i går overfor VG.

- Jeg er uskyldig

Personen som ble anmeldt, er svært ordknapp.

- Ja, jeg hadde adgang til kontoen. Men jeg er helt uskyldig. Det er alt jeg vil si nå, sier mannen til VG.

Tidligere har han uttalt til VG at det var han som tok seg av mannen og hjalp ham til rette, blant annet med ny leilighet. Dette bestrider barna:

- Ifølge sosialtjenesten i Oslo har denne personen garantert at han ville besøke pappa to ganger i uken, tørke av gulvene og sørge for at han alltid hadde mat. Hvorfor slo han aldri alarm? spør Heidi Christie-Otnes.

Advokat Almeland understreker at ingen av barna har hatt tilgang til farens kontoer. De siste 20 årene har de hatt svært liten kontakt med ham, fordi hans livsstil etter deres mening var uforenlig med vanlige familieliv.

Fullmakter

Faksimile: VG (23.12.2010)
Faksimile: VG (23.12.2010)

I politianmeldelsen anklages den navngitte personen også for å ha underslått penger i forbindelse med salg av avdødes tidligere leilighet i Tøyengata i 2006.

- Avdøde var mye syk og ikke særlig flink med papirer. Det har versert fullmakter som vi tror er blitt misbrukt, sier Almeland.

Heller ikke dette ønsker den navngitte personen å kommentere overfor VG.

Det siste livstegnet som ble registrert, skjedde 11. oktober i 2007. En kvinne som pleide å handle på vegne av ham, tok denne dagen ut 4000 kroner i en minibank.

Dette beløpet ble funnet i lommeboken hans da politiet tok seg inn i leiligheten i høst.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks