Hovedinnhold

Kyllinger levende skåldet

Slaktekyllinger er i sommer blitt levende skåldet og ribbet ved Prior Norges avdeling i Elverum.
Mattilsynet betrakter hendelsen som et alvorlige brudd på dyrevernbestemmelsene og krever at slakteriet nå gjennomgår rutinene sine - deriblant opplæring av ansatte i avlivingsrommet, skriver Nationen.

I Norge er avblødning, altså at dyret tømmes for blod, den eneste tillatte avlivningsmetoden. Ifølge Mattilsynet er det et tjuetall kyllinger som er blitt levende skåldet og deretter ribbet ved Prior i Elverum.

- Slakteriet har fått frist til 9. august med å redegjøre skriftlig for hvordan dette kunne skje, og på hvilken måte det skal forhindre tilsvarende i framtiden, sier seksjonssjef Torill Kjensmo i Mattilsynet.

Hun sier det ikke er hygieniske forhold ved slakteprosessen tilsynet reagerer på, men mangelfullt ivaretatt dyrevern.

- Det er en alvorlig sak når dyr ikke blir forskriftsmessig avlivet, slik vi oppdaget ved slakteriet 12. og 13 juli, framholder Kjensmo.

Bruddet på slakterutinene ble oppdaget fordi det alltid er en veterinær fra Mattilsynet til stede under slaktingen.

- I tillegg blir hvert eneste dyr kontrollert etter slaktingen, sier Kjensmo til NTB.

Daglig leder ved slakteriet, Bernt Snapa, sier til Nationen at hendelsen skyldes menneskelig svikt, og ikke har sammenheng med anleggets tekniske utstyr.

- Det som er skjedd er uakseptabelt, medgir han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks