Hovedinnhold

- Kvinner med hijab er ikke egnet til å bli politi

KOMMER TIL NORGE: I Storbritani og Sverige er det allerede mulig for politikvinner å bruke Hijab. Nå går Justisdepartementet inn for at det samme skal bli lov i Norge. Foto: AFP
KOMMER TIL NORGE: I Storbritani og Sverige er det allerede mulig for politikvinner å bruke Hijab. Nå går Justisdepartementet inn for at det samme skal bli lov i Norge. Foto: AFP
Kvinner som må gå med hijab i tjeneste er ikke klar for oppgaven, og bør ikke bli politi. Det mener professor emeritus Gunnar Skirbekk ved Universitetet i Bergen.

Den tidligere filosofiprofessoren er sterkt bekymret over Politidirektoratets anbefaling om at religiøse hodeplagg kan bli en del av politiuniformen.

Les også:- Vet ikke om hijab-politikvinner.

- Poenget med å bære en uniform som representant for en statlig instans som driver med legitim utøvelse av makt, er nettopp at alle personlige oppfatninger eller holdninger må legges til side, sier Skirbekk til Klassekampen.

Nøytralitet viktig

Han mener det er naturlig at politiet skal speile befolkningen for øvrig, og at det skal være bred rekruttering både når det gjelder klasse, religion og etnisitet.

- Men dersom personen ikke skjønner at en må legge private og gruppemessige markører til side, er vedkommende ikke klare for å rekrutteres til politiyrket, sier Skirbekk.

Les også:Sier ja til politi-hijab.

Han mener det særlig i disse dager er viktig at politiet er nøytralt, når så mange konflikter oppstår rundt religion og religiøs symbolikk.

Politiforbundet enig

- Hvordan skulle politifolk med den jødiske kippaen kunne roe ned sinte muslimske ungdommer mot Israels krigføring mot Gaza? Eller hvordan ville politifolk med hijab bli tatt imot av den jødiske menigheten om de ble brukt til å patruljere en jødisk barnehage? spør Skirbekk.

Les også:Politiets fellesforbund sier nei til hijab.

Forslaget om hijab i politiet blir omfavnet av Sosialistisk Venstreparti. Men verken Fremskrittspartiet eller Politiforbundet mener at politifolk bør få lov til å bruke det religiøse hodeplagget.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks